MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Service boilera a w rzeczywistości go odłączenie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kimercp

Post #1 Ocena: 0

2011-10-01 20:24:41 (14 lat temu)

kimercp

Mężczyzna

Z nami od: 23-08-2008

Witam.
W moim domu mam zamontowany stary back boiler i pomyślałem, że czas najwyższy zrobić serwis boilera przed zimą.
Parę dni po telefonie do lokalnej firmy w Cardiff, przyszło dwóch panów. Sprawdziłem legitymację i przystąpili do roboty. Zaniepokoiłem się już jak jeden z nich zaczął mówić, że pierwszy raz widzi taki boiler. Zabytek pomyślałem, zresztą nie dziwię się bo w moim krókim życiu nawet nie wiedziałem, że są tego typu boilery).
Przy odkręcaniu obudowy spowodował zwarcie, coś hukneło, iskry i lekki dymek. Zaraz po odkręceniu obudowy spojrzał na boiler i powiedział że nie wykona serwisu bo nie da rady wyjąć boiler z komina.
Założył obudowę, wymienił bezpiecznik i boiler już się nie uruchomił.
Zaczałem dyskusję, że tak nie można, że muszą go naprawić. Inżynier niczego nie ukrywał, sam się przyznał do winy, że spowodował zwarcie ale i tu najważniejsze cytuję
"I tak musielibyśmy go zamknąć, bo nie spełnia norm bezpieczeństwa, wysokość od podłogi do płomieni powinna wynosić conajmniej 8 cali."
Rozmawiałem jeszcze z szefem firmy i ten obiecał mi discount, której wcale nie odczułem, w sumie koszt instalacji nowego boilera 2100 funtów.

Znacie już całą historię z tego wydarzenia, osobiście sam nie wiem jak się zachować, bo i tak chiałem boiler wymienić ale niekoniecznie tak szybko, dlatego chciałem zrobić serwis.

Pytanie jest następujące:
Gdybym chiał wkroczyć na wojenną ścieżkę :) gdzie najlepiej się udać?
Nie chcę wydawać pieniędzy na prawników a z drugiej strony nie bardzo mogę przyjąć ten fakt, że zepsuli mi boiler przy banalnie prostej sprawie jak serwis i teraz domagają się 2000 na nowy z mojej kieszeni.
To tak jak jedziecie swoim samochodem do mechanika, on przez nieuwagę psuje silnik i mówi "Wie Pan ten samochód i tak nie mógłby jeżdzić bo miał łyse opony".

Myślałem o Citizen Advice i skarga na stronie Gas Safe Register.
Znacie może inne instytucję lub firmy prawnicze, które podejmują się spraw cywilnych w stylu "no win , no fee".
Proszę o pomoc.

Ps.
Wiem, że mieli prawo do odłączenia niebezpiecznego boilera, ale wcześniej powinny uzyskać moją zgodę lub przedstawić dokumenty, z wyszczególnymi błędami do poprawy instalacji.

Dzięki

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2011-10-01 20:37:04 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #3 Ocena: 0

2011-10-02 08:15:15 (14 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Proponuje zaczac od porady w Gas Safe Register. Dowiesz sie czy faktyczne odlaczenie mialo podstawe prawna czy uzyli tego jako wymowki, zebys zmienil piec.

Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie, zeby zdobyc wyceny wymiany pieca w innych firmach.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-10-02 09:20:54 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

polock

Post #5 Ocena: 0

2011-10-02 09:21:25 (14 lat temu)

polock

Mężczyzna

Z nami od: 21-04-2008

2100 za bojler + podłaczenie elektryki z 400?! bo pewnie o tym ci nie powiedzieli ze osobno płatne:)
ja tez tak miałem hihiih
wiec krotka pilka ...popedzilem do B&Q znalazlem najtanszy wloski piec 500 funi zamontowalem w 2 godz i dziala a ich przepisy mnie pie....ą yyyyyyy
moga mnie cmoknąć

PS polscy amatorzy od gazu tez chcieli podobne pieniadze , i jeszcze lepiej za sam przyjazd na wycene juz chcieli mnie skasowac, tak samo bylo z oknami wiec jak masz brac firme to tylko angielska!!!
poszukaj tanszej albo Samenu jak masz pojecie...:)
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

polock

Post #6 Ocena: 0

2011-10-02 09:26:17 (14 lat temu)

polock

Mężczyzna

Cytat:

2011-10-02 09:20:54, leonka napisał(a):
Hmmm... w sumie to dobrze sie stalo ze stary bojler padl... Nie daj Bog jakby spowodowal pozar czy zatrucie dwutlenkiem - wina bylaby twoja, bo bojler nie spelnial norm!

Nowy bojler moze kosztowac od 600 do ok 2500 (cena do zaakceptowania), z tym ze ta wyzsza cena to za najnowoczesniejszy combibojler, juz z podlaczeniem, wymiana i co tam... Ta nizsza to za bojler podstawowy, niezbyt ekonomiczy, grzejacy wode do baniaka, nie przeplywowo...

ja dałem 500 za przepływowy !
i wierz mi nie zaoszczedzisz nic a nic na tym z najwyzszej polki a popsuje sie szybciej niz ten najtanszy wiem co mowie...
poza tym koszty calkowite od zakupu po kres istnienia tego pieca zawsze beda nizsze u tego najtanszego w moim przypadku włoskiej prod.
dla laika wydaje sie ze jak drozszy to wytrzyma dłuzej:-] error
nic bardziej mylnego

[ Ostatnio edytowany przez: polock 02-10-2011 09:27 ]

السلام عليكم

Do góry stronyOffline

Post #7 Ocena: 0

2011-10-02 09:54:14 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2011-10-02 10:58:44 (14 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

polock

Post #9 Ocena: 0

2011-10-02 11:07:22 (14 lat temu)

polock

Mężczyzna

legalna?
uuuuuu.....
punkt widzenia zależy od punktu le...:) patrzenia
to tak jak z MOT em w aucie jedni wola wymieniac niepotrzebne elementy tak jak im mechanik wcisnął kit ,za kilka 000 set funtow ( szczegoł że ten sam mech nic ci nie wymienił ale ty o tym sie nie dowiesz :-D )
a co poniektórzy płacą 80 funi za gwarantowany (pozytywnie) MOT ,nawet jak auto już fizycznie nie istnieje bo zostało sprzedane wcześniej na cześci na Allegro :-]
tak samo jest z gazem posmarujesz i masz
السلام عليكم

Do góry stronyOffline

mlody_leszczyk

Post #10 Ocena: 0

2011-10-03 01:09:50 (14 lat temu)

mlody_leszczyk

Mężczyzna

Z nami od: 03-06-2010

Cytat:

2011-10-02 11:07:22, polock napisał(a):
legalna?
uuuuuu.....
punkt widzenia zależy od punktu le...:) patrzenia
to tak jak z MOT em w aucie jedni wola wymieniac niepotrzebne elementy tak jak im mechanik wcisnął kit ,za kilka 000 set funtow ( szczegoł że ten sam mech nic ci nie wymienił ale ty o tym sie nie dowiesz :-D )
a co poniektórzy płacą 80 funi za gwarantowany (pozytywnie) MOT ,nawet jak auto już fizycznie nie istnieje bo zostało sprzedane wcześniej na cześci na Allegro :-]
tak samo jest z gazem posmarujesz i masz

Czy ty znasz kogoś kto chce mieć podbity MOT na auto które fizycznie już nie istnieje i napewno na drogę już nie wyjedzie.:-]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,