|
|
---|---|
kawulec | Post #1 Ocena: 0 2013-10-17 18:36:25 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2013 Skąd: Devizes |
Bardzo prosze o informacje. W 2006 (przed wprowadzeniem deposit scheme w 2007) wynajelismy dom (przez agencje) i oczywiscie byl wplacony depozyt ale obawiam sie, ze nie jest objety zadna ochrona (sprawdzilam w arkuszach i nie ma zarejestr. takiego depozytu). Teraz bedziemy sie wyprowadzac bo wlasciciel chce sprzedac dom. Czy po 7 latach wynajmu, wlasciciel moze zadac zeby bylo zgodnie z wykazem w umowie? Wszystkie rzeczy byly uzywane wczesniej i raczej sie zuzyly niz zniszczyly .. A po drugie w umowie jest napisane, ze nie musimy przemalowywac scian, sufitow etc... wiec konkretnie co moze i czy w ogole moze cokolwiek odejmowac z depozytu? Bardzo prosze o pomoc.
|
Dangerous__girl | Post #2 Ocena: 0 2013-10-17 19:02:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 13-02-2011 Skąd: London |
Znasz sie z landlordem 7 lat, czyli podejrzewasz, ze moze robic problemy? nie lepiej z nim porozmawiac jak z czlowiekiem i zapytac co i jak? nie robcie sobie ludzie sztucznych problemow.
|
queenOfChocolat | Post #3 Ocena: 0 2013-10-17 20:50:19 (12 lat temu) |
Z nami od: 23-02-2010 Skąd: male... |
szczerze? z checia bym sie dowiedziala co prawo na ten temat mowi, bo sama wynajmuje dom dluzszy czas i niedlugo moge sie wyprowadzac i wiadomo ze dywan sie zuzywa, fuga w ciapki sie zrobi, sciany poszarzeja, dom wyglada inaczej po kilku latach mieszkania niz pierwszego dnia a remontowac nie zamierzam na dzien przed wyprowadzaka (wiadomo ze zniszczenia typu plama na dywnie, czy scianie to juz zniszczenie i trzeba to naprawic) lanlord jaki by nie byl, moze mowic ze trzeba nowy dywan kupic, co wcale nie oznacza ze tak trzeba...pamietam jak pierwszy dom zdawalam, wszystko wyczyszczone, kazda sciana odmalowana a landlordka zdziwiona ze czysciej niz sie wprowadzilismy i w ramach wdziecznosci chciala nam zaplacic, a ze nam na prom sie spieszylo a ona gotowki nie miala, konta byly pozamykane juz to kilka funtow poszlo...
|
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-10-17 21:05:06 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Wear & tear. Jak nic nie jest zniszczone, pobrudzone tylko zwyczajnie zuzyte, to nie ma za co placic.
Co innego jak dzieci rysuja na scianach itp. Jak depozyt nie jest chroniony, to w razie problemow ze zwrotem trzeba bedzie wziac landlorda do sadu. Tak jak robilo sie to kiedys. Carpe diem.
|
krakn | Post #5 Ocena: 0 2013-10-18 02:13:46 (12 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
dom bardzo dokładnie posprzątać, zaglądać we wszytkie zakamarki, tam gdzie zazwyczaj nie zagladasz nawet.
Po prostu osoba która będzie sprawdzać to właśnie zagląda w takie miejsca. Poszukać dobrej firmy która dobrze wyczyści wykładziny. Ściany jak nie są podrapane to często wystarczy tylko je umyć, ryski można zmyć np Cifem. Pamiętaj by nie zostawić jakiś gratów, nierdzewny zlew, wanna, krany, umywalka wytarta do sucha, żeby nie było plamek od wody. Szyby dobrze umyć ściągając wode takimi gumami, robi się to szybko, nie ma mazów, nie przyczepią sie że okna niedomyte, pomazane itp Generalnie po tylu latach nie ma prawa nikt się przyczepić do naturalnego zurzycia, BA, nawet bywało że dywany miały powypalane dziury od papierosów, i landrod musiał oddać depozyt. Fakt, jak świnia to będzie trzeba dochodzić swojego w sądzie. Ale najpierw porozmawiajcie na spokojnie z landrodem, nie głupi pomysł uslalenia robić drogą emailową. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
kawulec | Post #6 Ocena: 0 2013-10-19 22:54:51 (12 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2013 Skąd: Devizes |
Dzieki wszystkim za wypowiedzi
![]() ![]() |
Dwunasty | Post #7 Ocena: 0 2013-10-19 23:15:14 (12 lat temu) |
Konto usunięte |
U nas nie liczyli kubków, garnków czy widelców po 3 latach wynajmu. Skasowali za dziurę w drzwiach która moją żona zrobiła po przegranej Polski z Koreą i za czyszczenie toalety (deep cleaning!!!ehhe). 45 funtów.
