Str 94 z 328 |
|
---|---|
Maria13 | Post #1 Ocena: 0 2018-12-16 09:13:09 (6 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2017 Skąd: Staines |
Dzieki Kajro, tak leczymy lamblie u kotow. W polskim badaniu tak wyszly lamblie. Jak poddawac siemie lniane? Lekarz kazal sie zajac lambliami teraz i wyleczyc go z tego, i drugiego kotka. Jeden ma bezobjawowe.
|
Emeryt56 | Post #2 Ocena: 0 2018-12-17 15:28:17 (6 lat temu) |
Z nami od: 15-01-2018 Skąd: Montreal (Bristol) |
14 Stycznia moja córka ma odebrać 9-cio tygodniowego kocurka. W związku z tym na samym początku trzeba będzie go przyzwyczaić do pewnych "manier", np. czy mu pozwolić na noc i w dzień wejść do sypialni?
Czy mu pozwolić spać w łóżku? Jak reagować jak w nocy będzie miauczał pod drzwiami sypialni? Podobno pierwszy miesiąc jest najważniejszy aby nabrał dobrych przyzwyczajeń. Jak to u was było w praktyce ? Mieszkanie córki nie jest małe ale nie za duże, sypialnia, kuchnia,jadalnia, salon, łazienka, wszystkiego jakieś 60m2. Interesuje mnie to bo z pewnością w dużym stopniu to będzie na mojej głowie. Co prawda córka mieszka sama ale ja mieszkam drzwi obok i bez wychodzenia na zewnątrz przechodząc mały korytarzyk można przejść z jednego do drugiego mieszkania. |
ZlotaPerla1 | Post #3 Ocena: 0 2018-12-17 15:39:00 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
W moim domu wszystkie drzwi do pokoi muszą być otwarte - nawet jedno wiato wbudowanej szafy w sypialni. Inaczej kot z uporem maniaka będzie drapał podłogę/ wykładzinę do ostatniej nitki.
W nocy sprawdza wszystkie sypialnie czy wszyscy są na pewno w domu/ w łóżkach - syn zamyka, to się dobija do niego aż go wpuści. Nie dotyczy to drzwi wejściowych i w szklarni na ogród. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Maria13 | Post #4 Ocena: 0 2018-12-17 16:04:12 (6 lat temu) |
Mysle ze on powinien spedzic jak najwiecej czasu z nowym opiekunem na poczatku, poczuje sie wtedy bezpiecznie i szybciej zaklimatyzuje. Jak bedzie sam to za duzo stresu dla niego moze sie rozchorowac to male dziecko. Mialm tylko jedengo kotka "malutkiego" musialam mu dawac termofor bo mu bylo zimno, tesknil za swoja mama. Kot musi miec zapewniony komfort w nowym domu zeby sie szybciej zaklimatyzowal.
Moj malutki miauczal tylko tydzien potem spokoj, spal z nami, teraz spi sam w salonie bez nas. Potrzebowal nas duzo jak byl malutki teraz woli byc sam. Reszte kotow mialam jak byly juz dorosle. [ Ostatnio edytowany przez: Maria13 17-12-2018 16:05 ] |
ZlotaPerla1 | Post #5 Ocena: 0 2018-12-17 16:53:04 (6 lat temu) |
Konto usunięte |
Emeryt, czy macie wyprawke dla kotka? Najwazniejsza kuweta, zwirek, zabawki, miseczki. Ja dalam sobie spokoj z kocimi lozkami, mialam koszyk I nawet ladnie spala do czasu ... potem spala na been bagu do czasu ...
Maly kotek potrzebuje towarzystwa, przytulania, ciepla. Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
|
|
Emeryt56 | Post #6 Ocena: 0 2018-12-17 17:37:32 (6 lat temu) |
Cytat: 2018-12-17 16:53:04, ZlotaPerla1 napisał(a): czy macie wyprawke dla kotka? Najwazniejsza kuweta, zwirek, zabawki, miseczki. Jak na początek to tylko mamy kuwetę i klatkę do transportu (od starszej córki). Teraz po zaliczeniu sesji (jeszcze studentka) córka będzie miała więcej czasu aby kupić co potrzebne. Po prostu nie chcę jej zabierać tej przyjemności ale w razie czego to jestem gotowy do pomocy. |
karjo1 | Post #7 Ocena: 0 2018-12-17 19:27:00 (6 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Na poczatek przedyskutuwac temat kociaka z pseudo.
