Witam! Chcę opowiedzieć Wam sytuację, w której się znalazłam i jestem naprawdę bezradna. Trzy lata temu wynajęłam duży dom od Anglików. Kilka miesięcy później, za zgoda landlordów, zaczęłam go dzielić z inną para Polaków. Mieszkało nam się fajnie, ale oni po roku wrócili do Polski. Wtedy, znów za zgodą Landlordów, do domu wprowadziła się kobieta z nastoletnim synem (Polka, która zgłosiła się z ogłoszenia). Po około roku wspólnego mieszkania postanowiłam razem z moim facetem wynająć coś dla nas dwojga. Landlord oferował nam inne swoje mieszkanie, które bardzo nam się spodobało - mieszkamy w nim do dzisiaj (już niemal rok). Po dwóch miesiącach od naszej przeprowadzki Landlord postanowił sprzedać dom. I tu zaczynają się schody. Dał tej kobiecie trzymiesięczne wymówienie, które w koncu przedłużył do pięciu miesięcy (na jej prośbę). Dom został sprzedany, nowi właściciele chcą zaczynac remont, tymczasem ona ciąle tam mieszka! W dodatku od ponad miesiąca nie płaci rachunków i rentu, a od niemal pół roku nielegalnie mieszka z nia jej facet. Landlord zaproponował jej inne mieszkanko do wynajecia na naprawdę dogodnych warunkach, z tym, że ona uznała, że nie chce się przeprowadzać. Gmina jest jak nawiedzona - powtarza, że kobieta ma rację i jest prześladowana. Sytuacja dla mnie naprawde dziwna, ponieważ laska ma dom w Polsce, podobnie jej partner, poza tym nie ma kryształowej opinii, sąd pół roku temu odebrał jej prawa rodzicielskie do dwójki dzieci, które porzuciła w Polsce (nawet nie stawiała się na rozprawy). A ja mam problem, ponieważ ta kobieta jest Polka jak ja, a po drugie to ja ją znalazłam z ogłoszenia. Landlord grozi, że wyrzuci mnie z mojego obecnego mieszkania, a kosztami procesowymi za tę laskę obciąży mnie. Czy jest jakiś sposób, żeby pozbyc się tej panny z domu? Dlaczego gmina jest taka miękka wobec niej?
PS dziecko tej kobiety ma 15 lat, ona jest beneficiarą, jej facet pracuje na full time 40h/week, ok. 10 funtów na godzinę, plus overtime. Nie sądze, żeby zgłosiła się wspólnie ze swoim facetem, ponieważ wtedy wzięliby jej benefity.
[ Ostatnio edytowany przez: Lullalo 21-08-2014 18:54 ]