MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

"odszkodowanie" za uszczerbek na zdrowiu

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

yezzii

Post #1 Ocena: 0

2015-12-13 02:16:45 (9 lat temu)

yezzii

Mężczyzna

Z nami od: 02-12-2015

Cześć wszystkim!
Tydzień temu miałem operacje na nadgarstek ( Złamanie kości łódeczkowatej ). Ze szpitala dostałem zwolnienie na 6tyg, lecz wczoraj dostałem appointment na zdjęcie gipsu + Xray dopiero na 26.01.16 więc sądze że zwolnienie mi przedłużą.
Pracuję około rok czasu w UK odprowadzzając wszystkie tax/NIN (przez agencje). Zastanawiam się czy istnieje coś na zasadzie odszkodowania za uszczerbek na zdrowiu - dotychczas zaniosłem zwolnienie do agencji (powiedziano mi, że przysługuje mi sick pay +-80£ tygodniowo / pracując w trybie 4on/4off ~12h)
Tu moje pytanie (nie ukrywam, że wg. mnie te pieniądze nie są warte "choroby";) - czy istnieje możliwość jakiegoś rodzaju odszkodowania? Dodam, że do złamania doszło w skutek upadku na rowerze (tak, wiem - nie umiem jeżdzić *DONT_KNOW* )
Może ktoś miał podobne przypadki w życiu w UK - będę bardzo wdzięczny za wszelaką pomoc.
Pozdrawiam!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-12-13 02:21:18 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

A masz wykupione jakieś ubezpieczanie, na wypadek wypadków losowych, na wypadek utraty dochodów itp? Osobno, lub np jako opcja w banku?
Jest ubezpieczanie to jest odszkodowanie.
Bo tak to z czego miało by być wypłacone?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

yezzii

Post #3 Ocena: 0

2015-12-13 02:26:21 (9 lat temu)

yezzii

Mężczyzna

niestety brak takowego :/
Myślałem, że może sam National Insurance na który płacę składki mógłby coś tu "zadziałać".

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #4 Ocena: 0

2015-12-13 03:40:49 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Cześć. Odszkodowania to nie jest moja "specjalizacja", ale powiedzmy solicitors musi od kogoś to odszkodowanie wyciągnąć. Udowodnić, że wina była powiedzmy po stronie zarządcy drogi rowerowej, bo upadłeś z roweru wjeżdżając w jakąś wyrwę... . Czasem można o takiej opcji porozmawiać z prawnikiem. Jeśli będziesz zainteresowany, to podam Ci numer do angielskiej kancelarii prawnej, gdzie Polka ma status solicitor. Podpowie Ci najlepiej. Z tym, że dochodzenie takiego świadczenia, to miesiące :( Zasiłków i odszkodowań (jeśli nie masz prywatnego ubezpieczenia) nie dostaniesz niestety. Mam podobnie, bo ja leżę teraz w gipsie po operacji stopy i kostki :)Dostaję tylko SSP... Pozdrawiam.

Do góry stronyOffline

yezzii

Post #5 Ocena: 0

2015-12-13 03:52:57 (9 lat temu)

yezzii

Mężczyzna

Wiessz, wypadek miałem pierwszego dnia z 4 dni wolnych z systemu 4/4. 3go dnia poszedlem do szpitala i zapakowali mnie w gips, 2dni potem operacja - ale przez głowe przeszła myśl żeby pójść do pracy na te 2h i "potknąć się" o jakieś "zaniedbanie". Ale jakoś tak nie umiem :( to też sądze ze nie będe szukał "dziury" w ścieżce rowerowej xD
Mimo to dzięki za radę i informacje :)
@up: I życzę powrotu do zdrowia
Pozdrawiam

ps. a wie ktoś może na jakiej podstawie liczony jest ssp? czy to po prostu każdy liczy inaczej? Z tego co kiedyś czytałem jeżeli agencja nie wypłaca ssp to można wtedy aplikować o jakiś benefit - może jest to bardziej opłacalne?

[ Ostatnio edytowany przez: yezzii 13-12-2015 03:54 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #6 Ocena: 0

2015-12-13 04:57:36 (9 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Dziękuję i wzajemnie życzę powrotu do zdrowia. Jeśli agencja nie wypłaca SSP, to dziwne...wrzucę Ci link https://www.gov.uk/statutory-sick-pay/eligibility z którego jasno wynika, że jako pracownik agencyjny jesteś uprawniony do otrzymywania SSP - £88.45 tygodniowo. Jeśli agencja nie wypłaca, to zadzwoń na podaną linię dla pracowników, ewentualnie niech ktoś Ci pomoże w wypadku kłopotów z angielskim. Powodzenia.

Do góry stronyOffline

RobertNY

Post #7 Ocena: 0

2015-12-13 05:52:39 (9 lat temu)

RobertNY

Mężczyzna

Z nami od: 28-10-2014

Gdyby to był wypadek w pracy-to miałbyś prawo do odszkodowania. Ja miałem wypadek w pracy który wymagał operacji kolana i wielomiesięcznej rehabilitacji. W zeszłym miesiącu Workers Compensation przyznał mi prawie $ 47000 odszkodowania.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2015-12-13 16:33:24 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia