Postów: 15 |
|
---|---|
Adacymru | Post #1 Ocena: 0 2019-09-20 12:23:05 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Mam worki śliwek- damsons i inne, nie znam nazwy (lekko różowe trochę większe od damsons). Nie mam ochoty na stanie przy powidłach- jakieś pomysły na przechowanie bez pestkowania każdej?
Ada
|
andyopole | Post #2 Ocena: 0 2019-09-20 13:05:15 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-09-20 12:23:05, Adacymru napisał(a): Mam worki śliwek- damsons i inne, nie znam nazwy (lekko różowe trochę większe od damsons). Nie mam ochoty na stanie przy powidłach- jakieś pomysły na przechowanie bez pestkowania każdej? Gdy mi się trafi większa ilość to mrożę uprzednio usuwając pestki, potem pakuje vacuum. W zimie placek że śliwkami jest pyszny. Nie są to jednak ilości "workowe". Gdy mi się kiedys tyle dostalo to zrobilem wino a potem destylat. ![]() |
SweetLiar | Post #3 Ocena: 0 2019-09-20 14:56:47 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Bez pestkowania się raczej nie obędzie. Możesz zrobić kilka słoików kompotu jest bardzo smaczny. Cześć można zasuszyć i może nawet z pestkami?
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Adacymru | Post #4 Ocena: 0 2019-09-20 15:51:38 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
To już lepiej zjem je świeże
![]()
Ada
|
ZosiaS | Post #5 Ocena: 0 2019-09-20 17:11:30 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Damsons pestkujemy drylownicą do oliwek/czereśni.
Idzie szybko, ale miąższ nie odchodzi dobrze, więc po wydrylowaniu wrzucam śliwki do jednego garnka i pestki z pozostałym miąższem do drugiego. Pestki z dodatkiem niewielkiej ilości wody gotuję, a potem przecieram. Łączę zawartość obu garnków, a potem już jak zwykle. |
|
|
andyopole | Post #6 Ocena: 0 2019-09-20 18:34:24 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-09-20 15:51:38, Adacymru napisał(a): To już lepiej zjem je świeże ![]() Zrób trochę śliwek w occie. Pycha! |
SweetLiar | Post #7 Ocena: 0 2019-09-20 18:45:46 (6 lat temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat: 2019-09-20 18:34:24, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 15:51:38, Adacymru napisał(a): To już lepiej zjem je świeże ![]() Zrób trochę śliwek w occie. Pycha! Przepis podaj na to dziwadło Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
ZlotaPerla1 | Post #8 Ocena: 0 2019-09-20 19:04:59 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie wszystkie sliwki sie nadaja, najlepsze prawdziwe bardzo slodkie wegierki.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
andyopole | Post #9 Ocena: 0 2019-09-20 20:33:04 (6 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2008 Skąd: Oregon |
Cytat: 2019-09-20 18:45:46, SweetLiar napisał(a): Cytat: 2019-09-20 18:34:24, andyopole napisał(a): Cytat: 2019-09-20 15:51:38, Adacymru napisał(a): To już lepiej zjem je świeże ![]() Zrób trochę śliwek w occie. Pycha! Przepis podaj na to dziwadło Nie mam przepisu. Lagodna, slodka zalewa octowa i fertig. ![]() |
karjo1 | Post #10 Ocena: 0 2019-09-20 20:47:11 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Potwierdze, pyszne sa.
A sledzie w salatce z takimi sliwkami - rewelacja ![]() |