odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
pune005 |
Post #1 Ocena: 0 2013-11-19 20:04:16 (11 lat temu) |
Z nami od: 14-10-2011 Skąd: Lancashire |
Witam
Niestety mam chorowita suczkę owczarka niemieckiego. Kupilśmy ja tutaj w anglii, suczka ma 1,5 roku. Juz trzeci raz w tym roku ma zapalenie ucha a dzisiaj dodatkowo do tego ropa w oczach. Od jakiegos czasu równierz się drapie. Bylam dzis u weterynarza,dostala znow krople do uszu ( niestety uszy musze jej sama wyczyscic bo weterynarz nie dal rady),krople do oczka i stwierdzil lekarz ze prawdopodobnie ma alergie pokarmowa. Zalecenie to dieta karma sucha zawierajacą tylko rybe i ryz oraz tak samo puszki z ryba i ryzem ( fuuu)
Karmę juz zakupilam ale nie moge znalezc puszek hipoalergicznych z ryba i ryzem  . Mam ja tak karmic przez 2 miesiące i zobaczymy czy znów dostanie zapalenie ucha,dodam ze suka jadła tylko karme pedigree, lub jakas inna dobrej jakosci i dla psow ( zawsze z gornej półeczki). Troche nie ufam tutaj weterynarzom tak samo jak lekarzom GP....ale tez chcę sprobowac tej diety oby jej ulżylo w koncu
Czy ktos moze karmi swojego pieska taka karmą mokrą dla zwierząt z alergią?? Jeśli tak gdzie szukac? jakas nazwa dobra?
Bedę wdzięczna za jakąś pomoc
|

|

|
|
|
Piotrek_303 |
Post #2 Ocena: 0 2013-11-19 20:11:52 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-10-2013 Skąd: Bedford, Beds |
Komu w takim razie bardziej ufasz? Ludziom z forum , czy wykwalifikowanemu weterynarzowi?
Czasem mi ręce opadają (razem z gaciami) jak takie rzeczy czytam.... Never was so much owed by so many to so few...
|

|
 |
|
karjo1 |
Post #3 Ocena: 0 2013-11-19 20:13:23 (11 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Pedigree jest jedna z najbardziej smieciowych, naszpikowanych chemia karm.
Jesli koniecznie sucha, to te sa jednymi z lepszych: http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dry_dog_food/taste_of_the_wild
Mokre, to: http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/wet_dog_food/naturediet
Jedna zasada, ze nie miesza sie mokrego z suchym, odstep przynajmniej 12 godzin miedzy jednym a drugim.
Dla psa pewnie najlepiej byloby przejsc na normalne, domowe jedzenie, gotowane badz BARF, urozmaicone, zamiast wyjalowienia jednym typem karmy.
Samo przejscie powinno byc stopniowe, a i tak moze sie zdarzyc niezla rewolucja u psa, przestawienie moze potrwac i pare tygodni (problemy zoladkowe itp. atrakcje).
Skoro pies stale choruje, a kupiony u dobrego hodowcy, rejestrowanego, powinniscie miec u niego wsparcie - rozmawialas z nim?
|

|
 |
|
pune005 |
Post #4 Ocena: 0 2013-11-19 20:16:11 (11 lat temu) |
Cytat:
2013-11-19 20:11:52, Piotrek_303 napisał(a):
Komu w takim razie bardziej ufasz? Ludziom z forum , czy wykwalifikowanemu weterynarzowi?
Czasem mi ręce opadają (razem z gaciami) jak takie rzeczy czytam....
Ufam swojemu instynktowi...a pytanie brzmiało czy ktoś zna dobrej jakości karmę dla takiego psa z taka dolegliwościa więc jeśli znasz to napisz...zly dzień czy cuśśś??
|

|

|
|
pune005 |
Post #5 Ocena: 0 2013-11-19 20:23:59 (11 lat temu) |
Cytat:
2013-11-19 20:13:23, karjo1 napisał(a):
Pedigree jest jedna z najbardziej smieciowych, naszpikowanych chemia karm.
Jesli koniecznie sucha, to te sa jednymi z lepszych: <a href="http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dry_dog_food/taste_of_the_wild" target="_blank" target="_new">http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/dry_dog_food/taste_of_the_wild</a>
Mokre, to: <a href="http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/wet_dog_food/naturediet" target="_blank" target="_new">http://www.zooplus.co.uk/shop/dogs/wet_dog_food/naturediet</a>
Jedna zasada, ze nie miesza sie mokrego z suchym, odstep przynajmniej 12 godzin miedzy jednym a drugim.
Dla psa pewnie najlepiej byloby przejsc na normalne, domowe jedzenie, gotowane badz BARF, urozmaicone, zamiast wyjalowienia jednym typem karmy.
Samo przejscie powinno byc stopniowe, a i tak moze sie zdarzyc niezla rewolucja u psa, przestawienie moze potrwac i pare tygodni (problemy zoladkowe itp. atrakcje).
Skoro pies stale choruje, a kupiony u dobrego hodowcy, rejestrowanego, powinniscie miec u niego wsparcie - rozmawialas z nim?
Dzieki za linki...ja gotowałam jej jedzonko,mięsko z warzywami,naprawdę urozmaicałam jak mogłam odpowiednio dla psa starałam sie dostosowywac jedzenie( 2 razy w tyg jadla gotowane,reszte puszki i suche)ale nie wiedzialam zeby psu dawac suche na przemian z mokrym w takich odstępach czasu !...niestety mam ja karmic narazie tylko i wyłącznie ta ryba z ryżem i nawet nie mogę tego sama gotować bo pytalam)....tylko kupowac jedzonko dla alergicznych psów. Pies kupiony u hodowcy-ojciec z rodowodem a matka bez....juz mialam jej nie brac jak zobaczylam w jakich warunkach on rozmnaza te psy ale jak zobaczylam ze ma złamany ogon to bez zastanowienia ja wzięłam( nie mogłam postąpić inaczej tymbardziej ze byla ona ostatnim juz szczeniakiem z trzech),kontaktu z facetem nie mamy juz....tylko był przez tydzień,teraz moge sobie dzwonic bez odpowiedzi
Tylko nie piszcie ze wybrakowany model z niej bo mi serce złamiecie
|

