Str 7 z 8 |
|
---|---|
jolantina | Post #1 Ocena: 0 2021-09-21 19:17:56 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
No pogoda u nas (NorthEast) zadka nie urywa.....słonecznych dni jak na lekarstwo
![]() Diabla oszukac nie grzech
|
Gwontownik | Post #2 Ocena: 0 2021-09-21 20:04:53 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-09-21 18:22:11, karjo1 napisał(a): Poza tym sa juz typy paneli, pracujace w przypadku dni pochmurnych, przy znacznym ograniczeniu bezposredniego naswietlania slonecznego. Tak, panele pracują nawet w bardzo pochmurne dni ale to jest na 15 proc. wydajności. Pełna wydajność uzyskując tylko w optymalnych warunkach. Zakładając 100 proc optymalnych warunków co jest czysta teorią niemożliwą do uzyskania w naturze uzyskalibyśmy sprawność na poziomie 50 proc. tylko z powodu istnienia dnia i nocy. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
daavid | Post #3 Ocena: 0 2021-09-22 03:25:49 (4 lata temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Cytat: 2021-09-21 20:04:53, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-09-21 18:22:11, karjo1 napisał(a): Poza tym sa juz typy paneli, pracujace w przypadku dni pochmurnych, przy znacznym ograniczeniu bezposredniego naswietlania slonecznego. Tak, panele pracują nawet w bardzo pochmurne dni ale to jest na 15 proc. wydajności. Pełna wydajność uzyskując tylko w optymalnych warunkach. Zakładając 100 proc optymalnych warunków co jest czysta teorią niemożliwą do uzyskania w naturze uzyskalibyśmy sprawność na poziomie 50 proc. tylko z powodu istnienia dnia i nocy. I to nie do końca bo zawsze pobór energii zimą będzie większy a dzień wtedy krótszy i być może statystycznie mniej słoneczny. Najbardziej wydajna i ekologiczna jest energia jądrowa. Oczywiście PiS warunkiem, że jakiś Sasza nie bawi się w eksperymenty. |
Gwontownik | Post #4 Ocena: 0 2021-09-22 05:05:19 (4 lata temu) |
Dawid mówię o wyprodukowaniu energii, a nie zapotrzebowaniu na energię. To jest różnica.
Mówię w ujęciu całorocznym. Myślałem, że nie muszę tego dodawać skoro sprawność paneli jest tak wyrażana. Ale o tym pisałem wcześniej. Dawid w zakresie zapotrzebowania generalnie masz rację ale w rzeczywistość jest inna 1. Energia z paneli jest tylko energia pomocniczą właśnie dlatego, że kiedy jest na nią największe zapotrzebowanie, produkcja jest najmniejsza 2. Wg brytyjskich regulacji właściciel paneli podłączony do sieci wysyła tę energię i ma za to płacone. Nie wiem czy się nie zmieniło; kiedy robiłem wyliczenia to za 50 proc szacunkowo wytworzonej energii (nie móc paneli, a rzeczywista szacunkowa) było płacone dla prosumenta niezależnie od faktu ile jej zużył na własne potrzeby. Czyli mając 20 tys Watt po obliczeniu sprawności zostaje nam np 25 proc z czego tylko połowa czyli 2500 Watt jest zapłacone. 3. Posiadanie paneli tylko na własny użytek to drogie hobby, które może się zwrócić z naciskiem na "może" i nie zaspokoi całego zapotrzebowania. Dawid. Najbardziej ekologiczna energia to występuje w naturze i niewiele trzeba aby ją uzyskać. Patrz doświadczenia Tesli. [ Ostatnio edytowany przez: Gwontownik 22-09-2021 05:47 ] Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
jolantina | Post #5 Ocena: 0 2021-09-22 07:30:16 (4 lata temu) |
Z nami od: 17-11-2008 Skąd: Hogwart |
