Str 8 z 9 |
|
---|---|
ewamik | Post #1 Ocena: 0 2016-01-23 23:37:13 (9 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Zacznij czytać ze zrozumieniem,a nie wyciągasz kolejne tematy,byle udowodnić sobie(?) mi(?)nie wiem w sumie co. Czytasz coś,by później móc pisac nie na temat. Wyciągać. A Ciebie pytałam,czy jesteś elektrykiem? Odpowiedzi nie dostałam. Widocznie w teorii jesteś mocny ale egzaminów nie zdałeś? Nie umniejszaj innym kompetencji,nie poniżaj.
Chcesz błysnąc? Obsyp sie brokatem. Jakoś nie widziałam,żebyś doradził cos tu dla chłopaka,który pyta o pomoc. NICEIC nie pozwala na to,co piszesz. Elektryk nie po to kształci się tyle lat,płaci,wznawia licencje,opłaca materiały do nauki,by później TYLKO podpisywać czyjąś robotę. Każdy szanujący się elektryk nie zrobi czegoś takiego. Podpisując-czyli ręczy głową za jakośc pracy,której nie wykonał. A jeśli jesteś zrzeszony,wyślij mi na PW swój registration number. Chyba nie masz się czego obawiać? |
sparky1 | Post #2 Ocena: 0 2016-01-23 23:39:56 (9 lat temu) |
Z nami od: 24-01-2012 Skąd: London |
Cytat: 2016-01-23 21:40:14, galadriel napisał(a): Czasami taki elektryk by sie w domu przydal. No bo teraz nie wiem. To migotanie swiatla na korytarzu czasami. Czy to cos ma wspolnego z pradem, ze niby cos nie tak. Czy moze jednak duchy? No bo jesli duchy, to sie bezczelne zrobily. Rano korki wywalily i musialam po ciemku, z komorka tylko szukac gdzie to to naprawic: ![]() [ Ostatnio edytowany przez: <i>galadriel</i> 23-01-2016 21:42 ] tak na powaznie to moze lepiej jakby ktos na to okiem rzucil bo moze ci calkiem swiatlo zgasnac i wtedy dopiero bedzie problem ![]() |
ewamik | Post #3 Ocena: 0 2016-01-23 23:50:52 (9 lat temu) |
Z nami od: 30-10-2007 Skąd: London |
Cytat: 2016-01-23 22:33:51, sparky1 napisał(a): Cytat: 2016-01-23 21:56:54, ewamik napisał(a): Cytat: Właśnie w tym rzecz "fachowcy" nie podejmują się assessment w NICEIC bojąc się, że nie zostaną przyęci i wybierają inne organizacje które bez problemu przyjmują takich, wykwalifikowanych, żeby mogli podpisać certyfikat cioci Zosi, która zechciała sama połóżyć kable ale brak jej możliwości wystawienia papierku. mylisz pojecia kolezanko niemilosiernie. Selfcertification scheme moze uzywac kazdy kto zrobi kurs domestic installer(2 tygodnie max). Zeby byc third party certifier trzeba conajmniej byc inspectorem z 2 letnim doswiadczeniem czyli NVQ Level 3 2394 inspection and testing a to juz wyzsza szkola jazdyniestety Domestic installer nie ma takich kompetencji i patrzac z twojego punktu widzenia jest to niemozliwe. Wczesniej piszesz ze nie znajdziesz osoby ktora zgodzi sie na podpisanie certyfikatu po wczesniejszym nadzorze podczas pracy skoro wiesz ze inspektor wystawia EIC po wlasnie takim nadzorze podczas budowy i po zakonczeniu instalacji w drodze testow i weryfikacji.Co ma miejsce na wiekszych budowach bo przeciez nie od kazdego elektryka nie wymaga sie bycia zrzeszonym , wystarczy ze jest wykwalifikowany i posiada na to certyfikat(niestety bycie domestic installer to nie zaswiadczenie ze jest sie wykwalifikowanym elektrykiem). A co do "fachowcow" to spotkalem jednego roofera ktory probowal zdac 2394/5 juz 8 raz z kolei i za kazdym razem mial pretensje do prowadzacego ze zle tlumaczy ![]() ![]() NIC to nie swieta krowa mozna sie bez niej obejsc robiac nawet DIY zgodnie z przepisami tak jak