MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Kończyć studia w Polsce?/ kredyt studencki w UK

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

zosiasamosia

Post #1 Ocena: 0

2014-03-24 08:47:44 (11 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Cytat:

2014-03-24 08:31:42, karjo1 napisał(a):
Tyle wiem, ze dzieciaki z tutejsza sciezka edukacyjna, swiadectwami, mozliwoscia kontaktu z lokalna szkola, idace tzw. normalna sciezka (secondary, sixth form i uczelnia, bez przerw, gap year itp.) nie mialy problemu z uzyskaniem pozyczek.
Dzieciaki planujace przejscie po studiach czy szkolach zaczetych w innym kraju, po przerwie na np. prace, musialy dodatkowo dokumentowac.
Tyle tylko wiem.
Z drugiej strony, to jak najbardziej logiczne, by pozyczke rzadowa na edukacje dostawali ci, ktorzy tu przebywaja na stale i oddzadza te finanse w postaci pracy przynajmniej, a nie wyjada po studiach.

Właśnie taką ścieżką szedł nasz syn, chociaż fakt, zaczął tu secondary od 9 roku.
Kiedy chodził do College (sixth form) pracował dzień lub dwa w tygodniu, aby zaoszczędzić troche kasy na swoje potrzeby, jednak nigdy nie przerywał nauki.

W drugiej kwestii jak najbardziej się z Tobą zgadzam :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kierka2

Post #2 Ocena: 0

2014-03-24 11:30:58 (11 lat temu)

Kierka2

Kobieta

Z nami od: 16-02-2014

Cytat:

2014-03-24 08:31:42, karjo1 napisał(a):

Z drugiej strony, to jak najbardziej logiczne, by pozyczke rzadowa na edukacje dostawali ci, ktorzy tu przebywaja na stale i oddzadza te finanse w postaci pracy przynajmniej, a nie wyjada po studiach.

Dla mnie, to kompletnie nie jest logiczne. Ani trochę. Bo to, że ktoś przebywa w UK 3 lata przed studiami i następnie przy pomocy rządowej pożyczki skończy tam studia, nie jest żadną gwarancją, ze tam zostanie i odpracuje. ludzie po studiach wyjeżdżają do pracy do USA, Australii, zachodniej Europy etc. Tam korzystają ze swoich studiów, tam płacą składki, podatki i wspomagają utrzymanie tamtejszych emerytów. Prawdopodobieństwo, że zostaną w UK oczywiście jest, lecz kompletnie nie wyliczalne, nawet bym się nie przymierzała do wyliczenia takiego prawdopodobieństwa, za dużo zmiennych. Prawie same zmienne.
Logiczne, to by było odwrócenie tego do góry nogami. Ograniczenia nie oddolne (jak jest) lecz odgórne. Bardzo sie dziwie ich polityce w tym zakresie, w szczególności z uwagi na wszechogarniający kryzys demograficzny i kłopoty z zastępowaniem pokoleń. Oni powinni robić to odwrotnie. Mianowicie: rząd udziela pożyczki studentowi, bez względu na okres pobytu wstecz, natomiast sama umowa pożyczki powinna uwzględniać zobowiązanie absolwenta do przepracowania iluś tam lat po studiach na terenie UK i płacenie w w UK składek, podatków. Ten rachunek jest jest do wyliczenia i można to ustawić tak, aby się rządowi opłaciło. Bo tylko wtedy rząd miałby gwarancje, że wraz z absolwentem, to zostają również (oraz się mnożą) pieniądze w niego zainwestowane.
Niby są jakieś pułapy zarobków osiąganych również za granicą, po przekroczeniu których, trzeba powoli spłacać tę pożyczkę, ale umówmy się, one są b. wysokie (np dla Polski o ile mi wiadomo 12600 f/rok, co robi 5200 zł/msc) i niewiele osób ponad te pułapy wyjdzie. A jak wyjdzie, to i tak, dotyczy to wyłącznie spłaty pożyczki, a w żadnym razie zasilania budżetu podatkami.
Wg mnie - kiepski r-ek.

Zosiasamosia - ale przecież twój syn jest tam faktycznie 3 lata, więc czemu się denerwujesz? Jeśli będzie np. odmowa (tfuj, tfuj), to skorzystaj z prawa do odwołania od decyzji, które zapewne przysługuje. Ja bym od razu do adwokata poszła z tym odwołaniem. Ja wygrałam już 3 sprawy w sądzie, założone przeze mnie urzędom, co prawda w Polsce ale urzędasy wszędzie takie same. Uznaniowość - która jest do podważenia. Prawo się liczy i fakty się liczą i bynajmniej nie należy pękać przed urzędem. Lepiej wydać jakiś grosz na prawnika ew teraz, by potem znacznie więcej zyskać. Acha i kiedyś wygrałam sprawe z niemieckim urzędem celnym przy pomocy niemieckiego adwokata, za którego urząd ten musiał też zapłacić na koniec. Nie pęka się, jeśli jesteś przekonana o swoim !

OK. Czy może ktoś ma dostęp do podstawy prawnej, mówiący o tym, że wymagany jest 3 letni pobyt poprzedzający studia w celu zakwalifikowania się do pożyczki studenckiej na samo czesne (bez utrzymania) ? Czy taka podstawa prawna istnieje w ogóle ?

[ Ostatnio edytowany przez: Kierka2 24-03-2014 11:39 ]

Do góry stronyOffline

Post #3 Ocena: 0

2014-03-24 12:58:39 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #4 Ocena: 0

2014-03-24 13:16:24 (11 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Kierka, myslisz polskimi kategoriami i ze swojego punktu widzenia, ze korzystne jest dla Was otrzymanie pozyczki studenckiej.
W UK nie ma problemu zastepowalnosci pokolen, dzieci na ulicach, w szkolach, mlodziezy jest masa, w przeciwienstwie do Polski.