![]() To jedne z ostatnich zdjęć Nikoli Tesli. Nie otrzymał za życia uznania, na które zasłużył. Umarł w biedzie, gdyż wszystkie zarobione pieniądze inwestował w swoje wynalazki, aby jak sam mawiał, „ludziom żyło się trochę łatwiej”. Jego życiowym marzeniem był świata z czystą energią odnawialną, która była by dla wszystkich mieszkańców ziemi darmowa, co zapewniło by równowagę i życie w zgodzie z naturą. Był wyśmiewany i dyskredytowany w mediach, ponieważ jego projekty uderzały w biznes korporacyjny i uwolniłyby ludzi od płatnych źródeł energii. Po jego śmierci rząd Stanów Zjednoczonych skonfiskował jego badania i patenty. Tesla mówił o przyrodzie: „Musimy nauczyć się uzyskiwać potrzebną nam energię bez zużywania surowców”, „Natura może osiągnąć ten sam rezultat na wiele sposobów” [ Ostatnio edytowany przez: jolantina 22-09-2021 07:32 ] Diabla oszukac nie grzech
|
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2021-09-22 07:49:04 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Ja mam panele sloneczne do grzania wody, inny typ i sa uzyteczne od wiosny do jesieni. Wszystko zalezy od pogody, ale tez od tego jak wysoko lub nisko jest slonce. Np w lecie grzeja wode do maks. dopuszczalnej temperatury, a wczoraj w ciagu slonecznego dnia tylko do 45C, bo slonce jest juz nizej i krocej.
Nie wiem ile kosztowala instalacja, bo przyszly z domem, ale watpie, zeby zwrocila sie w ciagu 20 lat. Do tego konserwacja tych paneli co pare lat pozera oszczednosci z ich uzywania. W sumie, to moge dosc latwo policzyc ile mi oszczedzaja, bo wiem ile zuzywa podgrzanie wody, po tym jak zamontowali mi smart meter. Podgrzanie wody przez godzine zuzywa okolo 10kWh, ktore kosztowalo mnie w ostatnich latach okolo 30p. Powiedzmy, ze oszczedzam na podgrzewaniu wody przez 90 dni w roku przez lato, jest to marne 27 funtow, optymistyczna wersja oszczedzania przez 5 miesiecy w roku to jakies 45 funtow. Konserwacja paneli kosztowala 335 funtow czy jakos tak. Niby powinno robic sie to co 3 lata, ale ja przeciagnelam juz do 5 lat. Czyli wychodzi na to, ze do tych paneli podgrzewajacych wode, doplacam jesli je serwisuje regularnie co kilka lat. Carpe diem.
|
kik1976 | Post #7 Ocena: 0 2021-09-23 16:48:34 (4 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
hmm, zastanawia mnie, jak robia w stanach, zwlaszcza w terenach bez kabli.. tzn ogladalam czasem jakeis dokumenty i tamludzie kupuja panel sloneczny, podlaczaja do jakis akumulatorow i z nikim sie nei rozliczaja..
![]() co do Tesli, to starszna systuacja i pokazuje power.. nie wiem cyz to kiedys sie zmieni.. [ Ostatnio edytowany przez: kik1976 23-09-2021 16:50 ] Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Richmond | Post #8 Ocena: 0 2021-09-23 16:59:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Nie rozliczają się z nikim, bo produkują prąd dla siebie. W UK też tak możesz zrobić. Na przykład schronisko w Walii, o którym wspominałam na forum, nie ma podłączenia do sieci elektrycznej, maja panele na dachu i obok budynku, ladują baterie i potem używają prądu, gdy nie ma słońca.
Carpe diem.
|
kik1976 | Post #9 Ocena: 0 2021-09-23 17:08:23 (4 lata temu) |
Z nami od: 30-08-2006 Skąd: Neverland |
no wlasnie..ja mysle nad taka forma, jelsi juz bede mogla..albo wiatrak, albo mlyn wodny..
Actus hominis non dignitas iudicentur ..
|
Gwontownik | Post #10 Ocena: 0 2021-09-23 18:50:21 (4 lata temu) |
Cytat: 2021-09-23 17:08:23, kik1976 napisał(a): no wlasnie..ja mysle nad taka forma, jelsi juz bede mogla..albo wiatrak, albo mlyn wodny.. A jesteś właścicielem rzeki? Bo tu może być problem. Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|