MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Transfer emerytury/renty z Polski do UK?

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Nie_z_tej_bajki

Post #1 Ocena: 0

2012-10-16 12:21:37 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Jeśli był już taki temat, to proszę mnie pokierować, a ten zamknąć.
Ja nie znalazłam.
Chodzi mi o wyjaśnienie od początku do końca, gdzie i jak to załatwić.
Babcia, to moja jedyna rodzina, która została w Polsce.
Poniewać ma już 80 lat, potrzebuje opieki non stop niestety...
Jest chora, bierze dużo leków i ogólnie nie jest z nią już najlepiej.
Długo mi zeszło z przekonywaniem jej, że nie może tam żyć sama - starych drzew się nie przesadza, więc prosimy ją o to od kilku lat...
Dopiero teraz gdy byłam w Polsce, udało się - zgodziła się. Za tydzień już będzie z nami i wreszcie będziemy spokojnie spać, nie martwiąc się, że któregoś dnia nie odbierze telefonu.
Co muszę tutaj i w PL załatwić ( i gdzie ), oprócz najważniejszej rzeczy, czyli wyrobienia babci NINu?
Babcia pobiera w Polsce rentę po Dziadziu - jej emerytura była niższa, więc po śmierci Dziadzia miała wybór.
Nie chodzi mi o zwykłe załatwienie wpływu renty polskiej na jakieś konto, tylko o transfer na angielską - wiem, że tak można.
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

[ Ostatnio edytowany przez: Nie_z_tej_bajki 16-10-2012 12:24 ]

Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Nie_z_tej_bajki

Post #2 Ocena: 0

2012-10-16 15:49:35 (13 lat temu)

Nie_z_tej_bajki

Kobieta

Z nami od: 23-08-2010

Up?
Nie myśl o szczęściu. Nie przyj­dzie - nie zro­bi Ci za­wodu.... Przyj­dzie - zro­bi niespodziankę :D. W życiu niczego nie żałuj! Po prostu Carpe Diem!!! :-D

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

clockwork_orang

Post #3 Ocena: 0

2012-10-16 17:19:33 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

ZUS... 8-)

Do góry stronyOffline

lesgra11

Post #4 Ocena: 0

2012-10-16 18:05:48 (13 lat temu)

lesgra11

Mężczyzna

Z nami od: 03-10-2010

Emeryt, który zamierza wyjechać z Polski, musi złożyć do ZUS wniosek, jeśli chce otrzymywać, co miesiąc emeryturę na zagraniczny rachunek bankowy.
W jakich krajach mogę pobierać emeryturę?
Obywatel Polski, który nabył prawo do emerytury z ZUS, może ją pobierać w dowolnym państwie Unii Europejskiej. Otrzyma ją także wtedy, gdy mieszka w Szwajcarii, państwie Europejskiego Obszaru Gospodarczego nienależącym do UE (Islandia, Liechtenstein, Norwegia) oraz w kraju, z którym Polska podpisała umowę o zabezpieczeniu społecznym (np. USA).
Co należy zrobić?
Do transferu świadczenia dojdzie jednak tylko wtedy, gdy zainteresowany złoży wniosek w tej sprawie do ZUS. Może to zrobić zarówno senior (emeryt), który zamierza wyjechać za granicę, jak i taki, który mieszka poza Polską, a świadczenie uzyskał w czasie mieszkania w kraju. We wniosku o transfer należy powołać się na symbol i numer otrzymywanego polskiego świadczenia, podać swoje aktualne dane osobowe, a także wskazać bank i numer rachunku bankowego za granicą, na który świadczenie ma być przekazywane.
Zainteresowany może również we wniosku wskazać osobę w Polsce, której świadczenie ma być wypłacane. W tym celu musi podać jej numer konta bankowego.
Jak wypłacane są pieniądze?
ZUS wypłaca emeryturę w cyklach miesięcznych w dniu wskazanym w swojej decyzji, czyli takim, w którym pieniądze znajdą się na zagranicznym koncie.
Emerytury są przekazywane w kwotach brutto (bez pomniejszenia o zaliczkę na podatek dochodowy w Polsce) bądź w kwotach netto (tzn. po pomniejszeniu o zaliczkę na podatek dochodowy w Polsce). To zależy od postanowień umowy międzynarodowej o unikaniu podwójnego opodatkowania łączącej Polskę z państwem zamieszkania świadczeniobiorcy. Bank zagraniczny pobierze prowizję od transakcji, ZUS nie.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,