2016-06-01 16:01:38, Mike_91 napisał(a):
Cytat:
2016-06-01 12:58:40, David11 napisał(a):
Dla "miejscowych" cena podawana w £,dla innych w €.
Mea culpa, nie zwróciłem uwagi na walutę, a masz rację

. Pierwsze wyszukiwanie wyświetliło mi w € i później zmieniając kraj rezydencji albo kraj startowy nie zauważyłem że raz wyświetla w £ a innym razem w € - zupełnie to mylące jest, sprawdzając promy na aferry.pl mogę sobie sam ustalić walutę na początku wyszukiwania. To teraz przeliczając ceny w funtach na euro wychodzi podobnie przy obecnym kursie walut.
Cytat:
2016-06-01 14:19:10, keramczak napisał(a):
Rzeczywiście tunel w dwie strony może być tańszy niż prom w jedną stronę???
Nie zauważyłem jak mi strona tunelu zaczęła pokazywać ceny w funtach zamiast w euro i źle to skalkulowałem. Także nie wiem czy może być tańszy, ale czasem różnica jest bardzo mała - choć to mocno zależy od terminu wyjazdu.
Tym razem planuję przeprawę motocyklem i w wybranym przez siebie terminie (w weekend) prom DFDS to 48€, zaś tunel wraz z biletem powrotnym to łącznie 47€. Ale przed chwilą znalazłem połączenie Calais-Dover promem P&O za 42,90€, więc nadal promy górą jak chodzi o cenę. Ale z ciekawości i wygody chyba wybiorę się tunelem.
Dla samochodu już to inaczej wygląda, ale np. jak sobie dzisiaj oglądam ceny przeprawy w ten poniedziałek 6-go czerwca to za samochód z 1 osobą o 9:20 prom Calais-Dover (DFDS) to 58€, zaś tunel o tym samym czasie, plus bilet powrotny dnia następnego o 23:20, to łącznie 64€. Ale jak patrzę ceny na ten weekend to znowu różnica w cenie jest większa.
Cytat:
2016-06-01 14:38:11, AlmostFamous napisał(a):
Jednak jesli nie wrócisz mozesz kiedyś za to oddać. Bo zakup takiego biletu - jesli tak naprawdę nie planujesz wracać - nie powinien miec miejsca...
Dlaczego i jak niby miałbym oddać? Przecież płacę z góry na z góry ustalonych warunkach, a nikt mnie nie może zmusić do skorzystania z biletu powrotnego, mam prawo zmienić swoje plany co do powrotu. Przewoźnik dostaje kasę od razu za oba bilety, ja "tracę" to co zapłaciłem za niewykorzystany powrót.
Cytat:
Z gory ustalone warunki to takie, ze kupujesz bilet duzo taniej gdyz jedziesz np do UK na chwile i tego samego dnia wracasz. TY swiadomie te warunki lamiesz, bo tak naprawde nie masz zamiaru tego samego dnia wrocic, a kupiles w taki sposob, bo jest taniej. Zakup biletu w jedna strone jest drozszy niz w obie z powrotem tego samego dnia.
Wiec to nie Ty tracisz tylko oni.
W poprzednie wakcaje zaplacilem za tunel okolo 230 funtow. Wyjazd i powrot za dwa tygodnie.
Sprawdzalem sobie zakup 4 biletow. Pierwszy na wyjazd.
Kupujesz, ze wyjzdzasz i tego samego dnia wracasz. Choc oczywiscie nie wracasz tylko spedzasz urlop w Europie. Przed powrotem kupujesz znow bilet w dwie strony. Niby wjezdzasz do UK i tego samego dnia wyjezdzasz. Oczywiscie juz nie wyjezdzasz, bo zostajesz w UK. Bilety wyszly o ponad £100 taniej...
Oczywiscie jest to oszustwo, bo bilet w jedna i druga jest oferowany dla specjalnych klientow, ktorzy czesto maja wypady do Francji na przyklad i wysokie ceny bylby problemem. Ty takiem klientem nie jestes. Oczywiscie da sie tak przejechac, ale jesli akurat Cie wylapia, bedziesz pieniazki oddawal...
Bylo juz na forum, ale nie moge znalezc...
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...