MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Koty koty wszystko o kotach

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 176 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 175 | 176 | 177 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

Str 176 z 328

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Kanonier30

Post #1 Ocena: 0

2020-10-06 09:48:46 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Kochani. Chciałem zapytać o sugestie, choć - jak zauważyliście - nie szukam zazwyczaj porad w forumowych dyskusjach. Dzidzi, bo o nim tu mowa, miał w styczniu problem z pojawiającym się lekkim krwawieniem w trakcie siusiu. Był dwukrotnie zabrany na wizytę do weterynarza. Otrzymał Metacam i pierwszą diagnozę, że sytuacja z krwią w moczu była najpewniej spowodowana stresem. Bez wchodzenia w szczegóły, akurat wówczas Dzidzi był poddany stresowym sytuacjom... .

Rzecz się uspokoiła, a powróciła niespodzianie, gdzieś na początku lata. Oczywiście Covid19, a więc ograniczone możliwości opieki weterynaryjnej, ale był u weterynarza (druga przychodnia). Badanie moczu wykazało jakowąś bakterię i oprócz Metacamu, otrzymał antybiotyk...

No i teraz powtórka. Zjadł antybiotyk uprzednio i efektów brak. Metacam działa doraźnie i staram się podawać tylko, gdy domyślam się, że Dzidzi potrzebuje (znam efekty uboczne i jestem ostrożny).
Z powodu Covid19 Dzidzi jeszcze nie został pozbawiony męskości. Z tym problem wiąże już trzeci weterynarz - tak zmieniam przychodnie, aby otrzymać diagnostykę jak najbardziej pewną.
Co Wy myślicie? Badanie USG nerek? Co zrobić? Na razie mam tylko Metacam... .

Jeden weterynarz wiąże problem z brakiem kastracji. Druga przychodnia wyklucza kastrację, dopóty nie wyjaśni problemu krwiomoczu, aby Dzidzi przeżył narkozę.

Higiena jest utrzymywana, nie ma żadnych innych zwierząt. Szczepienie (wraz z powtórzeniem) na kocie choroby typu kocia białaczka itd zostało wykonane w styczniu i w lutym. Dieta zróżnicowana, w tym stosunkowo niewiele chce jeść suchej karmy, a więcej 'mokrego' - też staram się kupować dobre jakościowo produkty. Dostaje okazyjnie jedzenie (bez przypraw ode mnie np. kawałek mięska). Pije mleczko dla kotów i wodę...

*DONT_KNOW*

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 06-10-2020 10:01 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla1

Post #2 Ocena: 0

2020-10-06 09:53:38 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

A jak się Dzidzi czuje? czy jest apatyczny, obolały? temperatura ok? ze zwierzętami jak z ludźmi, powiedzą jak im coś dolega ;-)

Problem na razie uśpiony? a jak długo można podawać ten Metacem? może wypadało by odstawić i dalej obserwować, jak problem wróci to może faktycznie USG nerek.
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2020-10-06 10:06:36 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Nie...wszystko jest ok. Zawsze jeżdżę do weterynarza, jeśli jest coś nie tak. Ewentualnie otrzymuję poradę przez telefon. Dzidzi jest zapisany w trzech przychodniach - ale to wynika z trybu mojego życia raczej.

Ma ochotę się bawić, nie traci apetytu. Niby wszystko jest w porządku...a tu nagle ślady krwi po siusiu w kuwecie. Oczywiście bardzo delikatne...nie ma mowy o krwawieniu. No i znowu będziemy u weterynarza... ale obawiam się, że mają (vets) problem z właściwą diagnozą.

Matacam-u nigdy częściej niż cztery dni -po kolei -nie dostawał. Lek działa bardzo dobrze, jako przeciwbólowy, ale niestety ma skutki uboczne - niszczy nerki. Stąd mam w domu nową buteleczkę od weterynarza, aby podawać w razie czego - przynajmniej, aby nie był w bólu. Metacam raz na 24 godziny można podać i wagowo dawkę. Ale mam miarkę, aby wymierzyć prtawidłową dozę leku.

Poniżej: Dzidzi na moich plecach :-]

Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 06-10-2020 10:26 ]

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #4 Ocena: 0

2020-10-06 13:13:11 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Jak boli - podkurczanie kończyn przy chodzie, kulenie, podwijanie ogona, apatyczność, ogólnie skulona pozycja.

Dzidzi nie wygląda na cierpiącego, może nie ma potrzeby ładować w niego ten Meta...

Do góry stronyOffline

Maria13

Post #5 Ocena: 0

2020-10-06 13:25:52 (5 lat temu)

Maria13

Kobieta

Z nami od: 30-05-2017

Metacam to przeciwbolowy silny srodek, dobrze ze uwazasz, ja bym zrobila usg, krew w moczu to dosc powazna sprawa :(, tak jak zawsze zloty srodek paracetamol w uk na wszytko od a do z, a zadnego problemu nie rozwiazuje nigdy...

