MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Które miasto wybrać?(Leicester, Derby, Coventry, Birmingham, Manch)

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Niepasteryzowan

Post #1 Ocena: 0

2014-08-24 17:29:56 (11 lat temu)

Niepasteryzowany69

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2014

Witam Wszystkich :)

Na początku października planuję przylot do Anglii. Spotkałem się z opiniami (może nie jest to reguła), że często im bardziej na północ kraju, tym nieco taniej z wynajmem. Pomyślałem o "środkowym" regionie Anglii jako dobrym początku. Wraz z kolegą który mieszka już w UK (droższym Oxford) chcemy zamieszkać w którymś z tych miast: Leicester, Derby, Coventry, Birmingham, Manchester.

Sądzę, że na początki w Anglii trochę ryzykownie wybierać większą metropolię. Osobiście myślę o w miarę dużych, ale nie gigantycznych miastach(Leicester, Derby, Coventry), choć wyżej jest nasza wstępna lista. Jako że nie dysponuje wiedzą na temat życia w którymkolwiek z wyżej wymienionych miast, mam parę pytań.

Gdzie dobrze wygląda sytuacja z pracą, oraz cenami mieszkań?

Jak oceniacie życie w tych miastach? Chodzi mi o bezpieczeństwo, rozrywkę, ludzi i ich nastawieniu (zarówno Anglików, jak i Polaków i innych imigrantów), etc.
Wiadomo, że wiele zależy od dzielnicy którą zamieszkujemy, ale chciałbym mieć ogólny zarys całej sytuacji ;)

Na razie interesują mnie nie specjalistyczne prace, choć jeśli zdecyduję się na dłuższy pobyt to na pewno chciałbym się dalej rozwijać, college'e i Uniwersytety są wszędzie, a mój angielski nie taki zły żeby nie myśleć o edukacji :-]

Pozdrawiam i liczę na ciekawe opinie *ROFL*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Adacymru

Post #2 Ocena: 0

2014-08-24 17:46:15 (11 lat temu)

Adacymru

Konto usunięte

Czy w watku "Jade do UK" nic nie znalazles?
Ada

Do góry stronyOffline

Niepasteryzowan

Post #3 Ocena: 0

2014-08-24 18:26:52 (11 lat temu)

Niepasteryzowany69

Mężczyzna

Z nami od: 24-08-2014

Raczej nie porównanie tych miast, a o niektórych tematy sprzed paru lat :)

Do góry stronyOffline

angela89223

Post #4 Ocena: 0

2014-08-24 22:21:27 (11 lat temu)

angela89223

Kobieta

Z nami od: 29-05-2013

polecam gumtree i rightmove oraz indeed jak sami nie bedziecie na podstawie tych stron odlalesc swojego srodka slabo Was wogole widze w uk, pozayym, jak poprzednicy pelno jest tego na mw.
Trzeba czytac, ale ze zrozumieniem.:-(

Do góry stronyOffline

Embit83

Post #5 Ocena: 0

2015-09-17 18:47:30 (10 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Nie chciałem zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.
Które miasto w obrębie (powiedzmy) 1 godziny jazdy od Stansted Airport byście polecili? Wyprowadzkę z Londynu planujemy na pierwszą połowę przyszłego roku. Nie mamy jeszcze dzieci więc temat szkół jakby nas nie dotyczy :-). Chodzi o ogólne warunki danego miejsca, ceny wynajmu, czy nie są to jakieś slumsy, jak wygląda rynek pracy, itp. Chciałbym pozostać w swoim zawodzie czyli jako kierowca kat. C. Moja przyszła małżonka jest samozatrudniona więc będzie jakby zaczynać od nowa.
Gdyby ktoś mógł coś podpowiedzieć będę wdzięczny :-).

Do góry stronyOffline

stinak83

Post #6 Ocena: 0

2015-09-17 23:22:12 (10 lat temu)

stinak83

Kobieta

Z nami od: 04-08-2009

Wszystkie te miasta są beznadziejne i pełno w nich muzułmanów! Nie masz możliwości przeprowadzki do jakiegoś innego miasta w UK?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2015-09-17 23:47:45 (10 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:
Które miasto w obrębie (powiedzmy) 1 godziny jazdy od Stansted Airport byście polecili?

Colchester albo Ipswich ewentualnie Chelmsford.
Z mniejszych miejscowosci- Harwich.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Embit83

Post #8 Ocena: 0

2015-09-19 16:43:17 (10 lat temu)

Embit83

Mężczyzna

Z nami od: 26-01-2012

Stinak83 chyba źle zrozumiałeś mój post. Mogę się przenieść w dowolne miejsce. Oczywiście miast takich jak Leicester, Derby, Birmingham czy Manchester w ogóle nie biorę pod uwagę. Ja tylko zadałem swoje pytanie w tym temacie by nie zakładać.
Tak jak już pisałem interesują mnie miasta w rozsądnej odległości od lotniska Stansted.

Galadriel wielkie dzięki za odpowiedź *THUMBS UP*. O Ipswich też myślałem.

Może ktoś jeszcze coś podpowie? A Bury St. Edmunds lub Colchester? Jakieś opinie?

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2015-09-19 19:18:22 (10 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Bury sprawia pozytywne wrazenie. Z pracy mnie kiedys wyslali tam na szkolenia i pare dni spedzilam w hotelach. Mniejsza miescina od Col, wiec i spokojniej.

W okolicach Colchester mieszkalam 5 lat. Urokliwe miasto. Ma ten archaiczny, sredniowieczny wdziek. Tak jak Ipswich.

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,