MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Matej11

Post #1 Ocena: 0

2015-08-15 06:10:10 (10 lat temu)

Matej11

Mężczyzna

Z nami od: 07-03-2007

Witam
mam problem z drzewem a własciwie dwoma) rosnącym na councilowym gruncie ,jedno z nich jest na tyle duze, ze zaslania cale swiatlo z jednej strony domu, gałęzie czasami spadaja na auto, a jakby tego bylo malo korzenie podnosza puzle na podjezdzie (drzewo rosnie doslownie 20 cm od konca mojej dzialki na terenie miasta)
prywatna firma wyceniła wyciecie drzewa na 600f plus 400 za to mniejsze, pod warunkiem ze dostane na to zgode od miasta (deczko duzo :-o )
dzwoniłem wiec do councilu gdzie zostalem poinformowany, zeby czekac na decyzje ale oni raczej tego drzewa nie rusza...

pytanie brzmi co z tym zrobic? przecierz to nie moje drzewo ani nie moj grunt na ktorym rosnie

bede wdzieczny za podpowiedzi

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-08-15 06:22:27 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Po prostu czeka cię długa droga i przepychanki, inne wyjście sprytnie spowodować by drzewo uschło
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

kik1976

Post #3 Ocena: 0

2015-08-15 06:46:17 (10 lat temu)

kik1976

Kobieta

Z nami od: 30-08-2006

zawsze council moze przyciac drzewo...napisz do nich, ze gdy mocniej wieje, to galezie spadaja na samochod itp...
Actus hominis non dignitas iudicentur ..

Do góry stronyOffline

Alter_Ego

Post #4 Ocena: 0

2015-08-15 10:07:17 (10 lat temu)

Alter_Ego

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 14-04-2010

Cytat:

2015-08-15 06:22:27, krakn napisał(a):
Po prostu czeka cię długa droga i przepychanki, inne wyjście sprytnie spowodować by drzewo uschło

Proszę nie podstawiaj takich pomysłów.
Jeszcze w pl miałem a raczej nadal mam sąsiadkę której przeszkadza wielki piękny wiekowy kasztan, miała plany z wierceniem w nim i terpentyną czy inna chemią żeby uschło...

Zapowiedziałem jej że z nią zrobię dokładnie to samo jeśli kasztan uschnie. Mija 15 lat od tamtych pomysłów a baba cieszy się że w upalne dni ma cień w mieszkaniu...

Wszystko zależy od paru czynników, np jeśli jest to szpaler w linii ulicy, to debilizmem byłoby wycinać, jeśli to jakieś paroletnie jedno na krzyż drzewo to... Zawsze można sie przenieść albo nadal słać pisma do gminy.

Możesz wrzucić fotę tego zawalicienia?
"Przez życie trzeba przejść z godnym przymrużeniem oka, dając tym samym świadectwo nieznanemu stwórcy, że poznaliśmy się na kapitalnym żarcie, jaki uczynił, powołując nas na ten świat." S.J.Lec

Do góry stronyOffline

krakn

Post #5 Ocena: 0

2015-08-15 12:38:49 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Wszytko pięknie ładnie i Eco, ale jak czasami się nie da inaczej.
Wiadomo że można przenieść nawet bardzo wielkie i stare drzewa. Da sie nawet stuletnie i starsze. Kwestia ceny, bo o kasę się rozchodzi.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ChrisCov

Post #6 Ocena: 0

2015-08-15 12:48:19 (10 lat temu)

ChrisCov

Mężczyzna

Z nami od: 18-12-2008

Mam uprawnienia pilarza ze szkoły leśnej (nie wiem, gdzie są ;-)), więc może zrobimy tak, że załatw pozwolenie na wyrwanie chwastów, a ja to Ci obalę za połowę ceny, którą zaproponowała angielska firma. 600 + 400 / 2 to 500 funtów, przy czym jakieś 150-200 bym i tak wydał na kupienie odpowiedniej pilarki :-)

[ Ostatnio edytowany przez: ChrisCov 15-08-2015 12:49 ]

A very unrealistic man who thinks his ass is like wine - the older the better

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

TITANIUM

Post #7 Ocena: 0

2015-08-15 13:39:40 (10 lat temu)

TITANIUM

Kobieta

Z nami od: 13-04-2012

Ja mam wysokie drzewo rosnace za plotem, ktore w ciagu miesiaca "zrzucilo" dwie, dwumetrowe galezie na moj ogrod. Jest to cos klonowatego, z galeziami wiszacymi jak wierzba.

Poszlam do Councilu i to zglosilam. Babka wpisala w komputer. Po tygodniu przyszli ludzie ocenic czy beda potrzebne jakies prace i zakwalifikowali waznosc jako "srednia". Czas oczekiwania na jakakolwiek akcje: 3-6 miesiecy :P Co beda robic nie wiem, czy tylko podetna galezie czy co. Szczerze mowiac wolalabym, zeby ucieli dwie najnizej rosnace galezie i przystrzygli te, ktore rosna nad moim ogrodem. Nie chce, zeby wycieli totalnie bo daje nam troche cienia i prywatnosci...

Sasiad tesciowej sam sobie przycial galezie drzewa rosnacego za plotem, po tym jak kilkumetrowa galaz spadla obok jego wnuka...Mial przeprawe z Councilem ale postraszyl ich, ze ich pozwie i jakos sie rozeszlo po kosciach...

Do góry stronyOffline

Matej11

Post #8 Ocena: 0

2015-08-15 20:09:38 (10 lat temu)

Matej11

Mężczyzna

Z nami od: 07-03-2007

jest to klon, juz troche od spodu podciety (widocznie przez poprzednich wlascicieli) mysle ze ma jakies 45 lat tak jak dom, i jest duzy
Czekam na pismo z councilu zobaczymy co z tego wyniknie, rozmawialem z sasiadem i podobno kilka lat temu wycenili wyciecie drzewa na 200f jednak wtedy bylo mniejsze...
no nic zobaczymy, najgorsze ze to dziadostwo dwa razy w roku puszcza jakies soki i pylki i wszystko dookola jest obklejone....

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2015-08-15 20:51:34 (10 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jak wybierales dom, drzewo bylo i juz bylo wiadome, co sie z tym wiaze.
Skoro zacienia czesc domu, warto przemyslec i zaproponowac opcje przeswietlenia korony, przyciecia, zamiast usuwania, bo jest drzewem ;).

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,