pisal wujek... Widzę, że nie masz pojecia o tym co mówisz. Na pewno nie jesteś zarejestrowanym elektrykiem, skoro nie wykazujesz znikomej wiedzy na temat self-certification scheme. Pozwól, że Cię oświecę. Aby móc wystawić certyfikat musisz posiadać 2394, które mój mąż posiada. Posiadanie jedynie kursu domestic installer bez 2394 nie pozwala na jakąkolwiek formę wystawienia certyfikatu. Zanim kogokolwiek próbujesz pouczyć, doucz się sam, aby nie wyjść na laika. [ Ostatnio edytowany przez: ewamik 24-01-2016 00:05 ] |
sparky1 | Post #4 Ocena: 0 2016-01-24 00:27:39 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-01-23 23:37:13, ewamik napisał(a): Zacznij czytać ze zrozumieniem,a nie wyciągasz kolejne tematy,byle udowodnić sobie(?) mi(?)nie wiem w sumie co. Czytasz coś,by później móc pisac nie na temat. Wyciągać. A Ciebie pytałam,czy jesteś elektrykiem? Odpowiedzi nie dostałam. Widocznie w teorii jesteś mocny ale egzaminów nie zdałeś? Nie umniejszaj innym kompetencji,nie poniżaj. Chcesz błysnąc? Obsyp sie brokatem. Jakoś nie widziałam,żebyś doradził cos tu dla chłopaka,który pyta o pomoc. NICEIC nie pozwala na to,co piszesz. Elektryk nie po to kształci się tyle lat,płaci,wznawia licencje,opłaca materiały do nauki,by później TYLKO podpisywać czyjąś robotę. Każdy szanujący się elektryk nie zrobi czegoś takiego. Podpisując-czyli ręczy głową za jakośc pracy,której nie wykonał. A jeśli jesteś zrzeszony,wyślij mi na PW swój registration number. Chyba nie masz się czego obawiać? Dla mnie To ty nie czytasz ze zrozumieniem. Kolega ma problem z certyfikatem... a ty o tym co mozna a czego nie mozna w nic.Sprawa ktora on poruszyl jest dosyc skomplikowana i ma niejedno rozwiazanie.Jaka podejmie opcje to jego wybor. Jak Kazdy mam prawo do wyrazania swojej opinii i jako ze znam sie w temacie to sie staram mu pomoc w przeciwienstwie do ciebie, Zrozum to ze istnieja firmy ktore zajmuja sie tylko i wylacznie wystawianiem certyfikatow , wiedza co robia i beda to robic dalej i ich nie powstrzymasz. Tak jak i firmy ktore tylko instaluja a odbiory zostawiaja dla inspektorow. Nie chce nikomu ublizyc czy ponizyc, staram sie tylko zrozumiec twoj punkt widzenia bo jak dla mnie nie istnieje tylko nic bo jest napit broma czy elecsa kazda z tych firm ma swoje plusy i minusy ale nie o tym piszemy ktora jest najlepsza i ktora na co pozwala. Ja patrze na to z perspektywy building regs a tam sa 3 opcje z certyfikatem. OK nic zrzesza elektrykow ale miedzy tymi domestic installer sa tez hydraulicy, monterzy mebli kuchennych, stolarze etc etc.i mnie nie przekonasz ze domestic installer to zawsze elektryk z kwalifikacjami oczywiscie kazdy z nich zaplacil cene za to ale nie rozumiem jak i wielu innych elektrykow jak mozna byc elektrykiem po 2 tygodniach gdzie inni ucza sie kilka lat a potem ktos ci mowi ze tego nie mozesz bo niemasz jeszcze takiego kwitka co ma tamten stolarz ktory twierdzi ze jest elektrykiem bo ma kurs domestic installer. Znam ten bol kursow szkolen i innych niepotrzebnych papierkow ktorych wymaga sie od sparkys a nie wymaga sie od innych trade i tez mi sie to nie podoba ale jest jak jest . Jezeli chcesz sprawdzic kwalifikacje elektryka to raczej JIB identification number ci to powie kto jest elektrykiem a kto inspektorem a kto improver a nie jakis nic czy inne cuda. Jak na razie tn koszt uczestnictwa w tym "czcigodnym" towarzystwie sobie daruje bo dzialam na innej plaszczyznie i daje sobie rade bez tego. ![]() [ Ostatnio edytowany przez: sparky1 24-01-2016 01:00 ] |