PS. Nie ma tez takiego parcia na emigracje, by normalnie zyc i znalezc prace w zawodzie po studiach ;).

[ Ostatnio edytowany przez: karjo1 24-03-2014 13:17 ]

Do góry stronyOffline

Kierka2

Post #5 Ocena: 0

2014-03-24 13:39:13 (11 lat temu)

Kierka2

Kobieta

Cytat:

2014-03-24 13:16:24, karjo1 napisał(a):

W UK nie ma problemu zastepowalnosci pokolen, dzieci na ulicach, w szkolach, mlodziezy jest masa, w przeciwienstwie do Polski.

Sa jakieś wskaźniki zastępowalności, zdaje 1,2 dziecka na osobę,czy jakoś, ale może głupoty gadam z pamięci, muszę sprawdzić.
Może masz rację i UK jest w wyjątkowej sytuacji NIE starzejącego się społeczeństwa, postaram się sprawdzić, bo aż mnie zaciekawiło.

Po edycji: sprawdziłam. Faktycznie UK ma nadzwyczajną, bezkonkurencyjnie najlepszą sytuację demograficzną w całej Europie i najlepsze prognozy, bezkonkurencyjną w Europie zastępowalność pokoleniową. To faktycznie nie muszą się przejmować tym.
Przy okazji: skoro tak, to ceny nieruchomości będą nieustannie rosły i rosły. Coraz większe zaludnienie.

[ Ostatnio edytowany przez: Kierka2 24-03-2014 14:43 ]

Do góry stronyOffline

zosiasamosia

Post #6 Ocena: 0

2014-03-24 15:34:55 (11 lat temu)

zosiasamosia

Konto usunięte

Cytat:

2014-03-24 11:30:58, Kierka2 napisał(a):
Zosiasamosia - ale przecież twój syn jest tam faktycznie 3 lata, więc czemu się denerwujesz? ...

Chodzi o przyszłość mojego dziecka, to się denerwuję.
Owszem odwołać się można, ale tu chodzi też o czas, opłaty nie czekają.
Opłacenie czesnego to jedno, a czynsz, media, jedzenie, ciuchy itp. to drugie.
A są to niemałe pieniądze, niemałe.
A tu oba kredyty wstrzymane...

Do góry stronyOffline

Kierka2

Post #7 Ocena: 0

2014-03-24 17:28:30 (11 lat temu)

Kierka2

Kobieta

Widocznie, z uwagi na te cięcia budżetowe dostali faktycznie prikaz sprawdzania tych 3 lat. Wszystkich naraz nie sprawdzą.
miałam kiedyś sytuację, ze brałam jakieś benefity (nie w UK), przepisy się naraz zmieniły i okazało się, ze od roku mi się nie należały te benefity.
Miałam taka kontrolę jak ty i musiałam oddać te z ostatniego roku. Na szczęście nie wydawałam ich i miałam na osobnym koncie, oddałam w 1 dzień. Te za 1 rok. Wtedy byłam wściekła i podejrzliwa, ze moze ktos na mnie anonima napisał, kombinowałam kto mógłby? Bo dlaczego, ze wszystkich moich znajomych, wyłącznie mnie skontrolowali?
Z czasem zapomniałam o sprawie. Aż po 4 latach (!) przyszła kolej na moją koleżankę. Miała kontrol - musiała oddać za całe 4 lata, ale jej doliczyli jeszcze odsetki (mnie wówczas nie doliczali)i dostała naraz do zapłacenia kwotę ścinającą z nóg. Ona, w przeciwieństwie do mnie wydawała pieniądze na bieżąco i dawno ich nie miała, nie miała z czego oddać. Dramat itd. Rozłożyli jej na raty, ale długo jeszcze będzie miała biedę, zanim to spłaci.
W międzyczasie, sukcesywnie sprawdzali wszystkich.
Do czego zmierzam ? Sądzę, że będą sprawdzali wszystkich po kolei. Machina miele powoli ale skutecznie. Więc się nie martw, że chcą zabrać, że akurat was się czepnęli. Na pewno mają zlecenie wszystkich posprawdzać po prostu. Niech martwią się ci, którzy mają papiery ew.nie w porządku, a kontrole dopiero za 3 lata. Bo to dopiero może być bonanza.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2014-03-24 19:48:30 (11 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

BeataSwift

Post #9 Ocena: 0

2014-06-12 20:30:47 (11 lat temu)

BeataSwift

Kobieta

Z nami od: 12-06-2014

Pożyczki przyznawane są wszystkim studentom EU na tych samych zasadach. Trzeba udokumentować min. 3-letnie obywatelstwo jednego z krajów Unii.

Odrębnie sprawdza się 3-letni pobyt w UK pod kątem otrzymania maintenance grant.

Nie możesz dokończyć na odległość swojego kierunku w PL? Nawet jeśli nie na Twojej uczelni to na innej. Wbrew pozorom warto mieć zamkniętą ścieżkę z PL. W UK możesz iść później na studia magisterskie. Zawsze to taniej niż robić top-up.

Do góry stronyOffline

pyzka7

Post #10 Ocena: 0

2014-08-26 23:28:01 (11 lat temu)

pyzka7

Kobieta

Z nami od: 26-08-2014

witam
mieszkam w uk juz dlugi czas i chcialabym rozpaczac studia. mam juz jeden zupelnie inny kierunek skonczony w Polsce i w zwiazku z tym chcialabym spytac czy moge ubiegac sie o kredyt. kts mi powiedzial ze jesli zaczelam studia w Polsce przed wejsciem Polski do UE to jest to mozliwe. mam nadzieje ze ktos z Was mi pomoze

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,