|

|
|
|
karjo1 |
Post #6 Ocena: 0 2013-11-19 20:33:19 (11 lat temu) |
Nie, po prostu dalas zarobic handlarzowi i takich biedakow, jak Twoj, naprodukuje wiele. Zaplaca za to psy, zwlaszcza te trzymane u handlarza i nabywcy. Gdyby nie bylo zbytu, nie byloby problemu, bo nikt by z litosci nie uratowal jednego zwierzaka, skazujac wiele nastepnych.
Pies moze byc chorowity z dobrej hodowli, ale tam dostaniesz pelne wsparcie i pomoc doswiadczonego psiarza, a tak jestes zdana na siebie i koszty.
Czy wet proponuje sprzedaz karmy?
Czym uzasadnil ograniczenie karmienia do karmy dla alergikow, jakie badania mial pies, wymaz z uszu, oczu, co w tym wyszlo?
Czy po prostu strzelacie w ciemno?
PS. Piotrek, tez slepo nie ufam wetowi czy lekarzowi, najpierw przygotowuje sie do rozmowy, sprawdzam swoje podejrzenia, douczam sie w temacie. A wiedza od bardziej doswiadczonych czasem jest lepsza niz u weta  .
|

|
 |
|
Piotrek_303 |
Post #7 Ocena: 0 2013-11-19 20:34:07 (11 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 10-10-2013 Skąd: Bedford, Beds |
Cytat:
2013-11-19 20:16:11, pune005 napisał(a):
Cytat:
2013-11-19 20:11:52, Piotrek_303 napisał(a):
Czasem mi ręce opadają (razem z gaciami) jak takie rzeczy czytam....
Ufam swojemu instynktowi...a pytanie brzmiało czy ktoś zna dobrej jakości karmę dla takiego psa z taka dolegliwościa więc jeśli znasz to napisz...zly dzień czy cuśśś??
Instynkt , to ma pies, a Ty powinnaś zaufać specjaliście i nie narażać psa na twój instynkt, bo możesz mu zrobić krzywdę.
Sam jestem właścicielem owczarka niemieckiego (od 3 lat) i nie ufam swojemu instynktowi, tylko lekarzowi weterynarii. Never was so much owed by so many to so few...
|

|
 |
|
pune005 |
Post #8 Ocena: 0 2013-11-19 20:53:56 (11 lat temu) |
Panie Piotrze to jeśli Pan jest właściecielem owczarka to może mi Pan jakies dobre wskazówki by dał?
Wet kazał narazie zrobic probe 3 miesięczna z ta karmą....nie było wymazu z uszu ani nic więcej....chciałam ale usłyszałam ze narazie jest "all rigt"  wiem ze moze tam byc jakaś ukryta bakteria lub cos innego złego zdaję sobie z tego sprawę...na szczęście niedługo wyprowadzam się z tego zadu...a w okolicę wiekszego miasta wiec zmieniając weta na innego jakies moze innej porady zasięgnę.
|

|

|
|
karjo1 |
Post #9 Ocena: 0 2013-11-19 20:56:26 (11 lat temu) |
A jak leczone zapalenie ucha, jak dobrany antybiotyk, skoro bez badan?
Skad stwierdzone zapalenie ucha?
Ty placisz, Ty wymagasz.
|

|
 |
|
pune005 |
Post #10 Ocena: 0 2013-11-19 21:00:18 (11 lat temu) |
No własnie chyba dobrany "na oko"  chociaz pomogły ostatnim razem te krople ale niestety nawraca co 3 miesiące...zapalenie ucha stwierdził na podstawie drapania po uchu,pisku przy dotyku i pies sobie rozdrapal pewnego popoludnia az do krwi,ucho czerwone itp...no w sumie na tej podstawie dobrali lek
|

|

|
|