[ Ostatnio edytowany przez: Fifka-fifi 07-05-2015 01:40 ]
|
|
---|---|
Fifka-fifi | Post #1 Ocena: 0 2015-05-07 01:36:50 (10 lat temu) |
Z nami od: 21-06-2011 Skąd: Todmorden |
Czy ktoś tu brał/bierze tabletki na nadciśnienie Ramipril i może mi coś powiedzieć więcej o skutkach ubocznych.Ulotka nie mówi za wiele.Wujek Google również.Mój mąż dostał dziś te tabletki po ataku.Prawie zszedl na wylew. Po tych tabletkach zaczął straszne głupoty gadać,ma zaniki pamięci.Jest w szpitalu.Lekarze rozkladają ręce.Mam nadzieje,że wróci z powrotem do poprzedniego stanu i te zmiany nie będą na stałe.Niewiem czy to po tych tabletkach czy ma jakieś nieodwracalne zmiany po tym ataku.Strasznie się boję o niego.Może ktoś również miał podobne objawy i może mi coś więcej napisać.Dziękuję i dobrej nocy.
[ Ostatnio edytowany przez: Fifka-fifi 07-05-2015 01:40 ] Dum Spiro Spero
|
Deneris02 | Post #2 Ocena: 0 2015-05-07 08:05:58 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: |
Bardzo mi przykro z powodu Twojego męża.
Mój tata jest po wylewnie i również bierze te tabletki, ale bardzo dobrze je toleruje i nie ma żadnych skutków ubocznych. Ulotkę można znaleźć na google, trochę opinii również na forach kardiologicznych. Nie jestem lekarzem i nie mi to oceniać, ale nie sądzę, aby te zaniki pamięci itp miały jakikolwiek związek z przyjmowaniem tych pigułek. Jeśli wylew był bardzo rozległy, to niestety pewnie zebrał swoje żniwo. Rozmawiaj z lekarzami, nie mogą rozkładać rąk, muszą udzielić Ci odpowiedzi. Po to tam są. Trzymaj się ciepło! |
AlmostFamous | Post #3 Ocena: 0 2015-05-07 09:54:14 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Lek o którym piszesz jast zwykłym lekiem nadciśnienie, który biorą osoby z ta choroba. Np moja mama brała pare lat. Ostatnio jej zmienili.
Objawy Twojego taty wskazują na to, ze skutkiem jest przeżyty wylew. W żaden sposób ten lek na to nie wpływa. Oczywiście nie jestem lekarzem, ale nadciśnienie jest choroba, która ma pewnie co 3-4 osobnik chodzący tu po ziemi. Pewnie z 50 procent nawet nie wie, ze ma to nadcisnienie. Reszta, która wie zażywa leki. M.in ten o którym piszesz. Dzięki niemal kontrolują swoje ciśnienie, zmniejszają prawdopodobieństwo wylewu, ale tez normalne funkcjonują jak każdy zdrowy człowiek. Zatem napewno nie po tych lekach ma takie objawy. Leków ba nadciśnienie jest cała masa. Ramipril jednym z najcześciej stosowanych. Jesli miałby on takie skutki o jakich piszesz już dawno by go wycofano. I napewno zmieniono Twojemu tacie. Lecz tak jak pisalem nie on na to wpływa lecz przebyty wylew. Dlatego lekarze leku nie zmieniają ( bo on ma tylko wyregulować ciśnienie ). Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...
|
Post #4 Ocena: 0 2015-05-07 12:13:58 (10 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Fifka-fifi | Post #5 Ocena: 0 2015-05-07 22:18:40 (10 lat temu) |
Z nami od: 21-06-2011 Skąd: Todmorden |
Witajcie.Bardzo dziękuję za odpowiedzi na forum jak i te w wiadomościach prywatnych.
Tak,to nie po tabletkach,ale po wylewie były takie objawy.Kiedy pisałam ten post byliśmy w trakcie oczekiwania na lekarza w szpitalu. Pierwszy raz miałam doczynienia z wylewem i niewiedziałam co i jak.Mąż jest już po operacji.Jak to powiedział lekarz ,który go operował miał bardzo dużo szczęścia.Dziękuję jeszcze raz. [ Ostatnio edytowany przez: Fifka-fifi 07-05-2015 22:19 ] Dum Spiro Spero
|
|
|
ie2ox4-b | Post #6 Ocena: 0 2015-05-08 00:09:29 (10 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 27-05-2014 Skąd: Oxford |
W PL miałem sąsiada który po obiedzie zaczął coś dziwnie mówić. Operowali go w ostatnim momencie, bo wcześniej chcieli przenieść go na odział psychiatryczny. Po operacji nie rozpoznawał nikogo. Nawet nie wiedział po co jest papier toaletowy. Widziałem go po kilku latach - nikt by nie powiedział że miał jakiś problem. Wszystko wróciło do normy.
|
Deneris02 | Post #7 Ocena: 0 2015-05-08 06:42:36 (10 lat temu) |
Z nami od: 02-09-2011 Skąd: |
Fifko, mam nadzieję, że teraz już będzie tylko lepiej i mąż wróci do zdrowia. I tego Wam życzę.
Trzymajcie się! |
|