Str 3 z 3 |
|
---|---|
jolanta12 | Post #1 Ocena: 0 2011-02-09 21:24:26 (14 lat temu) |
Z nami od: 28-11-2007 Skąd: Londyn |
Pozwoliłam sobie skopiowac i wkleić.
Trufle Składniki: 3 łyżki otrębów owsianych 3 łyżki otrębów pszennych pół szklanki mleka 1 łyżka kakao słodzik (do smaku) ulubiony aromat Mleko wymieszać z kakao i aromatem. Podgrzać ale nie zagotować. Dodać otręby i słodzik i gotować cały czas mieszając, aż otręby napęcznieją i zrobi się miękka i elastyczna masa. Zdjąć z ognia. Formować trufelki. Wsadzić do lodówki najlepiej na noc. salatka z pieczarek kg pieczarek ugotowac pokroic w kostke,10jajek ugotowac,cebula sol i pieprz,wszystko pokrojone i wymieszac i gotowe,ja ta sałatke uwielbiam dla tych co nie na diecie to sie dodaje majonez tak ze wszyscy zadowoleni |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2011-02-09 22:11:35 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Przepisy
Gotowanie na Dukanie http://kuchnia-protal.blog.pl/ [ Ostatnio edytowany przez: Adacymru 09-02-2011 22:26 ]
Ada
|
Post #3 Ocena: 0 2011-02-11 10:10:08 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
monika_1983 | Post #4 Ocena: 0 2011-02-20 12:13:22 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-02-2011 Skąd: irlandia północna |
Blok czekoladowy
* 400 g odtłuszczonego mleka w proszku * 200 g serka homogenizowanego * 2 łyżki odtluszczonego kakao * 1/2 szklanki odtłuszczonego mleka * 1 szklanka słodzika do pieczenia Serek przekładamy do rondelka zalewamy mlekiem i lekko podgrzewamy cały czas mieszając ( najlepiej trzepaczką ) tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji.Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji wówczas zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy do niego słodzik.A następnie kakao i mleko w proszku.Całość dokładnie mieszamy najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladowa przekładamy do foremki (u mnie wylozylam papierem aby potem łatwo bylo wyjac) i odstawiamy do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki.Gotową czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. ja dałam mniej slodziku (jakies 3-4 lyzki) bo mleko w proszku i tak juz jest słodkie. Sernik prawie wiedenski Składniki: •4 jajka •1 szklanka słodziku do pieczenia •2 pojemniki po 25 dag sera potrójnie mielonego ( u mnie 2% tłuszczu) •łyżka mazeiny kukurydzianej (skrobi kukurydzianej) •1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dosypujemy słodzik i całość dokładnie miksujemy. Do masy jajecznej dodajemy ser i również dokładnie miksujemy. Do masy serowej dodajemy mazeinę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę ubitą na sztywno z białek. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia małą foremkę ( u mnie keksówka). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik odkładamy do ostygnięcia. I'm proud of my scars, I'm proud of my journey... Because it all led me to this moment
|
alien69 | Post #5 Ocena: 0 2011-07-01 19:19:23 (14 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Manchester |
ja rowniez mam dla was propozycje, na slodko. Ciasto schodzi expressowo i zjadaja go rowniez niedukajacy znajomi.
* 3 jajka * 3 łyżki otrąb NIE mielonych (2 o + 1 p) * 1-2 łyżki skrobi lub budyniu * 2 łyżki mleka w proszku (białko 3,0; węgle 4,7; tłuszcz 0,1) * słodzik * słodzik ja daje 8-10 tablete * aromat bananowy + waniliowy lub maślany * 300 gram serka homogenizowanego * 1 łyżeczka proszku do pieczenia KREM: * mleko w proszku (białko 3,0; węgle 4,7; tłuszcz 0,1) * kakao * słodzik * aromat orzechowy lub nugatowy, albo pomarańczowy lub dowolny * serek homo Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać składniki, dodać ubite białka. Wlać na największą! blaszkę jaką mamy. Piec 30-40 minut w temp. 160 stopni. Przerzucić na ściereczkę do góry spodem i zdjąć papier. Po wystudzeniu przeciąć na pół W PIONIE żeby mieć dwa blaty ciasta. (NIE jak biszkopt, tylko na środku jak kartkę papieru) KREM: Wymieszać składniki suche, dodać serka homo do uzyskania konsystencji kremu (serek nie powinien być kwaśny) smacznego! ![]() |
|
|
monika_1983 | Post #6 Ocena: 0 2011-07-04 21:18:56 (14 lat temu) |
Deser zebra
2 duże jogurty naturalne Zott Żelatyna (porcja na 1 litr) Aromat waniliowy lub wanilia 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka kawy mielonej 20-25 tabletek słodzika (1tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru) (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw) Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia. Ten sam kubek (umyty ![]() Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach ![]() I'm proud of my scars, I'm proud of my journey... Because it all led me to this moment
|
monika_1983 | Post #7 Ocena: 0 2011-08-17 08:01:32 (14 lat temu) |
Zupka rybna
Filety z bialej ryby(np. dorsz lub mintaj) zalac woda i doprowadzic do wrzenia po czym zmniejszyc gaz na minimum(zeby lekko pyrkalo),dodac kostke warzywna(w zaleznosci od ilosci ryby i wody jedna lub dwie kostki),odrobine pietruszki suszonej lub swiezej do smaku i pieprz(ja dodaje jeszcze chili; po kilku minutach dodac pokrojone paluszki krabowe a na sam koniec gotowania a wlasciwie juz po wylaczeniu gazu dorzucic krewetki.Na talerzu jeszcze posypac zupke swierzym szczypiorkiem. Mozna jeszcze pod koniec gotowania dodac posiekany czosnek, bedzie bardziej pikantna. I'm proud of my scars, I'm proud of my journey... Because it all led me to this moment
|