MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzaje/nazwy ryb akwariowych

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Husar89

Post #1 Ocena: 0

2013-05-28 21:31:21 (12 lat temu)

Husar89

Mężczyzna

Z nami od: 28-05-2013

witam, jestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieję ,że nikt nie zlinczuje mnie za te trywialne pytania...czy zna ktoś angielskie odpowiedniki nazw rybek akwariowych i ich środowiska? (słodkowodne, słonowodne) ponieważ z tłumaczem ustaliłem iż marine = morskie, a fresh water = słodkowodne, tylko ,że znalazłem jeszcze tropical i na aukcjach znajduję czasem rybki wyglądające na słodkowodne , z opisem tropical...czy ktoś może udzielić mi wskazówek?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

jolantina

Post #2 Ocena: 0

2013-05-28 22:19:27 (12 lat temu)

jolantina

Kobieta

Z nami od: 17-11-2008

słodkowodne to freshwatwer, słono-marine.
Tropical fish to generalnie nazwa rybek akwariowych
Diabla oszukac nie grzech

Do góry stronyOffline

autor65

Post #3 Ocena: 0

2013-05-28 23:02:07 (12 lat temu)

autor65

Mężczyzna

Z nami od: 02-08-2010

cztery sumy i rekin z gumy -four catfish and shark rubber
welonka - wedding fish
gupik - stupid fish
zlota rybka - gold fish
glonojad - water grass eater
skalar - scalar
krab - lobster and beef
slimak - french lunch
rekin - jaws III
neonki - neons
człowiek się zmienia za ...granicą

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Husar89

Post #4 Ocena: 0

2013-05-29 10:02:21 (12 lat temu)

Husar89

Mężczyzna

Autor65 całkiem, całkiem, ale wydaje mi się ze sprzedawcą nie sprzeda mi tego co chcę jeśli użyje Twoich wskazówek ;p

Do góry stronyOffline

Severance_

Post #5 Ocena: 0

2013-05-29 15:32:39 (12 lat temu)

Severance_

Konto usunięte

Tropical- słodkowodne, ze wskazaniem na wyższą temperaturę, od 22 stopni w górę, Discus Fish czuje się świetnie w nawet 32 stopniach.
Freshwater- to też słodkowodne, ale chłodniejsza woda, np. popularna Złota Rybka poradzi sobie chyba nawet w 16 stopniach, czyli grzałki nie trzeba.
Marine- morskie
Brackish- lekko zasolone, ale te ryby nie są specjalnie popularne wiec nie ma się co martwić, należy tylko zwrócic uwagę żeby ryby z takim dopiskiem nie władować do Tropical.

Jeśli chodzi o nazwy ryb to jest ich taka mnogośc, że najprościej Ci będzie wrzucić polską nazwę ryby w polskie google, znależć nazwę po łacinie (z reguły obok w nawiasie), a później to w angielskie google- wyrzuci nazwę popularną dla danego gatunku w Anglii.

Skopiowałam również Twoje pytanie z innego wątku:

Cytat:
http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=310347150702
Czy te akwarium jest zdatne do hodowli rybek słodkowodnych? Może się ośmieszam tym pytaniem, ale wg.mnie to,, po prostu akwarium" i nie widzę większej różnicy między takim a oznaczonym jako ,,normalne"

To akwarium nadaje się do hodowli każdej ryby, może być i Marine i Tropical. Odradzam je jednak ze względu na wbudowany filtr w pokrywie. Słaba powierzchnia filtrująca oraz dosyć hałaśliwe, jeżeli się okaże w przyszłości, że będziesz chciał podpiąć filtr zewnętrzny- kubełkowy, to pozostanie tylko wiercenie w pokrywie. Fajną sprawą są wbudowane świetlówki T5, ale ten rodzaj filtracji to zły pomysł, przerabiałam. ; )

[ Ostatnio edytowany przez: Severance_ 29-05-2013 15:56 ]

Mind your own biscuits and life will be gravy

Do góry stronyOffline

Husar89

Post #6 Ocena: 0

2013-05-29 17:09:10 (12 lat temu)

Husar89

Mężczyzna

Zaspokajajaca wypowiedź ,jeszcze propo akwarium, przerobienie do filtra zewnętrznego jest bardzo kłopotliwe? I czy jest bardzo potrzebne? Niestety nie znam się na tym jeszcze, a nie chciał bym męczyć rybek...co do hałasu, akwarium będzie stało w living roomie więc raczej nie będzie mi przeszkadzać (mam nadzieję iż się nie mylę) Może jakieś inne opcje zdobycia akwarium z dowozem? Nie pogniewal bym się na link ;)

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,