Fakt było to lat temu 10... |
Cezar99 | Post #8 Ocena: 0 2013-10-20 12:18:29 (12 lat temu) |
Z nami od: 14-09-2013 Skąd: out and about |
Ja aktualnie mam podobny? problem. Wynajmowaliśmy dom przez 3 lata poprzez Belvoir. Zostawilismy wyczyszczony ( tak nam się zdawalo ). Wymyte zaslony itp. Fakt nie było nas przy zdaniu ,zostawiliśmy klucze. Po miesiącu otrzymalismy cala liste zaniedban co było totalnym zaskoczeniem . Wg Agentki wszystko nadaje się do mycia , odnowienia , trawa w rogach do przystrzyżenia , znalazł np. pajecznie w schowku– usuniecie 5 funtow , czarną plame? na gzrejniku- 30 funtow , dach brudny, zwinęliśmy sink plug i jeden wieszak w kuchni się rusza itp . W sumie chce potracic z depozytu 550 funtow. Najpierw powiedziałem chętnie – ale najpierw poproszę o rachunki napraw ponieważ jestem platnikiem VAT i potrzebuje ich dla swego księgowego. Nie ma rachunkow .Prawdopodobnie nic nie zostało zrobione ,dom wynajety już chyba.. Poprosilem o dokumentacje fotograficzna – nie ma. Depozyt chroniony przez Custodial Tenancy Deposit Scheme. Mogą się podjąć negocjacji ale ich decyzja ma być ostateczna ( zobowiązuje się do tego podpisując wniosek o negocjacje ) . Nie wiem na ile mogę im zaufać.
Sąd – śliska sprawa , niepewna kolejna inwestycja w prawnika. Poza tym nie oplaca mi się tracic nawet jednego dnia w pracy dla tego depozytu. A chyba musiałbym być w sądzie Acha jeszcze napisała ,ze zginelo -hedge trimmer from shed. Co ciekawe za to nie chce potracic ![]() Przez chwile pomyślałem, ze skoro podejrzewa nas o złodziejstwo to ktoś powinien zawiadomić policje ![]() Może powinienem to zrobić ja ( przez złośliwość ) i powiedzieć ze podejrzewam ja. ![]() Z drugiej strony może schować dume , zaplacic i mieć to z glowy i skupic się na sprawach istotnych tj. pracy. [ Ostatnio edytowany przez: Cezar99 20-10-2013 12:21 ] Today is the oldest you have ever been and the youngest you will ever be so enjoy the day as best as you can
|
andreek | Post #9 Ocena: 0 2013-10-20 14:06:41 (12 lat temu) |
Z nami od: 27-06-2008 Skąd: S.Yorkshire |
Cytat: 2013-10-20 12:18:29, Cezar99 napisał(a): Ja aktualnie mam podobny? problem. Wynajmowaliśmy dom przez 3 lata poprzez Belvoir. Zostawilismy wyczyszczony ( tak nam się zdawalo ). Wymyte zaslony itp. Fakt nie było nas przy zdaniu ,zostawiliśmy klucze. Po miesiącu otrzymalismy cala liste zaniedban co było totalnym zaskoczeniem . Wg Agentki wszystko nadaje się do mycia , odnowienia , trawa w rogach do przystrzyżenia , znalazł np. pajecznie w schowku– usuniecie 5 funtow , czarną plame? na gzrejniku- 30 funtow , dach brudny, zwinęliśmy sink plug i jeden wieszak w kuchni się rusza itp . W sumie chce potracic z depozytu 550 funtow. Najpierw powiedziałem chętnie – ale najpierw poproszę o rachunki napraw ponieważ jestem platnikiem VAT i potrzebuje ich dla swego księgowego. Nie ma rachunkow .Prawdopodobnie nic nie zostało zrobione ,dom wynajety już chyba.. Poprosilem o dokumentacje fotograficzna – nie ma. Depozyt chroniony przez Custodial Tenancy Deposit Scheme. Mogą się podjąć negocjacji ale ich decyzja ma być ostateczna ( zobowiązuje się do tego podpisując wniosek o negocjacje ) . Nie wiem na ile mogę im zaufać. Sąd – śliska sprawa , niepewna kolejna inwestycja w prawnika. Poza tym nie oplaca mi się tracic nawet jednego dnia w pracy dla tego depozytu. A chyba musiałbym być w sądzie Acha jeszcze napisała ,ze zginelo -hedge trimmer from shed. Co ciekawe za to nie chce potracic ![]() Przez chwile pomyślałem, ze skoro podejrzewa nas o złodziejstwo to ktoś powinien zawiadomić policje ![]() Może powinienem to zrobić ja ( przez złośliwość ) i powiedzieć ze podejrzewam ja. ![]() Z drugiej strony może schować dume , zaplacic i mieć to z glowy i skupic się na sprawach istotnych tj. pracy. [ Ostatnio edytowany przez: <i>Cezar99</i> 20-10-2013 12:21 ] To zagrywki większości agencji ![]() ![]() |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2013-10-20 23:48:05 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2013-10-19 22:54:51, kawulec napisał(a): Dzieki wszystkim za wypowiedzi ![]() ![]() A nie masz w umowie, ze wykladziny musza byc wyczyszczone profesjonalnie? Bo jak mowisz, ze sa w kiepskim stanie, to pewnie beda probowali sie doczepic, ze nie byly czyszczone i beda chcieli jakis rachunek za czyszczenie. Carpe diem.
|
|