sparky1 | Post #5 Ocena: 0 2016-01-24 00:43:45 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-01-23 23:50:52, ewamik napisał(a): Cytat: 2016-01-23 22:33:51, sparky1 napisał(a): Cytat: 2016-01-23 21:56:54, ewamik napisał(a): Cytat: Właśnie w tym rzecz "fachowcy" nie podejmują się assessment w NICEIC bojąc się, że nie zostaną przyęci i wybierają inne organizacje które bez problemu przyjmują takich, wykwalifikowanych, żeby mogli podpisać certyfikat cioci Zosi, która zechciała sama połóżyć kable ale brak jej możliwości wystawienia papierku. mylisz pojecia kolezanko niemilosiernie. Selfcertification scheme moze uzywac kazdy kto zrobi kurs domestic installer(2 tygodnie max). Zeby byc third party certifier trzeba conajmniej byc inspectorem z 2 letnim doswiadczeniem czyli NVQ Level 3 2394 inspection and testing a to juz wyzsza szkola jazdyniestety Domestic installer nie ma takich kompetencji i patrzac z twojego punktu widzenia jest to niemozliwe. Wczesniej piszesz ze nie znajdziesz osoby ktora zgodzi sie na podpisanie certyfikatu po wczesniejszym nadzorze podczas pracy skoro wiesz ze inspektor wystawia EIC po wlasnie takim nadzorze podczas budowy i po zakonczeniu instalacji w drodze testow i weryfikacji.Co ma miejsce na wiekszych budowach bo przeciez nie od kazdego elektryka nie wymaga sie bycia zrzeszonym , wystarczy ze jest wykwalifikowany i posiada na to certyfikat(niestety bycie domestic installer to nie zaswiadczenie ze jest sie wykwalifikowanym elektrykiem). A co do "fachowcow" to spotkalem jednego roofera ktory probowal zdac 2394/5 juz 8 raz z kolei i za kazdym razem mial pretensje do prowadzacego ze zle tlumaczy ![]() ![]() NIC to nie swieta krowa mozna sie bez niej obejsc robiac nawet DIY zgodnie z przepisami tak jak pisal wujek... Widzę, że nie masz pojecia o tym co mówisz. Na pewno nie jesteś zarejestrowanym elektrykiem, skoro nie wykazujesz znikomej wiedzy na temat self-certification scheme. Pozwól, że Cię oświecę. Aby móc wystawić certyfikat musisz posiadać 2394, które mój mąż posiada. Posiadanie jedynie kursu domestic installer bez 2394 nie pozwala na jakąkolwiek formę wystawienia certyfikatu. Zanim kogokolwiek próbujesz pouczyć, doucz się sam, aby nie wyjść na laika. widzisz sama sie gubisz I wykorzystujesz moja wiedze przeciwko mnie to stary chwyt przekupy z jarmarku za stary jestem na takie numery.i Najlepiej nie wypowiadaj sie na temat o ktorych nie masz pojecia Boze widzisz i nie grzmisz.... [ Ostatnio edytowany przez: sparky1 24-01-2016 01:42 ] |
|
|
Post #6 Ocena: +1 2016-01-24 00:47:38 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
sparky1 | Post #7 Ocena: 0 2016-01-24 00:50:36 (9 lat temu) |
Cytat: 2016-01-24 00:47:38, skokwbok1 napisał(a): Cytat: 2016-01-22 10:25:35, ewamik napisał(a): ... swoja drogą chyba tylko desperat-elektryk podpisałby sie pod kimś. To chyba logiczne,że każdy chce zarobić,a przede wszystkim podpisuje się-daje głowę za jakość wykonanej pracy. W Londynie jest wielu elektrykow z kompetencjami do odbioru robot , ktorych nie wykonali osobiscie. Przez lata uzywam do tego celu cyklicznie tych samych , sprawdzonych ludzi. Nie widze w tym nic niezwyklego . Nikt nie daje glowy za zle wykonana prace. Po