Str 2 z 3 |
|
---|---|
calineczka2 | Post #1 Ocena: 0 2010-11-15 12:27:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2010 Skąd: Miasto |
ups, sorki to nie tu mialam umiescic posta swojego,przepraszam za zasmiecenie.
|
Post #2 Ocena: 0 2010-11-15 12:47:32 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #3 Ocena: 0 2010-11-15 13:21:27 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
calineczka2 | Post #4 Ocena: 0 2010-11-15 13:25:44 (14 lat temu) |
Z nami od: 21-10-2010 Skąd: Miasto |
Znalazlam taki prosty przepis na deserek:
Skladniki: 600ml chudego mleka 1 lyzeczka mocnej kawy (moze byc rozpuszczalna) 3 jajka 3 lyzki stolowe slodzika Mleko zagotowac z kawa.Jajka ubic ze slodzikiem i dodac do nich mleko i kawe, ciagle mieszajac.Wlac mase do foremek i piec w kapieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 140 stopni .Podawac schlodzone. |
Post #5 Ocena: 0 2010-11-17 12:40:16 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2010-11-19 13:06:53 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Post #7 Ocena: 0 2010-11-20 12:10:34 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Gabryska1234 | Post #8 Ocena: 0 2011-01-06 15:00:27 (14 lat temu) |
Z nami od: 13-08-2010 Skąd: Bradford |
PASZTECIK:
Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 5 drobiowych wątróbek 2 średniej wielkości cebule 2 jajka 2 szkl. mleka 2,5 szkl. wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku 5 łyżek otrąb owsianych Wątróbke oczyścić i gotować w mleku przez 10 min. Odcedzić i wystudzić. Piersi z kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i obrane cebule. Gotować do miękkości kurczaka. Odcedzić i wystudzić. Zostawić zalewę, ją również wystudzić. Do wystudzonej zalewy dodać otręby i odstawić do nasiąknięcia (ok.10min.). Odsączyć otręby. Mięso zmielić dwukrotnie, razem z cebulą. Dodać nasiąknięte i zmielone otręby. Wszystko dokładnie wymieszać. Jesli będzie za suche dodać trochę wywaru. Dodać gałkę muszkatołową, dosolić i dopieprzyć do smaku. Nagrzać piekarnik do 200 st. Pasztet wyłożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową i wysypaną otrębami. Zakryć folią i zrobić w niej dziurki. Piec 50 min, z czego 10-15 min przed końcem pieczenia odkryć pasztet, żeby z góry ładnie się przyrumienił. Zostawić do wystygnięcia w foremce. Trzeba pamiętać, że jest to pasztet drobiowy, więc będzie on troszkę bardziej suchy niz ten ze sklepu, ale za to jaki on jest smaczny! |
Post #9 Ocena: 0 2011-01-06 16:23:08 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Jess31 | Post #10 Ocena: 0 2011-01-19 21:41:04 (14 lat temu) |
Z nami od: 17-06-2008 Skąd: Coventry |
TIRAMISU
![]() Biszkopciki: 3 jajka 4 lyzeczki slodziku do pieczenia 2 kopiaste lyzki skrobii kukurydzianej 2 lyzki otrab owsianych 1 lyzka otrab pszennych 1 lyzeczka proszku do pieczenia Zoltka utrzec ze slodzikiem do bialosci. Piane ubic ze szczypta soli. Do zoltek dodac make, proszek i otreby. Dodac troche piany i dokladnie wymieszac. Dodac reszte piany i wymieszac delikatnie. Wylac na blaszke i piec. Ja wstawilam do mikrofali na 700 na ok3-4 minuty. W piekarniku sie nie orientuje, ale raczej na krotko aby sie nie spalily. Pokroic w paski, wystudzic. (jak robilam biszkopt tylko na skrobii to wyszedl taki suchy jak biszkopty wlasnie ale po zjedzeniu go w ustach pozostawal dziwny posmak) Masa: 300g serka (ja uzylam francuskiego fromage frais 0%, ktory w smaku i konsystencji przypomina gesty jogurt naturalny, jest dosc kwasny, mysle ze mozna spokojnie uzyc naturalnego serka homogenizowanego, lub zmielonego chudego twarogu wymieszanego z jogurtem naturalnym) 3 jajka 4 lyzki slodziku 2 lyzki zelatyny zapach waniliowy Bialka ubic. Zoltka utrzec ze slodzikiem do bialosci. Dodac serek, zapach i ubite bialka (dodac lyzke bialek, wymieszac energicznie do polaczenia mas a nastepnie wmieszac delikatnie reszte bialekaby nie stracic ich puszystosci). Zelatyne rozpuscic w malej ilosci goracej wody, dodac troche masy (aby ja ostudzic), wymieszac i wlac do masy mieszajac. Biszkopty ulozyc w pojemniku, nasaczyc bardzo mocna kawa. (Lepiej ich nie maczac bo strasznie nasiakaja, o wiele bardziej niz kupcze i potem nadmiar kawy psuje smak i tiramisu jest wodniste), zalac czescia masy. Czynnosc powtorzyc, konczac masa. Obsypac obficie kakao. Dobrze schlodzic. Mozna w zamrazalniku to bedzie jak lody. Z reguly robie je bez bialek bo one rozrzedzaja mase, ale w tym przypadku wychodzi wiecej i dlatego dodalam zelatyne. Biszkopty mozna jeszcze udoskonalic oczywiscie (no i z piekarnika wyjda chrupiace) [ Ostatnio edytowany przez: Jess31 19-01-2011 21:43 ] |