|
---|---|
Patrickx2 | Post #1 Ocena: 0 2012-11-19 21:43:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-11-2012 Skąd: nieznam |
Witam, chciałbym się zapytać jaki odpowiednik ma Technik Informatyk w UK?
Mam też parę pytań: - Czy warto, rzucić szkołę i dokształcać się w tym zawodzie w UK( nie tylko Londyn) czy lepiej skonczyć szkołe i wyjechać do collegu czy univerku w UK? - Czym się różni Collage od Univerku? - Czy znadję pracę po Technikum Informatycznym w UK, barzdiej chodzi mi Dundee *okolice* ale może też być większość UK? - Jeżeli chciałbym się przeprowadzić po 18 roku życia i po szkole TI, do Dundee iż mam tam znajomych będzie mi ciężko? I ile powinienm wziąć pieniędzy na życie, banki dowód itd.itd... - Chciałbym się zapytać czy praca TI jest dobrze płatna? I czy wystarczyło by na studia w UK. Początki są ciężkie wiadomo, ale może być tylko lepiej. |
gdanszczanka | Post #2 Ocena: 0 2012-11-20 01:35:42 (12 lat temu) |
Z nami od: 16-10-2012 Skąd: South east |
w uk zawod sie nazywa IT.....
Co za kraj - wszystko na odwrot ![]() ![]() Pewnie, ze sie oplaca pakuj sie i przyjezdzaj ... zapraszmy. ![]() ![]() A pozwol, ze zapytam - Jak z jezykiem angielskim? Bo jak slabo, to raczej zainwestuj w prywatne lekcje, zanim sie zaczniesz pakowac ![]() ![]() Phi
|
OptimusCrime | Post #3 Ocena: 0 2012-11-20 02:02:13 (12 lat temu) |
Z nami od: 20-11-2012 Skąd: Manchester |
TI - usmialem sie
Moze chodzilo Tobie o E.T. ? Zawsze jest IT ( Information technology ), mimo ze w PL spolszczone jest jako 'technologia informacyjna' skrót piszemy IT jak wszedzie Wybieraj university w GB Doszkolisz jezyk, i bedziesz mial prace z miejsca, dodatkowo jezyk programowania; konkretna dziedzina bazy danych, java, joomla, web design, masz mase galezi IT Łapiesz prace jako Technical Account Manager i masz najnizsza stawke chyba ze sie przylozysz do nauki i bedziesz mial 3 razy tyle na godzine Pozdrawiam |
defcon1 | Post #4 Ocena: +1 2012-11-20 09:55:08 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2012-11-19 21:43:08, Patrickx2 napisał(a): Witam, chciałbym się zapytać jaki odpowiednik ma Technik Informatyk w UK? Mam też parę pytań: - Czy warto, rzucić szkołę i dokształcać się w tym zawodzie w UK( nie tylko Londyn) czy lepiej skonczyć szkołe i wyjechać do collegu czy univerku w UK? Moim zdaniem skoncz szkole a potem uni. Pozatym IT jest specyficzna branza gdzie bardzo liczy sie doswiadczenie i to co naprawde umiesz, nie tylko papierki. Choc one sa oczywiscie pomocne. Cytat: - Czym się różni Collage od Univerku? College jest dosc szerokim pojeciem tutaj, od szkol dajacych mature po szkoly ktore sa podobne do uniwerkow. Cytat: - Czy znadję pracę po Technikum Informatycznym w UK, barzdiej chodzi mi Dundee *okolice* ale może też być większość UK? Lubie Dundee (spedzilem tam pare lat) ale to zadupie jesli chodzi o prace w IT. W Manchesterze dziennie jest wiecej ofert pracy w IT niz w Dundee rocznie. Cytat: - Jeżeli chciałbym się przeprowadzić po 18 roku życia i po szkole TI, do Dundee iż mam tam znajomych będzie mi ciężko? Male miasto z niewielka iloscia przemyslu, o sytuacji w IT juz pisalem. Cytat: I ile powinienm wziąć pieniędzy na życie, banki dowód itd.itd... Podobnych tematow bylo wiele. Cytat: - Chciałbym się zapytać czy praca TI jest dobrze płatna? IT jest jedna z najlepiej platnych branz, zalezy oczywiscie od specjalizacji. Cytat: I czy wystarczyło by na studia w UK. Początki są ciężkie wiadomo, ale może być tylko lepiej. Pod tym wzgledem Szkocja jest dobrym wyborem. Dla obywateli UE studia w Szkocji sa refundowane (jesli oczywiscie sie o to postarasz) przez SAAS. Czyli nie bedziesz ponosil zadnych oplat z tytulu studiowania. Rzad Szkocji placi za Ciebie. Tak bylo przynajmniej kilka lat temu, moze sie cos zmienilo. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
krakn | Post #5 Ocena: +1 2012-11-20 10:18:12 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
gdzieś czytałem że w tym momencie ze względu na nasycenie inforatykami nie jest już tak łatwo dostać dobrą prace i dobra płace.
