|
---|---|
honorek08 | Post #1 Ocena: 0 2011-06-22 17:06:25 (14 lat temu) |
Z nami od: 10-11-2010 Skąd: Scunthorpe |
Witam , mam kilka pytań odnośnie studiowania w anglii.
1.Czy aby podjąć edukację na studiach w UK wystarczy tylko polska matura? 2. Czy są potrzebne inne dokumenty umowżliwiające start akademicki ? |
Jagermeister | Post #2 Ocena: 0 2011-07-10 22:56:42 (14 lat temu) |
Z nami od: 29-05-2009 Skąd: Sheffield |
Cytat: 2011-06-22 17:06:25, honorek08 napisał(a): Witam , mam kilka pytań odnośnie studiowania w anglii. 1.Czy aby podjąć edukację na studiach w UK wystarczy tylko polska matura? 2. Czy są potrzebne inne dokumenty umowżliwiające start akademicki ? 1. Tak 2. Oczywiście musisz mieć maturę z angielskiego z odpowiednim wynikiem. Konkretne procenty zależą od uczelni. |
karolbress | Post #3 Ocena: 0 2011-07-10 23:07:46 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 01-07-2011 Skąd: edinburgh |
Nie musisz miec matury, jak masz skonczone 21 lat.Jestes tzw.mature student wowczas.Dowiedz sie jak to wyglada na uczeli, w przypadku kierunku, ktory wybrales/as.
|
Post #4 Ocena: 0 2011-07-11 10:48:36 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Joanna92 | Post #5 Ocena: 0 2011-07-11 13:00:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-07-2011 Skąd: Londyn |
Kontynuuję wątek...
Zdałam w tym roku maturę (obowiązkowa plus biologia i chemia - rozszerzone), język znam na poziomie średnim. Czy istnieje możliwość studiowania na kierunkach medycznym/pielęgniarskim w Anglii? Co do tego jest potrzebne? Nie orientuję się w temacie, chciałam uzyskać jakieś podstawowe informacje... Bardzo proszę o pomoc. |
|
|
Post #6 Ocena: 0 2011-07-11 13:33:46 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Jagermeister | Post #7 Ocena: 0 2011-07-11 14:19:05 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-07-11 13:00:16, Joanna92 napisał(a): Kontynuuję wątek... Zdałam w tym roku maturę (obowiązkowa plus biologia i chemia - rozszerzone), język znam na poziomie średnim. Czy istnieje możliwość studiowania na kierunkach medycznym/pielęgniarskim w Anglii? Co do tego jest potrzebne? Nie orientuję się w temacie, chciałam uzyskać jakieś podstawowe informacje... Bardzo proszę o pomoc. Zależy jakie miałaś wyniki z matury. Chemia i biologia rozszerzona zdecydowanie pomaga. Medycyne można studiować tylko na lepszych uczelniach i jak się domyślasz jest to bardzo oblegany kierunek z surową selekcją. Tu masz wszystkie uniwestytety które oferują studia medyczne. Tutaj się dowiesz wszystko o przyjęciach i wymaganiach (które oscylują wokół AAA czy nawet A*AA czyli matura na poziomie piątek i szóstek, bez potknięć typu dwója z czegoś tam). Natomiast inaczej wygląda sytuacja ze studiami pielęgniarskimi które są dostępne na uczelniach o przeróżnych wymaganiach. A więc dobrze jest spędzić trochę czasu na stronie UCAS i trochę poczytać. A kiedy chcesz rozpocząć studia ? 2011 czy 2012 ? Obawiam się, że teraz już jest za późno ponieważ aplikację rozpoczyną się we wrześniu/październiku poprzedzającym rok rozpoczęcia (czyli w twoim przypadku byłaby to jesień 2010). Najlepiej sprawdź z UCAS ponieważ tutaj mówię o standardowych terminach dla osób kończących szkoły średnie w Anglii. Przyjmując, że jesteś teraz w Scunthorpe jedynym wyborem dla Ciebie zostaje wyjazd na studia, czy bliżej czy głęboko w kraj. Każde duże miasto ma swoją renomę. Ważnym czynnikiem mogą być też koszty życia. Jeśli chcesz żyć w dużym mieście to od siebie polecam Sheffield które ma najniższe koszty z wielkich ośrodków akademickich. Na drugim końcu kija masz Londyn gdzie koszty życia są niebotyczne ale tego miasta nikt nie musi rekomendować poza tym dostaje się przy studiach w Londynie wyższy kredyt i dodatek na utrzymanie. UCAS course search Tutaj możesz poszukać różnych studiów pielęgniarskich o różnym profilu bądź 'same' studia pięleniarskie Nursing @ leonka jeszcze wymieniłbym 'Foundation Degree' czyli rok zerowy. [ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 11-07-2011 14:30 ] |
