odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
ChrisCov |
Post #1 Ocena: 0 2011-10-07 00:52:00 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-12-2008 Skąd: Coventry, West Midlands |
Kolega w pracy powiedział mi, że słyszał w radiu, że w Coventry jakaś firma oferuje darmowe panele słoneczne. Przypadkiem wszedłem na stronę http://www.energysavingtrust.org.uk, gdzie okazało się, że firm je oferujących jest całkiem dużo i dotyczy to całego kraju. Potem znalazłem firmę, której nie ma na stronie energysavingrust, bo tak mi najszybciej wyszukało google.
Z tego, co rozumiem, nie ma żadnych haczyków. Darmowość wynika z tego, że panele instalowane są na naszym dachu, który my pod nie udostępniamy. Zużywamy swoją część energii, a resztę odsyłamy do sieci energetycznej i firma energetyczna zarabia na jej sprzedaży. Dodatkowo takie instalacje mogą być chyba dotowane przez państwo (to znaczy firmy, a nie klienci), ponieważ w ten sposób redukuje się emisję CO2.
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tego typu sprawach i czy te firmy różnią się jakoś znacząco ofertami. [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 00:55 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
|
|
Post #2 Ocena: 0 2011-10-07 00:58:06 (14 lat temu) |
Anonim
|
Usunięte
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #3 Ocena: 0 2011-10-07 01:04:47 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-10-07 00:58:06, BarbieGirl napisał(a):
Jest haczyk, ta umowa z nimi to na cale zycie.
Właśnie się zastanawiałem, jaka może być długość tej umowy i jakie może mieć to znaczenie przy sprzedaży domu. Po prostu komuś mogłyby nie pasować takie panele na dachu i trudniej byłoby taki dom sprzedać.
Alternatywą dla mniejszego zużycia energii są turbiny wiatrowe, ale nie wiadomo, czy 1 kW by starczył, a 2,5 kW są już znacząco droższe. A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
tomaszzet |
Post #4 Ocena: 0 2011-10-07 08:20:16 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
Zazwyczaj są to umowy dzierżawy dachu na okres 25 lat, ale po drodze jest możliwosć wykupienia instalacji na własnosć, wg. malejących stawek /cena nowego zestawu przekracza 10.000/.
Jeżeli zainstalujesz zestaw płacąc za niego, to odbiorca nadmiaru energii będzie płacił Ci stawkę za jednostkę energii dostarczoną do sieci. W kwietniu 2012 stawka ma zostać obniżona dla nowych "klientów", tak słyszałem.
Dzisiaj przychodzi do mnie gosć dokonać oględzin domu by firma mogła zdecydować, czy wchodzą w umowę czy nie.
A co do haczyków... Są zawsze.
Największym problemem może być sprzedanie domu z wydzierżawionym dachem.
Może się okazać, że będą zwiększone koszty remontu dachu w ciągu trwania umowy dzierżawy ponieważ dodatkowo będą koszty demontażu i ponownego założenia.
Własciciel paneli, może żądać od Ciebie odszkodowania za to że jego panele nie mogą dostarczać energii do sieci i ma stratę z tego tytułu. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 08:51 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #5 Ocena: 0 2011-10-07 09:46:54 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-10-07 00:58:06, BarbieGirl napisał(a):
Jest haczyk, ta umowa z nimi to na cale zycie.
Edit: sama sprawdzalam HomeSun. Fakt panele sloneczne masz za darmo, ale wszystko extra co Ci zostanie oni beda zabierac do konca zycia, a mozna na tym dobrze zrobic.
Wg mojej symulacji inwestycja zwróciłaby mi się po kilkunastu latach, zakładając, że kupiłbym standardowe panele o mocy mnie więcej 2,9 kW i sprzedawał większą część tej energii. Do tego dochodzą jeszcze koszty konserwacji oraz zainstalowania tego, bo skoro firma nie ma z tego zysku, to za darmo nie założy. Więc opłacalność jest na dzień dzisiejszy taka średnia.
@Tomaszzet,
te firmy na swoich stronach się chwalą, że taka inwestycja zwiększa atrakcyjność domu przy kupnie, a kryterium posiadania energii odnawialnej jest na trzecim miejscu, zaraz po garażu i przestrzeni na zewnątrz. Fakt, w przypadku dachu, to może być niezły, dodatkowy koszt  [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 09:54 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
|
andypolo |
Post #6 Ocena: 0 2011-10-07 10:13:15 (14 lat temu) |
Z nami od: 27-03-2010 Skąd: C-L-S |
Czytałem jeszcze o jednej rzeczy. Firma za panele na twoim dachu dostaje ponad f1000 rocznie od państwa. Jeśli panele są twoją własnością to ty mozesz ubiegać się o te pieniądze.
|