Zadna szanujaca sie, dobra hodowla nie wyda malucha przed ukonczeniem 12 tygodni/3 m-cy. Z jednej strony chodzi o nabranie manier od rodzenstwa i matki, z drugiej - kwestie zdrowotne, odrobaczanie, szczepienia. Taki zakup, to nakrecanie zwierzecej biedy, zarobek ludziom, ktorym nie zalezy na jakosci 'towaru' i nie nalezy oczekiwac zbyt wiele po kociaku w typie rasy. Natomiast juz warto wyszukac dobrego weta, przygotowac sie na roznego rodzaju niespodzianki, od braku szczepien, zarobaczenia, pchel przez intensywna opieke nad maluszkiem, ktory bedzie bardzo samotny, wymagal ciepla, zastapienia kociego swiata. Na pewno dobra mokra karma(Granata Pet, Grau, Feringa itp.)/mieso (powoli wprowadzane), convalescence royal canin, kozie mleko, doczytanie po forach o opiece nad maluchem, ktory powinien byc jeszcze z matka, korzystac z jej mleka. Do tego termofor, miekkie koce, miejsce w lozku, przy czlowieku, budzik na karmienie co najmniej 6-8 razy/dobowo, w malych porcjach, drobny zwir, nie bentonitowy (maluchy lubia go podjadac, a betonuje jelita), silikonowy tez nieprzyjemny i smierdzi, male i plytkie kuwety w kilku miejscach (moga byc pokrywki od pudelek na buty na poczatek). W normalnym ukladzie wszystkie informacje dostaje sie od hodowcy, czym kot karmiony, na jakim zwirku. Szkoda, ze tylko jeden, warto pomyslec nad drugim, bedzie im i czlowiekowi latwiej, a koszty niewiele wyzsze. Do tego dostosowanie domu, by byl bezpieczny dla malucha. Wiekszosc roslin jest trujaca, a przynajmniej niezbyt dobrze dziala, zabezpieczenie okien/balkonu (osiatkowanie i blokady na uchylne okna), by sie nie zaklinowal, nie wyskoczyl przez przypadek za ptakiem czy listkiem. Duzo przed Wami, z czasem bedzie sie ukladalo, ale teraz sporo czytania i nabywania wiedzy. |
Emeryt56 | Post #8 Ocena: 0 2018-12-17 22:28:30 (6 lat temu) |
Cytat: 2018-12-17 19:27:00, karjo1 napisał(a): Zadna szanujaca sie, dobra hodowla nie wyda malucha przed ukonczeniem 12 tygodni/3 m-cy. To mnie trochę martwi bo kociaki przyszły na świat w pierwszym tygodniu Listopada a odbierał będę 13 lub 14 Stycznia czyli tylko niecałe 10 tygodni. Hmm ... ta hodowla była polecona przez znajomego weterynarza więc sam nie wiem... Kociak ma być wydany z certyfikatem, z książeczką zdrowia,po pierwszych szczepieniach,poradnikiem (broszurą) odnośnie opieki,małą wyprawką w postaci karmy i żwirku. Inna sprawa to mi znajomi powiadają : nie wydziwiaj nie ty jeden bierze w adopcje małego kota. |
gosian | Post #9 Ocena: 0 2018-12-17 22:32:43 (6 lat temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Z taki maluszek to przede wszystkim nie powinien być zbyt długo sam.
Po przebudzeniu na początek samemu wkładać do kuwety, żeby wiedział co i gdzie się robi. Dużo uwagi i ciepła. Ja nie zamykam przed moimi kotami żadnych pomieszczeń. Chodzą gdzie i kiedy chcą. Troszkę później jak kot się zadomowi to można uczyć go, żeby nie chodził po stole. Ale i tak tylko nie będzie wchodził na stół przy was. Jak chata będzie pusta to i tak wejdzie ![]() Porostawiac kilka misek z wodą. Cierpliwości, spokoju i dużo miłości tego mu będzie potrzeba. Można postawić karton żeby kot w razie czego mógł się schować i czuć bezpiecznie. Dla niego to dużo stresu jest na początek a taki karton da mu azyl. W późniejszym czasie porządny drapak. I nie ma co patrzeć że za duży itd... Kot rośnie szybko i za pol roku będzie trzeba wymienić na większy. Albo poprostu zrobić samemu. Tak jak karjo pisze.. Szkoda że nie odrazu dwa. Mniejszy stres, a dla was podwójna radość. Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
Maria13 | Post #10 Ocena: 0 2018-12-18 11:21:26 (6 lat temu) |
info/zalecenia powinno byc dostarczone do osoby ktore kupuje kociaka (na temat zywienia, nawet jaki ma charakter - ten dany kociak). Jaka to jest hodowla? jesli to pseudo to wiele zwierzat ma wady genetyczne tak na marginesie. Dlaczego tak szybko chca wydac kota?
![]() na temat zywienia: ![]() ![]() to jest wzor czesci umowy ktory musi podpisac kazda osoba ktora adoptuje kotka z Kotlowni ![]() ![]() ![]() NIE WYDA KOTA PRZED 12 TYG ZYCIA ! kot w domu to nowy czlonek rodziny w domu, trzeba go przyjac z duza dawka opieki na poczatku i cierpliwosci zeby sie przyzwyczail. Bedzie bardzo tesknil za mama i bedzie plakac na poczatku sporo. [ Ostatnio edytowany przez: Maria13 18-12-2018 11:41 ] |