własnie przed chwilą wróciłem z urzędu.. ciśnienie osiąga zenit. czekanie w kolejce od 5:50 rano skutecznie je podnosi. Dodam, że byłem pietnasty w kolejce o tej porze.
Jeśli ktoś ubiega się o zasiłek po powrocie do PL a pracował legalnie (okrągły rok) to przede wszyystkim musi się zarejestrować w powiatowym urzędzie pracy.
Warto wziąć ze sobą do rejestracji dokmuenty typu P45,P60 gdzie widnieją jakies daty od kiedy do kiedy pracowaliśmy poza granicami kraju.Przydały się dzisiaj.
Wypełniony formularz CA3916 wysyłamy do Anglii. Link podesłał CZARODZIEJ.
JAK SIE OKAZUJE FORMULARZ JEDNAK JEST AKTUALNY!!!!!
NIE NAZYWA SIĘ GO JUŻ CA3916 tylko U1 !!!
Wszystkie 4 strony są identyczne dlatego nie rozumię po co robić zamieszanie ze zmianą nazwy formularza..
Nieporozumienie mojego kumpla, który dostał taką a nie inną odpowiedź jest do wyjaśnienia..
Z tego co się dowiedziałem warto wysyłać ten formularz U1 osobiscie. Gdy załatwiamy ten papier przez urząd pracy trwa to dłużej i nie dostaniemy go do ręki bo przesyłany jest do urzędu pracy w formie elektronicznej.
Więc warto mieć oryginał przy sobie, tym bardziej, że dokument zawiera wiele istotnych informacji o naszym pobycie w Anglii i może się jeszcze kiedyś przydać..
Gdy listonosz przyniesie nam E301 należy zrobić xero i udać się ponownie do powiatowego urzędu pracy..
Potrzebujemy pieczęć urzędu że kopia jest zgodna z oryginałem i potrzebujemy zaświadczenie o naszym statusie (o tym, że wciąż jesteśmy osobami bezrobotnymi.
Z tą kopią E301, zaświadczeniem należy się udać do Wojewódzkiego Urzędu Pracy.
Potrzebne bedą nam kopie wszystkich P45, P60 i 3-4 ostatnie payslipy od wszystkich pracodawców (jeśli było ich kilku).
Jeśli są jakieś pytania chętnie odpowiem i pomogę jeżeli tylko bede znał odpowiedź..

[ Ostatnio edytowany przez: optymist 17-11-2010 12:45 ]