A będzie coraz trudniej, czyli oznacza to iż dobre stanowiska tylko dla najlepszych. Natomiast ciekawostka, rośnie zapotrzebowanie na fizyków i uwaga bioinzynierów. W jednym z wywiadów jakiegoś profesora, pracującego dla kilku znanych firm, pojawiło się stwiedznie iż podobno w tym momencie i przez najbliższe 20 lat będzie niesamowite zapotrzebowanie na takich specjalistów. Od firm medycznych, po firmy techniczne, komputerowe i nawet labolatoria i uczelnie przemysłu ciężkiego. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
defcon1 | Post #6 Ocena: 0 2012-11-20 10:29:20 (12 lat temu) |
Z nami od: 19-06-2010 Skąd: |
Cytat: 2012-11-20 10:18:12, krakn napisał(a): gdzieś czytałem że w tym momencie ze względu na nasycenie inforatykami nie jest już tak łatwo dostać dobrą prace i dobra płace. A będzie coraz trudniej, czyli oznacza to iż dobre stanowiska tylko dla najlepszych. Ja tam tego nasycenia nie widze. Telekomunikacja sie rozwija w zawrotnym tempie. Programisci sa potrzebni wszedzie. zapotrzebowanie na IT security specjalistow rosnie w UK a i tak daleku mu do tego co w USA sie dzieje, gdzie testuje sie wszystko. A to ze trzeba cos umiec aby dostac prace i zarobic to raczej nie nowosc w zadnym zawodzie. A jesli masz na mysli "typowych informatykow" uwazajacych ze cos wiedza bo przeczytali "Chip", umieja skonfigurowac podstawowo router, uruchomic komende ping i zainstalowac drukarke no to prawda, pracy dla takich "specjalizacji" nie ma za wiele. Nie latwo w IT to jest znalesc pracownika z umiejetnosciami. "These days a paranoid may be defined as someone who has some idea of what's really going on"
|
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2012-11-20 11:08:50 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Proste prace typu desktop support nie sa zbyt dobrze platne, a "specjalistow" w tej dziedzinie jest duzo.
Natomiast prawdziwie specjalisci (nawet Ci z desktop support - desktop deployment) dadza sobie rade. Programisci nie moga narzekac. Jak dobrze poszukasz na forum, to byl tu watek mlodego programisty, ktory dostal prace z PL. Carpe diem.
|
krakn | Post #8 Ocena: 0 2012-11-20 11:52:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Proste prace typu desktop support, to najlepiej aplikować w indiach LOL
![]() defcon1, nie wiem, wynikało to z jakiś tam badań rynku i zapotrzebowania. Detali nie pamiętam bo minęło już sporo czasu gdy to czytałem, a szukać mi się nie chce. Na pewno nie przeczy też że informatyków nadal potrzeba. Zapewne chodziło o tych najbardziej ambitnych, z największą wiedzą i smykałką w danej dziedzinie, Bioinżynieria jest na początku drogi, też zawiera w sobie nie tylko chemię, biologię, fizykę ... ale i informatykę. Tam podobno są największe subwencje, tam też pojawiają się największe zarobki. No i NAJWAŻNIEJSZE jak by to określić, ktoś kto teraz obierze edukację w tym kierunku, może oczekiwać najlepszej przygody i perspektyw rozwoju. No ale żeby tam się dostać to masz racje nie o przeciętniaków do wymiany "taśmy" w drukarce i "ping -t" ![]() Znam takiego "informatyka" co studia skończył, a potrzebował pomocy zeby mu komputer poskładać ![]() Nie mogłem uwierzyć w jego dyplom ![]() ![]() ![]() a przecież to proste jak klocki lego, nawet (baba) hihi Beata sama sobie na studiach kompa poskładała, a ten taki numer ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
relly | Post #9 Ocena: 0 2012-11-20 15:08:21 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-01-1970 |
Cytat: 2012-11-20 11:52:22, krakn napisał(a): /.../ Znam takiego "informatyka" co studia skończył, a potrzebował pomocy zeby mu komputer poskładać ![]() Nie mogłem uwierzyć w jego dyplom ![]() ![]() ![]() a przecież to proste jak klocki lego, nawet (baba) hihi Beata sama sobie na studiach kompa poskładała, a ten taki numer ![]() znaczy sie nie wiesz co to informatyka ![]() znam wielu doskonałych programistów którzy nie potrafia windowsa sobie zainstalowac |
NikolaTesla | Post #10 Ocena: 0 2012-11-20 16:18:45 (12 lat temu) |
Z nami od: 01-07-2011 Skąd: Mamucium, Britannia |
Cytat: 2012-11-20 10:18:12, krakn napisał(a): Natomiast ciekawostka, rośnie zapotrzebowanie na fizyków i uwaga bioinzynierów. Te bajki słyszę od jakichś 15 lat. developer vs physicist vs bioengineer 91k vs 650 vs 1 (słownie: jeden) [ Ostatnio edytowany przez: NikolaTesla 20-11-2012 16:23 ] ---------------
|