|
---|---|
sketcher | Post #1 Ocena: 0 2014-03-22 09:02:00 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2013 Skąd: jeszczeniewiem |
Witam
Obecnie jestem w UK od 8 miesięcy i w związku z tym jestem na urlopie dziekańskim. Zastanawiam się czy wracać do Polski i kończyć tego licencjata (został mi 1 rok). Uważacie że warto? Ponadto od dłuższego czasu zastanawiam się nad podjęciem studiów w UK, chciałbym uzyskać znaczący coś w świecie dyplom ale - czy jeżeli mam ukończone 2 lata studiów i jeżeli ubiegałbym się o kredyt studencki w UK, miałbym pokryte koszta 2 lat studiów mniej? Szczerze mówiąc nie podoba mi się to że musiałbym kończyć te studia w POlsce z powodu tego że miałbym roczną przerwę w pracy w UK oraz że to byłaby przerwa od użytkowania języka angielskiego na codzień. Nie wiem za bardzo co mam robić. Czy ten licencjat odgrywa jakąś rolę jeżeli chciałym się ubiegać o pracę w mojej branży gdzieś za granicą? Studiuję w Lublinie. Dziękuję i pozdrawiam. |
gosiaa89 | Post #2 Ocena: 0 2014-03-22 11:41:51 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2013 Skąd: Sheffield |
Poszukaj info o top-up course - zapisujesz się na studia w UK na ostatni rok, po ukończeniu dwóch lat studiów w PL, studiujesz na 3 roku tutaj i masz stopień bachelora za 1/3 kasy
![]() |
karjo1 | Post #3 Ocena: 0 2014-03-22 16:32:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Nie dostaniesz kredytu studenckiego, za krotki pobyt w UK.
A kto wie, czy dyplom odegra jakakowliek role, to zalezy, co robisz, jaki dyplom i kierunek. W wielu pracach wymogiem jest ukonczenie pelnych studiow, a nie polowiczny licencjat. Byc moze wystarczy tylko wiedza i doswiadczenie, polaczone z certyfikatami zawodowymi. |
sketcher | Post #4 Ocena: 0 2014-03-23 01:55:03 (11 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2013 Skąd: jeszczeniewiem |
dyplom robiłbym ze sztuk plastycznych (design, projektowanie mody poniekąd)
karjo1 - certyfikaty zawodowe masz na myśli NHD z college? Czy ktoś z Was po nostryfikacji dyplomu z NARIC widział że coś ona pomogła? top-up course odpadają już raczej chyba. Czekam na dalsze odpowiedzi (mam wrażenie że mi się już pomysły skończyły) karjo1 i Gosiu - dziękuję ![]() [ Ostatnio edytowany przez: sketcher 23-03-2014 01:56 ] |
gosiaa89 | Post #5 Ocena: 0 2014-03-23 02:50:18 (11 lat temu) |
Z nami od: 03-10-2013 Skąd: Sheffield |
Dostałbyś kredyt ale tylko na opłatę czesnego, na kredyt na życie już byś się raczej nie kwalifikował.
A czemu top-up odpadają? Nie wiem nad jakim miastem się zastanawiasz, ale np. tutaj i tutaj akceptują studentów po dwóch latach licencjatu. No i HND jest niższą kwalifikacją niż BA. Ja mojego polskiego dyplomu nie nostryfikowałam, nie był mi potrzebny przy poszukiwaniu pracy, ale może dlatego, że miałam też brytyjskie kwalifikacje (btw. właśnie przez top-up degree ![]() |
|
|
zosiasamosia | Post #6 Ocena: 0 2014-03-23 08:34:44 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2014-03-23 02:50:18, gosiaa89 napisał(a): Dostałbyś kredyt ale tylko na opłatę czesnego... Radzę to dokładnie sprawdzić. Mamy w tej chwili nieciekawą sytuację ze wstrzymanym kredytem studenckim od grudnia 2013. Syn musiał udowodnić, że przebywał w tym kraju przez ostatnie 3 lata, przedstawić P60, wyciagi z konta, rachunki na własne nazwisko itp. Oczywiście po przedstawieniu dokumentów z banku (innych wymogów nie mógł spełnić), nadal czeka na decyzję o wznowieniu kredytu. Dlatego doradzam rodzicom nastolatów, żeby zakładali konta w bankach swoim dzieciom. [ Ostatnio edytowany przez: zosiasamosia 23-03-2014 08:37 ] |
