MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Studia w UK i kredyt na czesne

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

KowalSon

Post #1 Ocena: 0

2016-10-19 01:32:47 (9 lat temu)

KowalSon

Konto usunięte

Witam.
Do UK przyjechalem dosyc niedawno (8 miesiecy temu) z zamiarem pozostania tutaj. W Polsce musialem studia przerwac i przyjechalem do UK do rodziny (ktora jest rok dluzej ode mnie w UK). Aktualnie mam 22 lata i pracuje ale chcialem wrocic na studia tyle ze tutaj w UK. Problem w tym ze troche kosztuja wiec myslalem o kredycie na czesne, niestety lektura na ten temat niezbyt mi pomogla i chcialbym prosic o pomoc.
Czy moge dostac kredyt studencki jesli jestem w Anglii tak krotko (tylko na czesne)? A jesli nie to czy sa jakies inne opcje (np dla obywatela UE)?
Czy wyniki matury trzeba przetlumaczyc przez Naric czy zwykly tlumacz przysiegly wystarczy?
Czy potrzeba jakies certyfikaty jezyka angielskiego (np. IELTS) czy wystarczy sama matura rozszerzona z angielskiego?
I czy jest jakis uniwersystet godny polecenia w okolicach Manchesterzu?
Z gory dziekuje za pomoc.

[ Ostatnio edytowany przez: KowalSon 19-10-2016 01:38 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: +2

2016-10-19 07:57:43 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KowalSon

Post #3 Ocena: 0

2016-10-19 10:38:01 (9 lat temu)

KowalSon

Konto usunięte

Dziekuje za odpowiedzi, ale nie rozumiem po co tak wrogo.
Pytanie o wymagania jezykowe nie potrzebnie zadalem bo widze ze kazdy uni ma wlasne.
Odnosnie kredytu to informacje na ten temat sa dosc zawile a nie podejmuje sie decyzji o takiej ilosci pieniedzy bez pewnosci ze sa poprawne (lub ze dobrze je zrozumialem) wiec chcialem sie upewnic.
Jakosc uniwersytetow to pytanie o opinie, a to jest glowny powod dla ktorego fora istnieja, prawda? O University of Manchester wiem, ale pytalem o alternatywy, poniewaz moge nie byc w stanie sie tam dostac .
A co do tlumaczenia to przyznaje nie sprawdzilem bylem bardziej skupiony na kredycie.

Slyszalem ze jest szansa dostac kredyt studencki przy nieukonczonych studiach, ale moga zmniejszyc ilosc pieniedzy za kazdy ukonczony rok studiow. Orientuje sie moze ktos czy dalej istnieje taka mozliwosc?

[ Ostatnio edytowany przez: KowalSon 19-10-2016 10:42 ]

Do góry stronyOffline

gosiaa89

Post #4 Ocena: 0

2016-10-19 13:24:00 (9 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Z nami od: 03-10-2013

Ile lat studiowales w Polsce? Ja po dwoch latach w PL przenioslam sie na 3 rok tutaj, tzw top up course, zakonczony stopniem licencjata. Dzieki temu mam tylko rok do splaty zamiast 3 :) Dostalam tuition fee loan, ale nie maintenance loan bo nie mieszkalam wystarczajaco dlugo w UK.

Do góry stronyOffline

Adacymru

Post #5 Ocena: 0

2016-10-19 13:53:42 (9 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Znam 2 osoby ktore wlasnie zaczely studia, zadna jeszcze nie nabyla praw stalego rezydenta bo za ktorko przebywa w UK (jedna 2 lata, druga niecaly rok), rozne uczelnie w roznych miejscach UK. Jeden studiowal kilka lat temu w Polsce dwa lata i przerwal. Dostal i kredyt na czesne i stypendium na utrzymanie, ale obie osoby skladaly wniosek jako osoba pracujaca w UK. Poszukaj informacji o studiowaniu jako migrant worker.

http://www.thestudentroom.co.uk/showthread.php?t=3868147

Jaki kierunek masz zamiar studiowac?
Ada

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2016-10-19 20:29:09 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KowalSon

Post #7 Ocena: 0

2016-10-19 20:33:08 (9 lat temu)

KowalSon

Konto usunięte

gosiaa89 niestety niekwalifikuje sie raczej na top-up course, poniewaz studia musialem przerwac na poczatku 2 semestru ze wzgledu na chorobe w rodzine, musialem sie opiekowac malym bratem i ciezko wtedy chora matka, bo ojciec pracowal od rana do wieczora.

Adacymru glownie mysle nad Computer Science. Interesuje mnie tez grafika komputerowa (3D bardziej niz 2D), ale to mozna sie uczyc samemu. Odnosnie migrant worker, to musze byc w stalym zatrudnieniu przez caly okres studiow? I co by sie stalo gdybym np. w czasie studiow przerwal/stracil prace, stracilbym tylko maintenance loan na utrzymanie czy takze tuition loan?

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-10-19 20:59:27 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KowalSon

Post #9 Ocena: 0

2016-10-19 21:43:37 (9 lat temu)

KowalSon

Konto usunięte

mancun strone juz sprawdzalem, ale za namowa postanowilem ja jeszcze raz przejrzec z naciskiem na definicje i dziekuje, troche rzeczy umknelo mojej uwadze kiedy ja przegladalem za pierwszym razem.
Chcialbym sie tylko upewnic co do jednej rzeczy. Nie ma znaczenia jaki rodzaj pracy wykonuje, ale jesli chce przerwac prace zeby rozpoczac kurs to ta praca musi byc w tej samej dziedzinie co studia, tak? Wiec, jesli przerwalbym prace zeby zaczac studia albo stracil prace (z nie swojej winy), to czy mam status "migrant workera" do konca studiow czy na nastepny rok akademicki juz musze znalesc inna prace?

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-10-20 11:39:02 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia