MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Nowy stary dom z counsliu

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Anabella35

Post #1 Ocena: 0

2021-11-26 17:48:57 (3 lata temu)

Anabella35

Kobieta

Z nami od: 26-11-2021

Witajcie.
Kilka dni temu otrzymałam wiadomość, ze po dwóch latach oczekiwania, w końcu dostałam upragniony dom z counsilu. Radość była ogromna, ale krotka niestety. Dziś dostałam zdjęcia tego domu i nastąpiła załamka. O ile z zewnatrz dom wyglada ładnie, tak w środku jest to jedna wielka porażka. Nie oczekiwałam luksusów,ale rozczarowalam sie okrutnie. Dom jest zapuszczony, niektore pomieszczenia pomalowane jakby na czarno. do tego szafki kuchenne odrapane, niektóre pooklejane roznymi okleinami. Krany po dwa na umywalkę I zlew. Niestety jestem samotną matką, pomagać będzie mi w ewentualnym remoncie mój nastoletni syn. Zatem mam pytanie czy ktos z was remontował już taki dom z counsilu? Podobno mam dostać voucher do b&q, ale jak sie domyślam kwota wysoka nie będzie. Czy moge też prosic counsil o wymiane kranow np? Z czasem kuchni? Wiem że mogę odmowic i nie brac tego domu, ale w obecnym jest nam za ciasno, potrzebujemy 3 bedroom, wiec ten wydawal sie idealny. Prosze o porade tych ktorzy przez to przechodzili

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

karjo1

Post #2 Ocena: 0

2021-11-26 17:59:53 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jest kilka rozwiazan.
Brac oferte i stopniowo sobie odswiezac, remontowac i wyprowadzac dom na prosta. Tym bardziej, ze zapuszczone lokum to nie koniec swiata, a dwa krany, to tutejszy standart.
Co do opcji wymiany kuchni z urzedu, zalezy od lokalnych rozwiazan.

Drugie rozwiazanie, bez czekania dwoch lat, to wynajem na wolnym rynku, gdzie okreslasz swoje mozliwosci i oczekiwania, a dofinansowanie pozwala pokryc koszty najmu/ewentualnej kaucji.

Zaskakujace jest oczekiwanie 3 bedroom dla kobiety z nastolatkiem.
Przy ograniczonych mozliwosciach finansowych mozna funkcjonowac w ramach 1 bedroom, gdzie do dyspozycji jest jeszcze salon.

Do góry stronyOffline

violettaphotogr

Post #3 Ocena: 0

2021-11-26 18:06:52 (3 lata temu)

violettaphotography

Kobieta

Z nami od: 21-01-2014

“Zaskakujace jest oczekiwanie 3 bedroom dla kobiety z nastolatkiem. “

Nigdzie nie napisala, ze ma tylko jedno dziecko.
#Violujemy

Do góry stronyOffline

Anabella35

Post #4 Ocena: 0

2021-11-26 18:09:41 (3 lata temu)

Anabella35

Kobieta

Mam jeszcze jednego, młodszego syna, a w tej chwili mieszkamy na dwa bedroom gdzie kuchnia jest połączona z salonem. Metrazowo jest nam po prostu zbyt ciasno. Szkoda mi odrzucić tą ofertę, ale wiem ze wpakuje sie w lata remontów.
Poza tym nie wiem na jaki okres czasu dostanę ten dom, bo jesli ok 10 lat, to ok, moge inwestowac. Boję się jednak, ze po ok 3-4 latach, gdy syn sie wyprowadzi counsil będzie kazal mi opuscic ten dom.

[ Ostatnio edytowany przez: Anabella35 26-11-2021 18:19 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2021-11-26 18:15:23 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Fakt, nie bylo dopowiedziane, ile dzieci, mea culpa.

Tak czy inaczej, do wyboru typowy standart domu z urzedu badz najem na wolnym rynku.
Duzo zalezy od tego, czy we dwojke z nastolatkiem jestescie na tyle manualni, by poszalec z wiertatka, mlotkiem, walkiem do malowania?

Do góry stronyOffline

Anabella35

Post #6 Ocena: 0

2021-11-26 18:23:43 (3 lata temu)

Anabella35

Kobieta

Takie podtawowe romonty nie sa dla nas problemem. Majac męża, sama malowałam, tapetowalam, skrecalam meble.Natomiast hydraulika to juz nie dla mnie niestety.

Jestem rozczarowana, bo mam znajomych ktorzy maja takie domy. Nie jest luksusowo, ale normalnie. Ten dom jest zapuszczony

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #7 Ocena: 0

2021-11-26 21:19:41 (3 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

South Somerset District Council doradza ze mozna sie starac o naprawy domowe takich usterek ktore maja wplyw na zdrowie na przyklad. Albo na energooszczednosc..

Zamiana dwoch kranow na jeden mixer tap albo wymiana szafek kuchennych na nowsze ladniejsze to raczej sie nie kwalifikuje..

Z kolei pokoje pomalowane na ciemno to nie koniec swiata, pociagnac biala farba emulsyjna i potem ladny kolorek.

Do góry stronyOffline

andypolo

Post #8 Ocena: 0

2021-11-26 21:48:50 (3 lata temu)

andypolo

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2010

Jeśli dostaniesz dom z Councilu to już na lata. Sama musisz zdecydować czy to dobra oferta. Jeśli będziesz płacić regularnie to nikt cię nie wyrzuci nawet jak syn wyprowadzi się. Czy gdyby ten dom był w dobrym stanie to satysfakcjonowałby cię. Czy to jest spokojna dzielnica. Council musi zaofewnić ci odpowiednie warunki do życia. Toaleta, wanna, umywalka powinny być jak nowe. Wszystko musi działać. Ty musisz tylko zrobić remont czyli ściany, sufity (tapety, farba), podłogi (dywany) i na to dostaniesz voucher. Inne rzeczy jak hydraulika, elektryka musi zrobić Council. Niestety naprawdé trzeba ich mocno cisnąć, by naprawę wykonali w krótkim czasie.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #9 Ocena: 0

2021-11-27 09:50:33 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Przepraszam, ale council nie ma obowiazku zapewnic nowych (czy jak nowe) sanitariatow. Moze, ale nie musi.
Do poczytania watek o domach z urzedu:
link

W naszej okolicy urzad majac granty rzadowe przeprowadzal modernizacje calych kwartalow socjalnych, z ociepleniem domow, montazem baterii solarnych na dachach itp.
Swojego czasu byly realizowane projekty tasmowej wymiany np. zabudowy kuchni, niewazne czy dana nieruchomosc jej wymagala czy nie.
Ale najczesciej bywaja to lokale do remontu we wlasnym zakresie, przy czym ponoc rachunki za takie inwestycje sluza do odliczenia od podatku (do sprawdzenia).

Do góry stronyOffline

admiralbibol

Post #10 Ocena: 0

2021-11-27 10:43:10 (3 lata temu)

admiralbibol

Mężczyzna

Z nami od: 29-03-2015

Jak sie nie podoba to zawsze mozna wynajac sobie prywatnie, chetnie pomoge znalezc w internecie odpowiedni lokal.
Kazdy donosik na moj avatar daje hemoroida lewakowi.

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,