MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Depresja / leki spoleczne a zasilki

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

espe-7

Post #1 Ocena: 0

2014-03-28 18:58:20 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Z nami od: 04-06-2010

Zwrocila sie do mnie osoba cierpiaca na depresje I leki spoleczne o pomoc / porade.

Czy osoba cierpiaca na powyzsze ma mozliwosc ubiegania sie o jakies zasilki czy rente zdrowotna, jesli tego typu problemy uniemozliwiaja jej wyjscie z domu I podjecie pracy?

Za kazda porade / informacje dziekuje z gory, bo w ogole sie na tym nie znam I nawet nie wiem od czego zaczac, a serce mi peka, kiedy z ta osoba rozmawiam....
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Dwunasty

Post #2 Ocena: 0

2014-03-28 19:13:47 (11 lat temu)

Dwunasty

Konto usunięte

Cytat:

2014-03-28 18:58:20, espe-7 napisał(a):

Czy osoba cierpiaca na powyzsze ma mozliwosc ubiegania sie o jakies zasilki czy rente zdrowotna, jesli tego typu problemy uniemozliwiaja jej wyjscie z domu I podjecie pracy?

Nie wiem jakie zasiłki ale jeśli leczy się u lekarza to ma prawo do chorobowego czy PIP (PersonalIndependentPayment) - renta

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #3 Ocena: 0

2014-03-28 19:23:25 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Super! Dziekuje! O to mi wlasnie chodzilo *THUMBS UP*
"Lovers of air travel find it exhilarating to hang poised between the illusion of immortality and the fact of death." Alexander Chase

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #4 Ocena: 0

2014-03-28 19:27:37 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

gov.uk

Mental health - getting help

NHS

Mind

[ Ostatnio edytowany przez: __lenka 28-03-2014 19:30 ]

la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #5 Ocena: 0

2014-03-28 19:33:42 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Dzieki wielkie! *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #6 Ocena: 0

2014-03-28 19:43:16 (11 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Ale konkretów o kasce to tam nigdzie nie ma.
Gdzie niegdzie są za to linki. A od nich inne linki. Itd.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

espe-7

Post #7 Ocena: 0

2014-03-28 19:49:26 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Rzucilam okiem tylko na PIP i tam sa konkrety.
Pozostale linki poczytam pewnie dopiero jutro i postaram sie cos wybrac. Tak, glownie tu chodzi o pomoc finansowa, bo ta jest w tej chwili najwazniejsza, ale inne porady tez sie tej osobie przydadza. Na pewno musi pojsc na terapie, wiec moze na ten temat tez cos znajde.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #8 Ocena: 0

2014-03-28 19:50:43 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Cytat:
You can get financial support and work-related support through Employment and Support Allowance (ESA).
Financial support

You’ll normally get the assessment rate for 13 weeks after your claim. This will be:

up to £56.80 a week if you’re aged under 25
up to £71.70 a week if you’re aged 25 or over

After that, if you’re entitled to ESA, you’ll be placed in 1 of 2 groups and will receive:

up to £100.15 a week if you’re in the work-related activity group
up to £106.50 a week if you’re in the support group

If the assessment takes longer than 13 weeks your benefit will be backdated to the 14th week of the claim.

employment-support-allowance/what-youll-get

Cytat:
Personal Independence Payment (PIP) helps with some of the extra costs caused by long-term ill-health or a disability if you’re aged 16 to 64.

You could get between £21 to £134.40 a week.

The rate depends on how your condition affects you, not the condition itself.

pip - what-youll-get
Ada

Do góry stronyOffline

espe-7

Post #9 Ocena: 0

2014-03-28 19:52:41 (11 lat temu)

espe-7

Kobieta

Super, Ada! Dziekuje bardzo! *THUMBS UP*

Do góry stronyOffline

__lenka

Post #10 Ocena: 0

2014-03-28 20:21:15 (11 lat temu)

__lenka

Konto usunięte

Proszę powiedz tej osobie i ty proszę pamietaj, bo ona/on może nie być w stanie (i piszę z własnego doświadczenia) -

ESA

Na pierwsze 7 dni nie trzeba zwolnienia lekarskiego od lekarza, ale płacą od 4 dnia choroby.

Możesz zadzwonić w imieniu tej osoby, ale najlepiej wydrukuj formularz i z tą osobą uzupełnij.
Moja rozmowa trwała 40 minut.
Pytano mnie między innymi o wszystkie pobyty w szpitalu - daty, nazwy oddziałów, itp.
Pózniej ten wypełniony formularz i tak przysłano mi do domu - i całe szczęście, bo zawierał mnóstwo błędów.

Ta osoba dostanie też Limited capability for work questionnaire, który musi zostać odesłany do wyznaczonego terminu!!

Pamiętaj, kseruj wszystko co im wysyłasz.
I żeby nie czekać do ostatniego dnia zwolnienia lekarskiego.
Ja zawsze idę na tydzień przed i GP wystawia od tego dnia kolejne zwolnienie lekarskie.
Robie ksero i wysyłam "signed for" 1st class Ł1.70

(Jak nawet mam ich "pre-paid envelope", to i tak na poczcie proszę o "signed for" i dopłacam Ł1.20)

(ale, pomimo, że mam potwierdzenie, że doszło, to gubią - dzisiaj mi już kolejny - 3 raz zawiesili ESA, bo nie wysłałam im :-M] niby zwolnienia lekarskiego.

O innych zasiłkach nie mam pojęcia, nie pracuje już prawie rok, ale nic innego mi się nie należy, bo jestem właścicielką mieszkania w Polsce - więc w UK zęby w ściane.
la-terra-del-pudding

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,