|
|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2012-02-24 12:02:47 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Czy ktos z Was ma zespół suchego oka?
Od 2 mies nosze okulary,musiałam zrezygnowac ze szkieł kontaktowych. Byłam 2 razy w Moorfields eye hospital. Jeden lekarz powiedział,ze mam niegroźna infekcje oka.przepisał antybiotyk. Brałam kropelki 2 tyg:1 tydz co 2 godz,a drugi tydz 4xdziennie. załozyłam soczewki i znowy oko piecze(lewe) Wczoraj pojechałam ponownie.Lekarz(tym razem inny) powiedział,że mam podrażnione oko.Jest wysuszone i gdy zakładam soczewke,to podrażnia. Znowu ten sam antybiotyk.Mówie mu,że miałam ten antybiotyk i nie działa.A on do mnie-to najlepsze co mamy na rynku. No zgadzam sie ale ja na to nie ide chyba? Mąż mówi do lekarza,że jesli oko jest podrażnione,to może antybiotyku nie trzeba,a lekarz na to-"może i nie trzeba" Mąż do lekarza-"przecież antybiotyku nie wolno za długo brać",a lekarz-"no nie wolno".No to po co pan to daje?-"bo to najlepsze,co mamy na rynku,a oko juz jest wyleczone i infekcji nie ma" Pytam go czy może sztuczne łzy pomoga,a on na to-"może pomoga" I gadaj z takim..! I teraz moej pytanie do Was-przy noszeniu soczewek,jakie kropelki moge brać,by nawilżyć oko? Co jest najlepsze? Sztuczne łzy lub jakies krople nawilżające....ale możeliwe,żeby tylko jedno oko było podrażnione? Niby światowej klasy szpital,a tylko jedne kropelki do oczu mają... Mąz mówi do lekarza,że byc może ten antybiotyk nie leczy bakterii,która mam,a lekarz na to-"ale te krople zawsze dajemy,gdy ktos nosi szkła kontaktowe" I nie zabronił nosić,nic nie powiedział. A teraz łażę w okularach i denerwuje się |
Guylian | Post #2 Ocena: 0 2012-02-24 12:27:32 (13 lat temu) |
Z nami od: 29-11-2007 Skąd: Birmingham |
Ewa, ja mam zespol suchego oka od urodzenia i nosze okulary od dziecka wlasciwie. Wiele razy pytalam roznych okulistow przy okazji wizyt kontrolnych o szkla kontaktowe i zawsze mi mowiono, ze przy tej chorobie nie wolno nosic szkiel kontaktowych. Chociaz jak teraz szukam na necie , to nigdzie nie znalazlam takiej kategorycznej opinii. Wiec moze jedynie metoda prob i bledow dojdziesz do tego, ktore soczewki bede dla Ciebie najlepsze (znalazlam wlasnie informacje, ze czasem stosuje sie soczewki miekkie i czeste zakraplanie sztuczna lza). Nigdzie nie ma mowy o leczeniu antybiotykiem...
|
Gabo72 | Post #3 Ocena: 0 2012-02-24 12:40:56 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2011 Skąd: Hayes |
Ja wiele lat temu miałam operację oczu i od tego czasu mam zespół suchego oka.Zawsze zalecano mi sztuczne łzy i ciepłe okłady na oczy.A i jeszcze masaż takimi szklanymi kuleczkami się robi.
Pamiętam ze zaraz po operacji dali mi antybiotyk w maści,ale to tylko dlatego, że bali się powikłań.Normalnie nie leczy się tego antybiotykiem. No i szkła kontaktowe odpadają niestety ![]() |
jojomaster | Post #4 Ocena: 0 2012-02-24 13:40:05 (13 lat temu) |
Z nami od: 18-07-2007 Skąd: luton |
moze soczewki na dzien i noc? accuve zy jakos tak, sa bardzo cienkie i chyba najlepsze jakich do tej pory uzywalam. tylko oczywiscie zdejmowac na noc. jesli chodzi o krople do oczu to sa specjalne dla osob uzywajacych soczewek, dostepne w asda, tesco, boots itp...
|
ewamik | Post #5 Ocena: 0 2012-02-24 13:46:26 (13 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Noszę soczewki od 16lat.Zmieniam regularnie.
Przed Bozym Narodzeniem zaczeło mnie boleć oko. Tzn gdy miałam soczewki,to ok. ale gdy na noc sciągałam,to szczypało i odczuwałam pieczenie w lewym oku. Poszłam do optyka.Diagnoza-keratitis czyli zapalenie rogówki.I antybiotyk. Nie pomogło,więc pojechałam do szpitala.Antybiotyk.Teraz drugi raz ten sam antybiotyk(najlepsze na rynku) Mówię lekarzowi,że właśnie skonczyłam ten antybiotyk i po co drugi raz to samo..a on-"bo to najlepsze na rynku" Właśnie kupiłam sobie sztyczne łzy.Zobaczymy co dalej.I to tylko lewe oko. Nie wiem gdzie szukac tu polskiego okulisty. Od 5 lat uzywam soczewek Acuve Oasys 2 tygodniowe. Wczesniej uzywałam Optix. Nie wiem,która diagnoza jest dobra,bo juz usłyszałam 3 ! [ Ostatnio edytowany przez: ewamik 24-02-2012 13:48 ] |
|
|
Gabo72 | Post #6 Ocena: 0 2012-02-24 13:57:51 (13 lat temu) |
Z nami od: 25-03-2011 Skąd: Hayes |
polski optometrysta dokładnie.
Wojciech Wieczorek 07812174338 lub 02089694109. Pracuje na Kensal Green. |
|