prostu nie podpisuje. Elektrycy wykonuja cala prace , lacznie z przykreceniem przyslowiowego ostatniego kabelka w distribution board, potem umawiam goscia , przychodzi testuje instalacje( prady zwarcia, ciaglosc ringow, wartosci zabezpieczen , czas reakcji RCD lub RCBO , izolacje , uziemienie itd.) Mimo , ze znamy sie od lat, nie ma zadnej taryfy ulgowej. Wszystko musi grac. Wartosci pomiarow sa przeciez wpisane w certyfikatach. Cena £120/fuse board. (czasem 2 lub 3 w wielkich budynkach) Osobny certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80) Tak samo odbywa sie praca z gazem. Hydraulike robia jedni, a koncowy odbior (po testach) ktos inny. (£100) ![]() ta to wytlumacz to szpani bo ja juz mam dosyc ![]() [ Ostatnio edytowany przez: sparky1 24-01-2016 01:05 ] |
Pyrcia | Post #8 Ocena: 0 2016-01-24 06:54:28 (9 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2015 Skąd: Lincolnshire |
W Londynie jest wielu elektrykow z kompetencjami do odbioru robot .
Czy mógłbym się dowiedzieć jak się nazywają tacy elektrycy z tymi kompetencjami ? Abym mógł sobie takowego wyGoogleać w mojej okolicy Elektrycy wykonuja cala prace , lacznie z przykreceniem przyslowiowego ostatniego kabelka w distribution board . Rozumiem że elektryk z kompetencjami odbioru roboty który będzie nadzorował robotę Ojca poinformuje jakie przekroje kabli by sobie życzył. Tzn zamówić u niego schemat instalacji elektrycznej ,co by w trakcie roboty nie okazało się że to zły przekrój kabla czy nie odpowiedni bezpiecznik? A w trakcie pracy wytknie ewentualne błędy do poprawki? My zostawimy po 20 cm kabla nie podłączonego w gniazdkach i puszkach, a szpec już wszystko połączy i sprawdzi ? Osobny certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80) Proszę o przybliżenie mi tematu czy wystarczą te okrągłe czujniki dymu które są na sufitach? pozdrawiam |
Post #9 Ocena: 0 2016-01-24 08:34:02 (9 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Pyrcia | Post #10 Ocena: 0 2016-01-24 10:23:46 (9 lat temu) |
Z nami od: 13-11-2015 Skąd: Lincolnshire |
Wieczorem moge Ci wyslac na priva pare kontaktow.
Będę zobowiązany Przekroje kabli to naprawde podstawa . Musi tata troche poczytac . Czy mógłbym prosić o jakieś konkretne linki do lektur w tym temacie ,pewno nic w języku Polskim dla Ojca nie uraczę ![]() ![]() Znalazłem i zamówiłem taką książkę ilustrowaną z opisem zdjęć ![]() http://www.amazon.co.uk/David-Charles-Manual-Home-Electrics/dp/0715300180 Wydana jest 1992 a instalację mam mniej więcej z tej epoki . Znalazłem też takie wydawnictwo - proszę o opinię . http://www.amazon.co.uk/Wiring-Lighting-Manual-Readers-Digest/dp/027644079X Oraz takie linki http://www.lets-do-diy.com/Projects-and-advice/Electrical/Electric-circuits.aspx http://www.practicaldiy.com/electrics/lighting-wiring/light-wiring-explained.php Plan instalacji robi architekt, w tym wypadku Ty sam wiesz co chcialbys miec w domu. W zasadzie to chciałbym odzwierciedlić tą instalację jaką mam no może z 2 gniazdka więcej oraz z 2 lampy nic wymyślnego.No nic zobaczymy jak się sprawa rozwinie ![]() certyfikat po testach na smoke and fire alarm.(£80) Czy można się bez tego obejść w prywatnym domu , o ile mi wiadomo w tym domu który kupuję takich czujników nie ma. Może można mniej wymyślny system na baterie założyć? [ Ostatnio edytowany przez: Pyrcia 24-01-2016 10:37 ] |