MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Darmowe panele słoneczne

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ChrisCov

Post #1 Ocena: 0

2011-10-07 00:52:00 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Kolega w pracy powiedział mi, że słyszał w radiu, że w Coventry jakaś firma oferuje darmowe panele słoneczne. Przypadkiem wszedłem na stronę http://www.energysavingtrust.org.uk, gdzie okazało się, że firm je oferujących jest całkiem dużo i dotyczy to całego kraju. Potem znalazłem firmę, której nie ma na stronie energysavingrust, bo tak mi najszybciej wyszukało google.
Z tego, co rozumiem, nie ma żadnych haczyków. Darmowość wynika z tego, że panele instalowane są na naszym dachu, który my pod nie udostępniamy. Zużywamy swoją część energii, a resztę odsyłamy do sieci energetycznej i firma energetyczna zarabia na jej sprzedaży. Dodatkowo takie instalacje mogą być chyba dotowane przez państwo (to znaczy firmy, a nie klienci), ponieważ w ten sposób redukuje się emisję CO2.
Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie w tego typu sprawach i czy te firmy różnią się jakoś znacząco ofertami.

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 00:55 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

Post #2 Ocena: 0

2011-10-07 00:58:06 (14 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #3 Ocena: 0

2011-10-07 01:04:47 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2011-10-07 00:58:06, BarbieGirl napisał(a):
Jest haczyk, ta umowa z nimi to na cale zycie. :-[

Właśnie się zastanawiałem, jaka może być długość tej umowy i jakie może mieć to znaczenie przy sprzedaży domu. Po prostu komuś mogłyby nie pasować takie panele na dachu i trudniej byłoby taki dom sprzedać.
Alternatywą dla mniejszego zużycia energii są turbiny wiatrowe, ale nie wiadomo, czy 1 kW by starczył, a 2,5 kW są już znacząco droższe.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

tomaszzet

Post #4 Ocena: 0

2011-10-07 08:20:16 (14 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Z nami od: 09-05-2010

Zazwyczaj są to umowy dzierżawy dachu na okres 25 lat, ale po drodze jest możliwosć wykupienia instalacji na własnosć, wg. malejących stawek /cena nowego zestawu przekracza 10.000/.
Jeżeli zainstalujesz zestaw płacąc za niego, to odbiorca nadmiaru energii będzie płacił Ci stawkę za jednostkę energii dostarczoną do sieci. W kwietniu 2012 stawka ma zostać obniżona dla nowych "klientów", tak słyszałem.

Dzisiaj przychodzi do mnie gosć dokonać oględzin domu by firma mogła zdecydować, czy wchodzą w umowę czy nie.

A co do haczyków... Są zawsze.

Największym problemem może być sprzedanie domu z wydzierżawionym dachem.
Może się okazać, że będą zwiększone koszty remontu dachu w ciągu trwania umowy dzierżawy ponieważ dodatkowo będą koszty demontażu i ponownego założenia.
Własciciel paneli, może żądać od Ciebie odszkodowania za to że jego panele nie mogą dostarczać energii do sieci i ma stratę z tego tytułu.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 08:51 ]

Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #5 Ocena: 0

2011-10-07 09:46:54 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Cytat:

2011-10-07 00:58:06, BarbieGirl napisał(a):
Jest haczyk, ta umowa z nimi to na cale zycie. :-[

Edit: sama sprawdzalam HomeSun. Fakt panele sloneczne masz za darmo, ale wszystko extra co Ci zostanie oni beda zabierac do konca zycia, a mozna na tym dobrze zrobic.

Wg mojej symulacji inwestycja zwróciłaby mi się po kilkunastu latach, zakładając, że kupiłbym standardowe panele o mocy mnie więcej 2,9 kW i sprzedawał większą część tej energii. Do tego dochodzą jeszcze koszty konserwacji oraz zainstalowania tego, bo skoro firma nie ma z tego zysku, to za darmo nie założy. Więc opłacalność jest na dzień dzisiejszy taka średnia.

@Tomaszzet,
te firmy na swoich stronach się chwalą, że taka inwestycja zwiększa atrakcyjność domu przy kupnie, a kryterium posiadania energii odnawialnej jest na trzecim miejscu, zaraz po garażu i przestrzeni na zewnątrz. Fakt, w przypadku dachu, to może być niezły, dodatkowy koszt ;-)

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 09:54 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

andypolo

Post #6 Ocena: 0

2011-10-07 10:13:15 (14 lat temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Czytałem jeszcze o jednej rzeczy. Firma za panele na twoim dachu dostaje ponad f1000 rocznie od państwa. Jeśli panele są twoją własnością to ty mozesz ubiegać się o te pieniądze.