Joanna92 | Post #8 Ocena: 0 2011-07-11 14:48:29 (14 lat temu) |
Z nami od: 11-07-2011 Skąd: Londyn |
Jestem z Polski, tu chodziłam do LO. Chcę studiować od tego roku, wyjazd do Londynu to spontaniczna decyzja, chodzi mi głównie o nauczenie się języka, w przyszłości chcę być lekarzem ale w tym roku w Polsce się nie dostanę na medycynę. Jestem w szoku, że aż tyle wcześniej trzeba się rejestrować na studia w Anglii
![]() A o co chodzi z tym AAA? ![]() http://www.ucas.co.uk/students/choosingcourses/choosinguni/instguide/b/b74 znalazłam taką uczelnię, gdzie tu jest napisane o procentach z matury? W ogóle nie mogę się połapać... [ Ostatnio edytowany przez: Joanna92 11-07-2011 14:54 ] |
Jagermeister | Post #9 Ocena: 0 2011-07-11 14:58:34 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-07-11 14:48:29, Joanna92 napisał(a): Jestem z Polski, tu chodziłam do LO. Chcę studiować od tego roku, wyjazd do Londynu to spontaniczna decyzja, chodzi mi głównie o nauczenie się języka, w przyszłości chcę być lekarzem ale w tym roku w Polsce się nie dostanę na medycynę. Jestem w szoku, że aż tyle wcześniej trzeba się rejestrować na studia w Anglii ![]() A o co chodzi z tym AAA? ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>Joanna92</i> 11-07-2011 14:49 ] Chodzi o oceny z angielskiej matury (masz oceny od A* do F). Łatwo się domyśleć więc jakie są polskie odpowiedniki mniej więcej. ALE przecież wyniki z polskiej matury są w procentach więc uniwersytety żądają przeważnie rozszerzonej biologi i chemii (Widziałem i wymagania i 75% czy nawet 90%, każdy uniwersystet ma inaczej, trzeba sprawdzać bo podchodzą indywidualnie) oraz język angielski, czy rozszerzony to nie wiem |
Jagermeister | Post #10 Ocena: 0 2011-07-11 15:02:14 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-07-11 14:58:34, Jagermeister napisał(a): Cytat: 2011-07-11 14:48:29, Joanna92 napisał(a): Jestem z Polski, tu chodziłam do LO. Chcę studiować od tego roku, wyjazd do Londynu to spontaniczna decyzja, chodzi mi głównie o nauczenie się języka, w przyszłości chcę być lekarzem ale w tym roku w Polsce się nie dostanę na medycynę. Jestem w szoku, że aż tyle wcześniej trzeba się rejestrować na studia w Anglii ![]() A o co chodzi z tym AAA? ![]() Chodzi o oceny z angielskiej matury (masz oceny od A* do F). Łatwo się domyśleć więc jakie są polskie odpowiedniki mniej więcej. ALE przecież wyniki z polskiej matury są w procentach więc uniwersytety żądają przeważnie rozszerzonej biologi i chemii (Widziałem i wymagania po 75% czy nawet 90%, każdy uniwersystet ma inaczej, trzeba sprawdzać bo podchodzą indywidualnie) oraz język angielski, czy rozszerzony to nie wiem. Rejestrujesz się na UCASie i tam będzie trzeba podać wyniki z matury. Z tym nie ma problemu. Ja chciałem podać wyniki z gimnazjum to nie dało się i musiałem kombinować ręcznie. Oprócz tego będziesz potrebować 'personal statement' czyli takie krótkie wypracowanie o sobie. Pełno jest na internecie poradników jak to dobrze napisać. [ Ostatnio edytowany przez: Jagermeister 11-07-2011 15:02 ] |