odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
przemko6 |
Post #1 Ocena: 0 2015-04-23 11:07:17 (10 lat temu) |
Z nami od: 05-11-2010 Skąd: Cannock |
Witam. Mialem zaplanowany urlop w PL na czerwiec 2015. Planowalem jechac samochodem, wiec wszystkie bilety ( prom, hotele) wykupilem stosunkowo wczesniej. Pare tygodni temu dostalem wezwanie do sadu w zwiazku z przekroczeniem predkosci o 20 mil na godzine. ( 70mph na 50mph). Dostalem mandat rok temu, zaplacilem jak nalezy ale teraz dokopali sie ze nie wyslalem im wtedy prawa jazdy ( faktycznie moj blad , zapomnialem ), wyslali mi pieniadze z powrotem i postanowili mnie sadzic. Nie bedzie takiej potrzeby bo jedna z opcji jaka mi zaproponowali bylo przyznanie sie do popelnienia czynu listownie co tez uczynilem. Jednak ze mna czy be ze mnie rozprawa sie odbedzie. Zapewne bedzie mnie to kosztowalo koszt mandatu + plus koszt rozprawy, ale to nie jest problem. Problemem jest fakt, ze musialem im wyslac prawo jazdy ktore oni beda musieli przetrzymac do rozprawy. Rozprawa ma miec miejsce dwa dni przed moim wyjazdem, tak wiec nie ma szans na odzyskanie prawa jazdy na wyjazd.
DVLA nie jest za bardzo pomocne i nie moga mi udzielic wielu informacji bo prawo jazdy jest polskie. Moge go uzywac w Uk bez koniecznosci zmiany na angielskie.
Mam kopie prawa jazdy, przed wyjazdem zrobilem zdjecia. Tak sie zastanawiam co mnie czeka w Polsce w razie kontroli. Mysle ze okazujac papierowa kopie prawa jazdy naraze sie tylko na smiech ze strony policjantow
Macie jakie rady, jak wybrnac z tej sytuacji? Bede wdzieczny za wszelkie sugestie.
|

|
 |
|
|
Dwunasty |
Post #2 Ocena: 0 2015-04-23 11:47:25 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Kodeks przewiduje naganę lub mandat. Ksero może być jakimś ułatwieniem w ustaleniu przez policje czy posiadasz uprawnienia ale nie zastąpi dokumentu.. W każdym razie w Polsce za brak dokumentów mandat wynosi 50 -250 zl. Tylko że Ty masz do przejechania pół Europy. Najbardziej bym się obawiał Niemców.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #3 Ocena: 0 2015-04-23 11:47:37 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
W Polsce to moze bys sie obronil z kopia, ale jak masz zamiar przejechac przez inne kraje europejskie bez prawa jazdy? Carpe diem.
|

|
 |
|
Dwunasty |
Post #4 Ocena: 0 2015-04-23 12:21:02 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Sprawdź może jeszcze czy w Polsce nie ma opcji wyrobienia wtórnika prawka poprzez pocztę lub czy ktoś nie może złożyć wniosku za Ciebie. Wydrukujesz i wypełnisz tutaj. Wiem ze wysyłają ale nie jestem pewien czy wniosek musi być złożony osobiście. Do czerwca byś się wyrobił.
|

|
 |
|
przemko6 |
Post #5 Ocena: 0 2015-04-23 12:45:43 (10 lat temu) |
Tez myślałem o wtorniku,ale to by było chyba złamanie prawa. Teoretycznie rzecz biorąc sąd może mnie tego prawa jazdy pozbawic..Wiem na 100% ze tak się nie stanie bo wiem co przewinilem,ale organ wydający wtornik prawa jazdy takiej pewności wcale nie musi miec.Nie chce bronić się przed czymś nielegalnych ( jazda bez prawa jazdy ) czymś co również może być postrzegane jako czyn nielegalny.
Apropo wcześniejszych wypowiedzi..Kopie prawa jazdy chce wziąść aby podczas ewentualnej kontroli nie być zupełnie anonimiwym.Każdy kto będzie chciał może wziąść numery z tej kopii i skontaktować się z angielskim dvla,zapytać o moje dane. Będą musieli to zrobić w języku angielskIm dlatego moim skromnym zdaniem więcej potencjalnie przykrych niespodzianek może czekać mnie w Polsce.
|

|
 |
|
|
Dwunasty |
Post #6 Ocena: 0 2015-04-23 13:03:41 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Dlaczego w Polsce? Przecież policja w Polsce będzie miała najłatwiej aby sprawdzić czy masz uprawnienia do prowadzenia pojazdu.
Dopiero się zdziwisz jak zaczniesz Niemcom tłumaczyć co się dzieje z Twoim prawkiem  )
Polacy wrzucą w system, sprawdzą , dadzą 50zl mandatu i puszczą dalej.
ps. Nikt nie będzie się kontaktował z angielskim Dvla w sprawie polskiego prawa jazdy. Po pierwsze bo jest polskie, a po drugie bo dvla nie ma Cie w bazie. Dvla jedynie ma Twój dokument.
|

|
 |
|
Richmond |
Post #7 Ocena: 0 2015-04-23 13:05:33 (10 lat temu) |
A nie mozesz skontaktowac sie z sadem telefonicznie lub listownie i poprosic o zwrot prawa jazdy z powodu wyjazdu na wakacje?
Trzymanie prawa jazdy przez 2 miesiace, to dosc dlugo. Carpe diem.
|

|
 |
|
przemko6 |
Post #8 Ocena: 0 2015-04-23 13:26:16 (10 lat temu) |
Skontaktowalem sie ze Staffordshire Police, wyjasnilem sprawe. Dali mi specjalny numer na ktory mam zadzwonic. Numer jakiegos departamentu w sadzie zajmujacy sie moja sprawa. Po kilku minutach wyjasniania, co i jak zdecydowali sie odeslac mi prawo jazdy spowrotem. Okazalo sie tez ze nic im po moim polskim prawie jazdy i jesli to prawda co mi powiedziano na Policji to moze nawet uda mi sie wywinac od mandatu, ze wzgledu na przedawnienie  . Dziekuje za rady.
|

|
 |
|
hants |
Post #9 Ocena: 0 2015-04-23 14:02:32 (10 lat temu) |
Z nami od: 28-03-2006 Skąd: Solent |
No i tak właśnie wygląda przyjazne państwo... Chcieć to znaczy móc!
|

|

|
|
Richmond |
Post #10 Ocena: 0 2015-04-23 14:11:42 (10 lat temu) |
Wystap o counterpart na przyszlosc, chociaz teraz jak je znosza, to nie wiem czy dadza do polskiego prawa jazdy.
Ewentualnie wymien na brytyjskie. Carpe diem.
|

|
 |
|