Za kilka dni lecę do UK i będę mieszkał na "doczepkę" u znajomego, który wynajmuje mieszkanie.
Już w pierwszy dzień będę próbował starać się o National Insurance Number i otworzenie konta bankowego, nie mając potwierdzenia adresu zamieszkania. Dokumenty jakie ze sobą zabieram to polski dowód osobisty i polski paszport, który wyrobiłem dosłownie wczoraj. Następnego dnia będę już szukał pracy. Bardzo dużo czytałem różnych poradników i niestety mam spore obawy z tym, że nie posiadając potwierdzenia adresu zamieszkania, nie będę mógł otworzyć konta, założyć nr NIN i przede wszystkim otrzymać umowy pracę.
Znajomy powiedział mi, że jak znajdę jakąkolwiek robotę, to otrzymam od pracodawcy list z adresem do korespondencji, którym będę mógł się posłużyć wyrabiając NIN i konto bankowe.
Bardzo proszę o pomoc, w jaki sposób najlepiej uzyskać proof of address.

edit:
Gdzieś czytałem, że właściciel mieszkania wystarczy, że potwierdzi, że u niego mieszkam mi na liście. Czy to prawda? Pytam, ponieważ najemca wynajmuje mieszkanie od pośrednika, czyli nie jest jego prawowitym właścicielem.
[ Ostatnio edytowany przez: wojtas93 01-04-2017 21:01 ]