|
---|---|
marion06 | Post #1 Ocena: 0 2013-07-31 18:17:52 (12 lat temu) |
Z nami od: 31-07-2013 Skąd: o |
Witam. Mam zamiar przeprowadzić się do Anglii (najlepiej na stałe). Nie liczę na jakieś luksusy i zarabianie milionów, ale chciałabym tam po prostu godnie żyć. Zastanawiam się tylko czy bez matury mam tam jakieś szanse na pracę? Egzamin dojrzałości jeszcze przede mną, dlatego pytam. Nie mam zamiaru iść na studia (niepoinformowanym zdradzę, że w Polsce znaczna większość młodych ludzi to jacyś studenci, którzy studiują, żeby studiować, a później i tak kończą w jakimś innym zawodzie). Czy jeśli zdałabym w Polsce maturę, to ma to jakieś większe znaczenie dla pracodawcy? Chcę się tam przeprowadzić i tak, jednak nie ukrywam, że dzięki pracy tam mogłabym odciążyć finansowo trochę rodzinę w Polsce i zależałoby mi na jak najwcześniejszym rozpoczęciu pracy, zaraz po 18. urodzinach.
Z językiem nie mam większego problemu. Ten "amerykański" rozumiem bez problemu, ten typowo brytyjski trochę gorzej, ale też jest dobrze. Wiem, że jestem młoda, ale chciałabym, żebyście potraktowali mnie poważnie. Po prostu chcę wiedzieć czy matura zrobiona w Polsce ma jakieś większe znaczenie, bo jeśli nie, to nie chcę marnować czasu. Dodam, że jestem bardzo pracowitą osobą, szybko się uczę (mam smykałkę do języków, w szkole uczę się angielskiego i niemieckiego, wcześniej przez 6 klas uczyłam się rosyjskiego, cały czas go sobie przypominam, i na własną rękę staram się ogarnąć hiszpański, przynajmniej w mowie, na razie idzie mi nieźle), od 13. roku życia sobie dorabiam. Co roku jakieś zbiory truskawek, ogórków, wiśni, itp., w tym roku dodatkowo podjęłam pracę na całe wakacje, którą będę mogła kontynuować w każdą sobotę roku szkolnego). Cały czas odkładam pieniądze na wyjazd do Anglii. Proszę o odpowiedzi. |
Richmond | Post #2 Ocena: 0 2013-07-31 18:20:38 (12 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
A jaki masz plan na zycie? W jakim zawodzie chcesz pracowac?
Carpe diem.
|
marion06 | Post #3 Ocena: 0 2013-07-31 18:25:10 (12 lat temu) |
Chciałabym po prostu pracować. Pracy fizycznej się nie obawiam, często taką teraz podejmuję (jeśli tak to można określić), jak na dziewczynę jestem też całkiem silna (czasami silniejsza od niektórych przedstawicieli płci męskiej).
Mogę zacząć od wszystkiego. Rozglądałam się już na różnych stronach z ofertami pracy, najpopularniejsze były chyba opiekunki do dzieci, ale jestem w stanie spróbować wszystkiego. Od czegoś w końcu trzeba zacząć ![]() |
Richmond | Post #4 Ocena: 0 2013-07-31 18:31:37 (12 lat temu) |
Moze i od czegos warto zaczac, ale lepiej zastanowic sie co chce sie robic w zyciu.
Jesli masz ambicje cale zycie robic byle co, to matura Ci nie potrzebna. W niektorych zawodach w ogole studia moga byc zbedne, a w niektorych bedzie ciezko bez nich. Zdanie matury chyba az tak bardzo nie boli. Bedziesz miala z glowy i bedziesz miala rozne opcje dostepne w przyszlosci. Teraz masz 18 lat, ale chcesz tak przez 50 pracowac fizycznie czy na niskich stanowiskach? Oczywiscie do byle jakiej pracy, matura w UK nie jest potrzebna. Carpe diem.
|
marion06 | Post #5 Ocena: 0 2013-07-31 18:34:35 (12 lat temu) |
To znaczy, że z samą polską maturą bez studiów mam tam szansę na jakieś "awanse" itd.? Zależy mi głównie na czasie. Bo jeśli polska matura jest tam nic nie warta i mam tam takie same szansę z nią, jak i bez niej, to nie chcę marnować czasu i ruszyć do pracy.
|
|
|
Post #6 Ocena: 0 2013-07-31 18:35:31 (12 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
zuzia22 | Post #7 Ocena: 0 2013-07-31 18:39:22 (12 lat temu) |
Z nami od: 04-04-2013 Skąd: bristol |
Moim zdaniem jezeli chcesz zostac w Angli na stale to Polska matura jest nie potrzebna. Nauke mozesz kontynulowac w Angli, np. pojsc do College a pozniej na studia.
jesli masz cel - idz do niego... jesli masz nadzieje - wierz w nia... jesli kochasz - walcz o milosc...
|
marion06 | Post #8 Ocena: 0 2013-07-31 18:41:18 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-31 18:35:31, ewa28300 napisał(a): Droga Marion. Ja myśle, ze matury nie powinnas sobie dopuszczać. Ten rok czy dwa (nie piszesz ile ci zostało) chyba jednak cię nie zbawi, a matura to jednak jest okno na świat. Dwa lata. Tzn. nawet mniej, bo wiadomo, że matury trwają najwyżej do końca maja. |
marion06 | Post #9 Ocena: 0 2013-07-31 18:45:39 (12 lat temu) |
Cytat: 2013-07-31 18:39:22, zuzia22 napisał(a): Moim zdaniem jezeli chcesz zostac w Angli na stale to Polska matura jest nie potrzebna. Nauke mozesz kontynulowac w Angli, np. pojsc do College a pozniej na studia. Mogłabyś napisać jak sama zaczynałaś? Czy znasz może kogoś bez matury, który daje sobie radę w Anglii? Nie ukrywam, że trochę się tego obawiam. Cały czas wszyscy tylko krzyczą, że "matura to, matura tamto" i nieco się boję, bo nie chce wylądować tam pod mostem. Ale z drugiej strony nie wiem też ile "warta" tam jest ta nasza matura, bo wiadomo, że jest to egzamin przygotowany pod innym kątem, myślę, że dostosowany tylko do polskich realiów, polskiego szkolnictwa. |
Richmond | Post #10 Ocena: 0 2013-07-31 18:50:03 (12 lat temu) |
Jak pisalam w innym watku, znam ludzi, ktorzy zarabiaja powyzej 45K, bez matury. ALe oni maja doswiadczenie zawodowe. W pewnych zawodach wyksztalcenie nie jest takie wazne, ale Ty jeszcze nie wiesz, co chcesz robic.
Carpe diem.
|