|
 |
|
tomaszzet |
Post #7 Ocena: 0 2011-10-07 10:14:06 (14 lat temu) |
Cytat:
2011-10-07 09:46:54, ChrisCov napisał(a):
@Tomaszzet,
te firmy na swoich stronach się chwalą, że taka inwestycja zwiększa atrakcyjność domu przy kupnie, a kryterium posiadania energii odnawialnej jest na trzecim miejscu, zaraz po garażu i przestrzeni na zewnątrz. Fakt, w przypadku dachu, to może być niezły, dodatkowy koszt
Kupując dom z wydzierżawionym dachem, jedni będą "za" a inni "przeciwko" takiemu zobowiązaniu.
W takim przypadku, ja sam bym chyba patrzył na to, by to było moje a nie na zasadzie dzierżawy.
Jesli chodzi o usterki, tutaj pewnie znajdzie się jakies ubezpieczenie, tak jak na bojler, prąd itd.
Własnie jestem po wizycie ich pracownika.
Porobił fotki:
- licznik gazu
- licznik prądu
- poddasze
- dom z zewnątrz
zapisał wymiary
Chwilę pogadalismy, na "głębsze" pytania w temacie unikał odpowiedzi, robił to umiejętnie, więc wyglądało jakby udzielił odpowiedzi na każde pytanie.
Wstępna ocena goscia jest na "tak", nasz domek należy do tych, które mają przedstawioną dalszą ofertę.
Teraz czekamy na ich oficjalną informację jak sprawa stoi.
Cytat:
[b]2011-10-07 10:13:15 (54 sekundy temu)
andypolo
Czytałem jeszcze o jednej rzeczy. Firma za panele na twoim dachu dostaje ponad f1000 rocznie od państwa. Jeśli panele są twoją własnością to ty mozesz ubiegać się o te pieniądze.
Tak to prawda, uzyskują dopłaty z UE [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 10:20 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
ChrisCov |
Post #8 Ocena: 0 2011-10-07 10:41:34 (14 lat temu) |
Dziękuję za odpowiedzi i jestem ciekaw, jak to się dalej potoczy.
Czy na te panele są jakieś korzystne kredyty? Państwo często wspiera takie ekologiczne inwestycje. Rozumiem, że tę firmę znalazłeś porównując ją z innymi, czy po prostu ceny paneli i ich instalacji są porównywalne? [ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 10:43 ] A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better
|

|

|
|
tomaszzet |
Post #9 Ocena: 0 2011-10-07 10:53:12 (14 lat temu) |
Aplikowałem w kilku miejscach, jedni mówią że dach im nie odpowiada, bo przez google maps stwierdzili ![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif ) , a inni przyślą pracownika by sprawdził sytuację na miejscu.
Dobrze jest sprawdzić ofertę u dostawcy energii /u mnie e.on/.
U nich sie dowiedziałem, że min. pow. dachu dla nich to 23 m kw. dlatego po sprawdzeniu w gmaps odpadłem w przedbiegach. Ale nie ma się co zrażać. Jeśli jedna firma nie chce, to nie oznacza że nie ma szansy w innej.
Po roku, dwóch, jeśli umowa to przewiduje, jest możliwość wykupienia od nich instalacji i zawarcia umowy na sprzedaż produkowanej w ten sposób energii.
Jakkolwiek nie patrzeć, jest pokusa by doprowadzić sprawę do instalacji. Ale problem jest w tym, że nie wiadomo za jaką cenę /może za darmo/ energia będzie odprowadzana do sieci.
[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 11:02 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|

|
 |
|
midian25 |
Post #10 Ocena: 0 2011-10-07 13:01:57 (14 lat temu) |
Konto usunięte |
Również swego czasu się nad tym zastanawiałam. Artykuł z moneysavingexpert pomógł mi podjąć decyzję i dopóki nie będę mogła kupić swojego własnego zestawu paneli, w żadne free systemy się nie bawię, bo poprostu nie warto.
Dla zainteresowanych:
www.moneysavingexpert.com/utilities/free-solar-panels"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"
|

|
 |
|