Do góry stronyOffline

tomaszzet

Post #7 Ocena: 0

2011-10-07 10:14:06 (14 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Cytat:

2011-10-07 09:46:54, ChrisCov napisał(a):
@Tomaszzet,
te firmy na swoich stronach się chwalą, że taka inwestycja zwiększa atrakcyjność domu przy kupnie, a kryterium posiadania energii odnawialnej jest na trzecim miejscu, zaraz po garażu i przestrzeni na zewnątrz. Fakt, w przypadku dachu, to może być niezły, dodatkowy koszt ;-)

Kupując dom z wydzierżawionym dachem, jedni będą "za" a inni "przeciwko" takiemu zobowiązaniu.
W takim przypadku, ja sam bym chyba patrzył na to, by to było moje a nie na zasadzie dzierżawy.
Jesli chodzi o usterki, tutaj pewnie znajdzie się jakies ubezpieczenie, tak jak na bojler, prąd itd.

Własnie jestem po wizycie ich pracownika.

Porobił fotki:
- licznik gazu
- licznik prądu
- poddasze
- dom z zewnątrz

zapisał wymiary

Chwilę pogadalismy, na "głębsze" pytania w temacie unikał odpowiedzi, robił to umiejętnie, więc wyglądało jakby udzielił odpowiedzi na każde pytanie. :)
Wstępna ocena goscia jest na "tak", nasz domek należy do tych, które mają przedstawioną dalszą ofertę.

Teraz czekamy na ich oficjalną informację jak sprawa stoi.

Cytat:

[b]2011-10-07 10:13:15 (54 sekundy temu)
andypolo

Czytałem jeszcze o jednej rzeczy. Firma za panele na twoim dachu dostaje ponad f1000 rocznie od państwa. Jeśli panele są twoją własnością to ty mozesz ubiegać się o te pieniądze.

Tak to prawda, uzyskują dopłaty z UE

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 10:20 ]

Do góry stronyOffline

ChrisCov

Post #8 Ocena: 0

2011-10-07 10:41:34 (14 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Dziękuję za odpowiedzi i jestem ciekaw, jak to się dalej potoczy.
Czy na te panele są jakieś korzystne kredyty? Państwo często wspiera takie ekologiczne inwestycje. Rozumiem, że tę firmę znalazłeś porównując ją z innymi, czy po prostu ceny paneli i ich instalacji są porównywalne?

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 07-10-2011 10:43 ]

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

tomaszzet

Post #9 Ocena: 0

2011-10-07 10:53:12 (14 lat temu)

tomaszzet

Mężczyzna

Aplikowałem w kilku miejscach, jedni mówią że dach im nie odpowiada, bo przez google maps stwierdzili :-], a inni przyślą pracownika by sprawdził sytuację na miejscu.

Dobrze jest sprawdzić ofertę u dostawcy energii /u mnie e.on/.

U nich sie dowiedziałem, że min. pow. dachu dla nich to 23 m kw. dlatego po sprawdzeniu w gmaps odpadłem w przedbiegach. Ale nie ma się co zrażać. Jeśli jedna firma nie chce, to nie oznacza że nie ma szansy w innej.

Po roku, dwóch, jeśli umowa to przewiduje, jest możliwość wykupienia od nich instalacji i zawarcia umowy na sprzedaż produkowanej w ten sposób energii.
Jakkolwiek nie patrzeć, jest pokusa by doprowadzić sprawę do instalacji. Ale problem jest w tym, że nie wiadomo za jaką cenę /może za darmo/ energia będzie odprowadzana do sieci.

[ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 07-10-2011 11:02 ]

Do góry stronyOffline

midian25

Post #10 Ocena: 0

2011-10-07 13:01:57 (14 lat temu)

midian25

Konto usunięte

Również swego czasu się nad tym zastanawiałam. Artykuł z moneysavingexpert pomógł mi podjąć decyzję i dopóki nie będę mogła kupić swojego własnego zestawu paneli, w żadne free systemy się nie bawię, bo poprostu nie warto.
Dla zainteresowanych:
www.moneysavingexpert.com/utilities/free-solar-panels
"Gotta move out! Keep him at bay kurrrde"

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,