Polecam grupe na Fb: https://www.facebook.com/groups/oKotachMerytorycznie

[ Ostatnio edytowany przez: Maria13 06-10-2020 13:29 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2020-10-06 17:15:31 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Nie rozumiem zupelnie postepowania wetow.Wszystkie 3 nie popisaly sie specjalnie, w pierwszej wrozenie z fusow i wybranie najgorszego mozliwego sposobu reakcji, druga cos zrobila, ale po lebkach i tez bez wiekszego sensu, trzecia - leczenie pecherza kastracja - nawet trudno to skomentowac.
Metacam jest wlasciwie lekiem ostatniego rzutu, jak juz nic innego nie dziala, przy powaznych problemach zdrowotnych, a sytuacja podbramkowa.
Do tego niektore formy zawieraja ksylitol (jak podaje producent), trujacy dla kotow.
Nie tylko niszczy nerki, ale i zoladek, jelita.
A tu wyglada na dosc czeste podawanie u mlodziutkiego kota. Unikalabym kazdego kolejnego podania.
Jak czesto bywa kot w kuwecie, czy posikuje po trosze, te podbarwienie jest jasne/ciemne, jak czesto sie zdarza (za kazdym zalatwieniem sie, kilka dni, tygodnie)?

Wzielabym pod uwage pare rzeczy;
1.porzadne badanie moczu (refraktrometr a nie paski, ktore potrafia pieknie zafalszowac wynik),
2.posiew moczu
3. usg pecherza, nerek (bez narkozy w miare mozliwosci)
4. badanie krwi pod katem nerek
5.przepajanie kota zwykla woda, rosolem itp., bez mleka 'dla kotow', najwyzej kozie (jesli zasmakuje)
6.tylko dobra mokra karma/mieso z dodatkiem wody, sucha w zupelnej odstawce

Dobrej klasy wet powinien zrobic porzadna diagnostyke zamiast pakowania w ciemno, prawdopodobnie pojdzie lek rozkurczowy, moze kroplowka, jesli przydaloby sie kota przeplukac.
Moze byc zwykle podmarzniecie, zmiana pogody, infekcja, a moze sie kluc cos powazniejszego, skoro u takiego mlodziaka problem nawraca z taka czestotliwoscia.
Antybiotyk pewnie pojdzie, jesli wyjda bakterie, do tego przestawienie na normalne, zwykle mieso z suplementami, jesli w pecherzu tworza sie krysztaly (ktore lubia wracac, podrazniaja i powoduja podbarwienie moczu).
Trzeba uwazac, jakiego rodzaju krysztaly struwity czy szczawiany.
No i nie dac sie namowic na zadne karmy urinary, suche gotowce, bo to idealna droga do zwiekszenia problemu.
Do tego naklada sie kwestia dojrzewania kota, kastracja sie prosi mozliwie najszybciej.
A brak innych zwierzat nie ma nic wspolnego z higiena, wrecz bym powiedziala, ze mlodziakowi przydaloby sie kocie towarzystwo ;).
W razie czego sluze namiarem na sensownych wetow, z rozsadnymi cenami i pracujacych (prawie) normalnie w czasach pandemii.

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #7 Ocena: 0

2020-10-07 09:36:38 (5 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Wszystkie przyjmuję i aplikuję do stosowania. Włącznie z absolutnym minimalizowaniem Metacamu.
Problem ma raczej charakter sporadyczny, a w ogóle nie wiedziałem, że pojawia się dość często u kotów... .
Do rzeczy. Są to podbarwienia, ale raczej jasne i wygląda tak, że pojawi się raz, dwa, trzy razy i ustępuje. Pierwsze zdarzenie, to styczeń. Kolejne zdarzenie, to maj. Teraz obecne, to dwukrotne ślady w kuwecie i na tę chwilę - spokój.

Jeszcze raz dziękuję za cenne odpowiedzi i uwagi.

Do góry stronyOffline

Maria13

Post #8 Ocena: 0

2020-10-07 13:27:34 (5 lat temu)

Maria13

Kobieta

Z nami od: 30-05-2017

Niezastąpiona karjo1 ;)

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla1

Post #9 Ocena: 0

2020-10-07 14:29:39 (5 lat temu)

ZlotaPerla1

Konto usunięte

Cytat:

2020-10-07 09:36:38, Kanonier30 napisał(a):
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i sugestie. Wszystkie przyjmuję i aplikuję do stosowania. Włącznie z absolutnym minimalizowaniem Metacamu.
Problem ma raczej charakter sporadyczny, a w ogóle nie wiedziałem, że pojawia się dość często u kotów... .
Do rzeczy. Są to podbarwienia, ale raczej jasne i wygląda tak, że pojawi się raz, dwa, trzy razy i ustępuje. Pierwsze zdarzenie, to styczeń. Kolejne zdarzenie, to maj. Teraz obecne, to dwukrotne ślady w kuwecie i na tę chwilę - spokój.

Jeszcze raz dziękuję za cenne odpowiedzi i uwagi.

No proszę, terapia wstrząsowa i od razu lepiej :-] zawsze do usług *ROFL*

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #10 Ocena: 0

2020-10-07 19:40:56 (5 lat temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Kanonier, za zdrowie futrzaka, niech sie zdrowo chowa po katach :).

Napisalam, co wiem, bo zwierzaki i weci przeczolgali nas niezle przez lata, wiec hobbystycznie sie douczam.

PS. Bezzebny kot w ramach rozrywek probowal ugryzc w tylek drugiego.
No to drugi sie odwrocil i z wrednym usmiechem pokazal swoj komplet uzebienia.
Bezzebny mial strasznie glupia mine, jak tak stal z otwarta paszcza i lysymi dziaslami :].

Do góry stronyOffline

Strona 176 z 328 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 175 | 176 | 177 ... 326 | 327 | 328 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,