MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia medyczne po BTEC L3 Science

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

motylek7

Post #1 Ocena: 0

2011-12-06 00:15:37 (13 lat temu)

motylek7

Kobieta

Z nami od: 05-12-2011

Witam,
Do UK przeprowadziłam się jakieś 3 miesiące temu. W Polsce zaczęłam 1 klasę liceum a teraz studiuję BTEC L3 National Diploma in Applied Science.
Po college'u chciałabym studiować medycynę i mam w związku z tym kilka pytań.

Moja nauczycielka powiedziała mi, że od razu po BTEC'u mogę pójść na studia medyczne ale pod warunkiem, że będą poprzedzone tzw. 'foundation degree year' (czy jakoś tak)... Czy to prawda?
Na jakiej podstawie będzie wiadomo jakie mam stopnie z przedmiotów, jeśli nie zdaje się żadnych egzaminów na BTEC'u? Czy muszę jeszcze coś dodatkowo zrobić, zdać itp.?
Czy jeśli jestem wolontariuszką w szpitalu to działa jakoś na moją korzyść przy rozpatrywaniu mojego podania na uniwersytet medyczny?
Czy po ukończeniu college'u mam siebie traktować nadal jako 'international student'? (chodzi mi o to że na większość foundation degree nie przyjmują studentów zza granicy)
Czy to co zaproponowała mi nauczycielka jest rzeczywiście lepsze niż zostanie jeszcze w college'u przez kilka lat i zrobienie potrzebnych A-Levels? (wiadomo, że wolałabym jak najkrótszą drogę ale czy jest ona tak samo dobra?)
Czy ktoś może był w podobnej sytuacji i mógłby mi opowiedzieć co zrobił?

Przeszukałam całkiem sporo forów, stron angielskich szkół itp. ale im więcej tego czytam, tym mniej rozumiem... ;/

Z góry bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

kaaasia1024

Post #2 Ocena: 0

2011-12-20 22:55:18 (13 lat temu)

kaaasia1024

Kobieta

Z nami od: 23-02-2011

BTEC nie zależnie od tego jaki, jest to 100% coursework czyli 100% praca na lekcji. Nie ma z niego żadnych egzaminów (ewentualnie "Cotrolled assestment's które są częścią pracy na lekcji- są to takie mini sprawdziany które pomagają nauczycielowi wystawić Ci odpowiednią ocenę na semestr/rok). Jeżeli nie jesteś osobą która woli egzaminy na koniec roku niż prace na lekcji przez cały rok BTEC jest odpowiednią opcja dla Ciebie. Natomiast jezeli czujesz sie pewnie pisząc egzaminy A-Levels powinny być dla Ciebie lepszą opcją. Zazwyczaj wszystkie BTEC level 3 są tak jakby odpowiednikami A-Lavels. Musisz jednak wiedzieć że z jednym lub z dwoma A-Lavels nie dostaniesz się na medycynę. Powinnaś mieć przynajmniej 3 lub 4, dlatego powinnaś się dowiedzieć ile A-Lavels będziesz miała po ukończeniu akurat tego kursu. Wiem też że aby dostać się na medycynę w Angli(oczywiście zależy to od poziomu uniwersytetu) potrzebne są bardzo dobre oceny z A-Lavels min. A z nich wszystkich. Oczywiście że bycie wolontariuszką w szpitalu będzie działało na twoja korzyść podczas kiedy uni. będzie rozpatrywał twoją kandydaturę. Dla większości uniwersytetów ważne jest czy dany kandydat udziela sie społecznie. Zauważ też że wolontariat w szpitalu da Ci dużo doświadczenia w tej dziedzinie, dlatego uni. będzie jeszcze bardziej zadowolony z faktu że w przyszłości będziesz wiedziała co robić na praktykach itp.
Myślę że jeżeli zdobędziesz A-Lavels dla uni. nie będziesz już studentka międzynarodową. Gdybys miała polska maturę w tedy byłabyś traktowana jako student międzynarodowy.
Co do długości nauki- zrobienie podstawowych a-lavels czyli tych w 6th Form trwa 2 lata. Twój kurs zapewne trwa również 2 lata więc nie widze tutaj różnicy.

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #3 Ocena: 0

2011-12-20 23:55:17 (13 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

Fundation year na pewno pomoze, w wielu universytetach jest tak jakby przepustka na studia pozniej.
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

chris93UK

Post #4 Ocena: 0

2012-01-15 16:21:19 (13 lat temu)

chris93UK

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2012

Witam!
Motylek7, bardzo zaciekawił mnie Twój temat i chciałbym zadać Ci parę pytań ;)
Ja mieszkam w Anglii od 7 miesięcy i przerwałem swoją naukę po 2 klasie technikum (obecnie powinienem być w 3), ponieważ przeprowadziłem się do Birmingham. Jestem bardzo Ciekawy jak dostałaś się na College? Czy mogłabyś mi opowiedzieć jak wygląda rekrutacja obcokrajowców? Wiem, że na pewno potrzebowałaś jakiś dokument potwierdzający znajomość języka angielskiego, np. IELTS.
Ja chciałbym iść na College, na BTEC Travel & Tourism. Powiedz mi jakim cudem jesteś na BTEC L3? Czy to, na jaki level pójdziesz jest od czegoś uzależnione? Czy możesz sobie wybrać, że idziesz na level 1, level 2 lub level 3? Z tego co wyczytałem, to Ty ukończyłaś zaledwie gimnazjum, tak? Czy musiałaś przetłumaczyć swoje świadectwo ukończenia gimnazjum i test gimnazjalny? Jak na collegeu będą mnie uwzględniali, skoro skończyłem drugą klasę technikum o profilu: "technik obsługi turystycznej"? Bardzo proszę Was o odpowiedzi i pomoc. Jestem zagubiony, ponieważ chciałbym się dalej uczyć!! :)