Kierka2 | Post #7 Ocena: 0 2014-03-23 10:47:15 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2014 Skąd: - |
Cytat: 2014-03-23 08:34:44, zosiasamosia napisał(a): Cytat: 2014-03-23 02:50:18, gosiaa89 napisał(a): Dostałbyś kredyt ale tylko na opłatę czesnego... Radzę to dokładnie sprawdzić. Mamy w tej chwili nieciekawą sytuację ze wstrzymanym kredytem studenckim od grudnia 2013. Syn musiał udowodnić, że przebywał w tym kraju przez ostatnie 3 lata, przedstawić P60, wyciagi z konta, rachunki na własne nazwisko itp. [ Ostatnio edytowany przez: <i>zosiasamosia</i> 23-03-2014 08:37 ] Ale to w nawiązaniu do kredytu na samo czesne musiał udowadniać 3 letni pobyt? Dziwi mnie. Moja siostrzenica studiowała 1 rok w Niemczech. Tam poznała swojego chłopaka Anglika, który był tam w delegacji jakiś czas. Jednocześnie uznała, ze kierunek studiów jej jednak nie odpowiada. Obecnie obydwoje pojechali do UK. Ona złożyła aplikację na inny kierunek (niż dotąd), czyli BA od początku. Przyjęli ją. Pani (od tych rekrutacji) na uczelni powiedziała, że bez problemu na 100% dostanie kredyt na czesne, uczelnia jakoś w tym pośredniczy, ale dostanie tylko na 2 lata, bo 1 rok już "wystudiowała" i to obojętne gdzie wystudiowała. Ale na tej uczelni akurat ten kierunek można zrobić w 2 lata zamiast 3, jakoś bez przerw wakacyjnych, mają taki tryb i siostrzenica zamierza z niego skorzystać właśnie z uwagi na finanse. Jak się dopytam szczegółów, to napiszę, ale wiem, pamiętam z rozmowy z nią i jej chłopakiem - Anglikiem (który notabene tę samą uczelnię skończył 2 lata wstecz), że to wychodzi finansowo korzystnie dla niej, żeby w 2 lata zrobiła. Decyzji jeszcze nie ma w ręku o tym kredycie, bo to się aktualnie "mieli w trybach", ale pani z uczelni zarzekała się, że na pewno ten kredyt na czesne będzie. Długo, szczegółowo i osobiście rozmawiali z ta panią na uczelni. To chyba , kobieta, która stale takie rzeczy załatwia wie o czym mówi ? Tak sądzę. ![]() Siostrzenica ma brytyjską maturę robioną w Polsce, ale to bez znaczenia, tylko o tyle, że nie musiała żadnych językowych egzaminów przedstawiać. Interesuje mnie ta tematyka, bo moja córka szykuje się za 2 lata do ew studiów w UK, z tym, że po polskiej maturze. |
zosiasamosia | Post #8 Ocena: 0 2014-03-23 11:58:27 (11 lat temu) |
Konto usunięte |
Młody dostał kredyt studencki z automatu, kończył tu College.
Po pierwszym semestrze kredyt mu wstrzymali i musiał udowadniać swój pobyt. Wiesz uczelnia to jedno, a Student Finance to drugie - jak znajdą dziurę w całym, każą zwracać pieniądze. Nasz syn jak wspomniałam wcześniej trzy lata wstecz mógł udokumentować jedynie wyciągami z banku. Pierwsze, które wyslał uznali za fotokopie i ich nie zatwierdzili. Więc kolejne dostali z pieczatką i podpisem Menedżera Banku na każdej stronie - wspominałam kiedyś o uprzejmości pracowników Banku. Te zostały zatwierdzone, ale od momentu zatwierdzenia trzeba czekać 6 do 8 tygodni na decyzję o wznowieniu. |
Kierka2 | Post #9 Ocena: 0 2014-03-23 12:42:41 (11 lat temu) |
Z nami od: 16-02-2014 Skąd: - |
Cytat: 2014-03-23 11:58:27, zosiasamosia napisał(a): Młody dostał kredyt studencki z automatu, kończył tu College. Po pierwszym semestrze kredyt mu wstrzymali i musiał udowadniać swój pobyt. A w jakiej wysokości jest ten kredyt, jeśli można zapytać? Jaka kwota / Oraz jaka jest wysokość rocznego czesnego na jego uczelni? |
autor65 | Post #10 Ocena: 0 2014-03-23 13:00:40 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/78/50908/Nauka-angielskiego-w-Polsce-studia-w-UK,0
człowiek się zmienia za ...granicą
|