MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Problem z ogrzewaniem

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 3 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Gwontownik

Post #1 Ocena: 0

2021-03-27 16:23:51 (4 lata temu)

Gwontownik

Mężczyzna

Z nami od: 29-09-2020

Cytat:

2021-03-27 11:10:58, karjo1 napisał(a):
Samo otworzenie zaworu z dopuszczeniem wody powoduje odpowietrzenie?

Prawdopodobnie samo uzupełnienie wody w układzie nie wystarczy. Powietrze ma to do siebie, ze gromadzi się w najwyższym miejscu instalacji grzewczych. Dlatego samo otwarcie zaworu uzupełniającego może być niewystarczające. Często spotykane są zawory odpowietrzajace w najwyższym punkcie i powinny być użyte oba. Jeżeli uzupelnisz wodę i zaczniesz grzać to trzeba ręką sprawdzić temperaturę najwyżej położonego grzejnika. Jeśli jego dolna część jest wyraźnie cieplejsza od górnej to jest zapowietrzony. Jeżeli caly grzejnik pozostaje zimny, a te nizej położone są ciepłe to jest bardzo zapowietrzony. Uwaga, bo w niektórych układach grzewczych każda z kondygnacji może posiadać oddzielny obieg.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2021-03-28 12:03:28 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Czy jest możliwe, zeby piec gazowy zasysał gaz, nawet jak nie jest włączony? Przez włączony mam na myśli w stanie czuwania, ale nie jest odpalony i ogrzewanie nie jest włączone.

Poszłam spisać dzisiaj licznik, a tam ponad 500 jednostek gazu zużyte w miesiąc. W najzimniejszym miesiącu, gdy ogrzewanie chodziło po 18h, zużyliśmy 250 jednostek gazu. Nawet jakbyśmy grzali 24h na dobę, to nie zuzylibyśmy 500 jednostek. A w ostatnim miesiącu grzalismy lekko i spodziewałam się zużycia na poziomie 120 jednostek.

W czasie spisywania licznika, cyferki po kropce zmieniały się na wyższe, mimo ze piec nie grzał, ani kuchenka gazowa nie byla w użyciu.

Wyłączyłam piec z przycisku i odlaczylam mu gaz, a w tym czasie licznik ruszył się nieznacznie do przodu.

Teraz w ogóle odlaczylam gaz wajcha kolo licznika i pójdę sprawdzić za pare godzin czy nie przesunął się do przodu. To by sugerowało uszkodzony licznik, co jest tańszym problemem niz uszkodzony piec.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-03-28 12:29:24 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

lepiej obwąchaj wszystko dokładnie ;)
a poważnie to zadzwoń do dostawcy bo to może oznaczać ze masz wyciek gazu np gdzieś pod podłogą i dlatego go nie czuć w domu
nawet jeżeli piec ciągnie gaz, co nie wydaje się prawdopodobne to jeżeli go nie spala to coś z nim musi robić, prawdopodobnie masz uszkodzony licznik dlatego dzwon jak najszybciej bo łatwiej się będzie rozliczyc
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2021-03-28 13:25:16 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Wygląda na trefny licznik. Gaz, odłączony wajcha przy liczniku, a ten przesunął się o 1 jednostkę do przodu.

Opinia moderatora: Usunięty duplikat

Carpe diem.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2021-03-28 14:16:45 (4 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

A ja podziekuje za podpowiedz o odpowietrzeniu.
wprawdzie bylo robione przed sezonem, potem jakos w lutym, ale widocznie cos jeszcze zostalo w obiegu.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #6 Ocena: 0

2021-03-28 16:19:13 (4 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2021-03-28 12:03:28, Richmond napisał(a):
Czy jest możliwe, zeby piec gazowy zasysał gaz, nawet jak nie jest włączony? Przez włączony mam na myśli w stanie czuwania, ale nie jest odpalony i ogrzewanie nie jest włączone.

Poszłam spisać dzisiaj licznik, a tam ponad 500 jednostek gazu zużyte w miesiąc. W najzimniejszym miesiącu, gdy ogrzewanie chodziło po 18h, zużyliśmy 250 jednostek gazu. Nawet jakbyśmy grzali 24h na dobę, to nie zuzylibyśmy 500 jednostek. A w ostatnim miesiącu grzalismy lekko i spodziewałam się zużycia na poziomie 120 jednostek.

W czasie spisywania licznika, cyferki po kropce zmieniały się na wyższe, mimo ze piec nie grzał, ani kuchenka gazowa nie byla w użyciu.

Wyłączyłam piec z przycisku i odlaczylam mu gaz, a w tym czasie licznik ruszył się nieznacznie do przodu.

Teraz w ogóle odlaczylam gaz wajcha kolo licznika i pójdę sprawdzić za pare godzin czy nie przesunął się do przodu. To by sugerowało uszkodzony licznik, co jest tańszym problemem niz uszkodzony piec.

Spodziewałaś się zużycia 120 jednostek gazu a tu licznik Ci wykazał 500 jednostek czyli na dobę co najmniej 10 jednostek za dużo.
Zrobiłaś dobry test zamykając główny zawór gazu i spisując licznik przed i po ale może za krótko przydało by się gdzieś 10-12 godzin.
Ten główny zawór od gazu to jest przed licznikiem czy po ?.
Z gazem to niema żartów, dobrze wietrzyć.

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #7 Ocena: 0

2021-03-28 17:02:39 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

To może dla pewności zrób głupawy test i uruchom piec przy zakręconym zaworze, zawór tez może się popsuć i być nieszczelny. Piec powinien się wyłączyć z błędem ale tym się nie martw bo zniknie po uruchomieniu gazu i restarcie
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #8 Ocena: 0

2021-03-28 17:52:03 (4 lata temu)

Richmond

Kobieta

Główny zawór jest przed licznikiem, wiec zakręcenie powinno spowodować totalne odcięcie. W ciągu 6h nabilo 2.5 jednostki na liczniku.

Licznik i zawór sa na dworzu. Przy piecu jest osobny "kranik" do zakręcenia gazu i ten tez wyłączyłam.

Nic nie śmierdzi przy piecu i czujniki nie sygnalizują wycieku.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #9 Ocena: 0

2021-03-28 17:59:08 (4 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Cytat:

2021-03-28 17:02:39, sqlserver napisał(a):
To może dla pewności zrób głupawy test i uruchom piec przy zakręconym zaworze, zawór tez może się popsuć i być nieszczelny. Piec powinien się wyłączyć z błędem ale tym się nie martw bo zniknie po uruchomieniu gazu i restarcie

Nieszczelnosc zaworu przy liczniku moze byc zbyt mala by uruchomic boiler, chociaz malo prawdopodobne by zawor puszczal przy jednoczesnej nieszczelnosci wewnatrz domu.
3 jednostki (m3) to ok 33kWh czyli tyle boiler moze max zuzyc w ciagu godziny pracy na pelnych obrotach.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

wit_oldo

Post #10 Ocena: 0

2021-03-28 18:16:24 (4 lata temu)

wit_oldo

Konto usunięte

Bardzo dziwna i niebezpieczna sytuacja. Na chłopski rozum to główny zawór jest udupiony a na dodatek nieszczelność pomiędzy licznikiem i piecem. Ja bym wezwał POGOTOWIE GAZOWE! I nie piszę tego żeby kogokolwiek straszyć.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,