Do góry stronyOffline

Jagermeister

Post #5 Ocena: 0

2012-01-21 06:28:09 (13 lat temu)

Jagermeister

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2009

@ motylek7

Problem z BTEC i studiami jest taki, a zwłaszcza takimi jak medycyna którą można studiować tylko na renomowanych uczelniach, że podchodzą do tego z dużą rezerwą i dystansem w porównaniu z A Levels gdzię są egzaminy, zależnie od przedmiotów ale przeważnie na zimę i potem wiosnę/lato w każdym z dwóch roków nauki. Taki rodzaj segregacji edukacyjnej.Smutne ale prawdziwe. Zwróć uwagę na sformułowanie o BTEC jako odpowiednik A-Levels, to daje do myslenia. W college'u będą mówić że to nie ma znaczenia ale po wyjściu z niego BTEC jest po prostu brutalnie obśmiewany jeśli chodzi o studia typu medycyna, prawo. Jak będziesz wiedziała o ocenach w BTEC ? Po prostu poprzez 'assignments'. Typowe wymagania na studia medyczne to AAA lub nawet A*AA w przypadku A Levels. Są uniwersytety które przyjmują do procesu rekrutacyjnego po BTEC a są takie które nie. W każdym bądź razie tak czy tak, musisz ukończyć ten BTEC z oceną końcową DDD (czyli distinction w każdym z 18 przedmiotów) jeśli chcesz myśleć o aplikowaniu na studia medyczne. Część uniwersytetów stosuje dodatkowe egzaminy wstępne. Tutaj jest pełna lista takich uniwrsytetów.
UKCAT

Tak, wolontariat w szpitalu działa zdecydowanie na Twoją korzyść, również praca, nawet jeśli to typowe dorabianie paru groszy. Ważne są również inne zajęcia pozaszkolne jak sport, koła zainteresowań itd

Trochę naświetlę sprawę poprzez taką informację ze strony internetowej uniwersytetu w Birmingham

[quote]Because of the competition, meeting the academic requirements described below does not guarantee that you will receive the offer of an interview. Good evidence of motivation for the profession as well as additional and significant non-academic activities is also necessary.[/quote]

O samej rekrutacji na studia od strony formalnej to pewnie już trąbią u Ciebie w college'u i naciskają na pisanie na brudno 'personal statement'. NB Całą aplikację na studia medyczne trzeba złożyć (online) do 15 października roku poprzedzającego rozpoczęcie studiów ! Na inne 'zwykłe' studia ten termin to 15 stycznia roku w którym studia będą podjęcte.

Piszę to po to abyś nie była rozczarowana po zderzeniu ze ścianą. Nie mówię, że to nie do zrealizowania ale przygotuj się na ciężką przeprawę.

Moja rada jest taka abyś poszła na A-Levels i się zabezpieczyła w ten sposób, przy tym jeszcze doszkoliła język i miała dodatkowy czas na wzbogacenie się o pozaszkolne doświadczenia jak wolontariat, sport czy praca. Ale pamiętaj, bez 'piątek i szóstek' nie ma sensu nawet składać papierów. Tylko strata miejsca w aplikacji UCAS.

@ chris93uk

To na który level pójdziesz zależy od języka. Nie wiem jak z ocenami z gimnazjum. U mnie miało to znaczenie, przez co musiałem iść na level 2 i to tylko dlatego że sprawnie władałem angielskim bo w żadnych papierach tego nie miałem. Twierdzili, że jeżeli miałbym 'dobry' z angielskiego w gimnazjum to mógłbym iść na A Levels/Level 3 bo reszta ocen spełniała wymagania, co z resztą się potem zmieniło... Potem jeszcze były korowody z NARIC ale to inna historia, nie będę tutaj się rozwodził. Certyfikaty typu IELTS ułatwiają sprawę, gorzej jeżeli nie masz niczego wtedy jesteś skazany na indywidualną interpretację w administracji danej szkoły. Przede wszystkim tłumaczenia świadectw i NARIC to sprawa priorytetowa!

Na pewno twoje doświadczenie z polskiego technikum zostanie uwzglednione, to powinno pomóc aby od razu pójśc na Level 3 ponieważ level 2 jest 'GCSE-equivalent' czyli odpowiednik gimnazjum czy na podbudowie gimnazjum... coś jak ZSZ

Nie sądzę aby po dwóch klasach technikum w Polsce chciałbyś trafić na słaby poziom w dodatku gdzie uczęszczają mało rozgarnięta młodzież, co jest rzeczywistością w nauce na level 2.

Mam nadzieję, że to wszystko rzuci Wam trochę perspektywy na edukację ponadgimnazjalną i wyższą w Wielkiej Brytanii :-D

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,