MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Powrót z UK do Polski - mienie przesiedleńcze

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Qurrem

Post #1 Ocena: 0

2024-08-12 18:19:24 (8 miesięcy temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Witam, witam i o zdrowie pytam :-]

A tak naprawdę po głowie chodzi my myśl o powrocie z Anglii do Polski (na stałe). W związku z tym zacząłem tworzyć listę rzeczy do ogarnięcia i jedną z nich jest sprawa przeprowadzki.

W czasach UE było łatwo, wystarczyło zapakować wszystko na dużego busa i jazda do Polski. Jednak w chwili obecnej do ogarnięcia są sprawy celne i zastanawiam się jak skomplikowany jest to proces.

Oczywiście według informacji na stronach rządowych (jak i na stronach firm przeprowadzkowych), powinienem stworzyć listę opisującą szczegółowo całe moje mienie, wraz z wartością każdej rzeczy i najlepiej dołączyć oryginalne dowody zakupu.
Jednak nie oszukujmy się, jest to w praktyce nierealne. Po wielu latach gromadzenia rzeczy po pierwsze nie mam wszystkich pragonów, po drugie wszystko traci swoją wartość z czasem. Ponadto wszystkiego jest pełno i nie uśmiecha mi się spędzanie tygodni na tworzeniu listy wszystkiego...

Jak się domyślam rzeczy mniej wartościowe (ubrania, książki, elementy wyposażenia domu) zapewne wystarczy zapakować w pudła, z grubsza opisać i określić przybliżoną wartość.
A rzeczom bardziej wartościowym (elektronika, rowery, droższe narzędzia) poświęcić więcej uwagi, bo zapewne celnicy będą bardziej skłonni do nich się przyczepić?

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie?
Jeśli tak, to czy korzystaliście z usług firm przeprowadzkowych, czy ogarniali wszystko sami?
Czy tworzyliście szczegółowe listy?

Kusząca jest wizja zapakowania busa bez żadnych papierków i liczenia na łut szczęścia na granicy, ale jednak wizja francuskiego (bądź dowolnego innego) celnika wściubiającego nos i szukającego dziury mnie skutecznie od tego odwodzi *DONT_KNOW*

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

ZlotaPerla2

Post #2 Ocena: 0

2024-08-12 18:49:57 (8 miesięcy temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

Ciekawe pytanie.
Mam nadzieję, że w PL cieka na ciebie kontrakt min. 10k bo inaczej to kiszka, a i świeczek sobie nawieź, na carboocie najlepiej za parę PI.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2024-08-12 19:53:36 (8 miesięcy temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2024-08-12 18:19:24, Qurrem napisał(a):

Oczywiście według informacji na stronach rządowych (jak i na stronach firm przeprowadzkowych), powinienem stworzyć listę opisującą szczegółowo całe moje mienie, wraz z wartością każdej rzeczy i najlepiej dołączyć oryginalne dowody zakupu.
Jednak nie oszukujmy się, jest to w praktyce nierealne. Po wielu latach gromadzenia rzeczy po pierwsze nie mam wszystkich pragonów, po drugie wszystko traci swoją wartość z czasem. Ponadto wszystkiego jest pełno i nie uśmiecha mi się spędzanie tygodni na tworzeniu listy wszystkiego...

*DONT_KNOW*

E tam…
Ja robiłam mienie przesiedleńcze sama…. fakt ponad dekadę temu, wszystko wysyłałam paczkami….. “rzeczy używane” I tak z grubsza co w środku.
Jedynie auta szły przez firme.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #4 Ocena: 0

2024-08-12 19:58:11 (8 miesięcy temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

U nas robia tak:
1/ narzedzia garazowe 35 sztuk - wartosc $20
2/ Utensylia kuchenne 300 sztuk - wartosc $50
3/ Ksiazki 2 sztuki - wartosc $29
...
itp. itd.

Rzeczy nie moga byc nowsze jak 6 m-cy. Dotyczy to rzecz jasna jakichs wartosciowych urzadzen. na przyklad tractorek do koszenia trawy. Wtedy dobrze miec rachunek potwierdzajacy ze zakupiono go wiecej niz 6 miesiecy przed wywozem.

Wartosc i ilosc musi byc podana poniewaz celnik przy odprawie musi orzec ze "zwolniono z oplat celnych towary w ilosci wartosci wymienionej w zgloszeniu jako mienie przesiedlenia". Glownie dotyczy to np. samochodu, ktorego nie da sie zarejestrowac bez odprawy celnej. Inne klamoty to pikus.
Samochodu nie mozna sprzedac predzej niz rok po odprawie. Ja np. przywioze dwa auta i jedno bedzie na handel ale rok bedzie musialo odstac.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #5 Ocena: 0

2024-09-12 09:25:28 (7 miesięcy temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2024-08-12 19:58:11, andyopole napisał(a):

Samochodu nie mozna sprzedac predzej niz rok po odprawie. Ja np. przywioze dwa auta i jedno bedzie na handel ale rok bedzie musialo odstac.

Oj….

Można sprzedać, tylko wtedy trzeba zapłacić cło.

Do góry stronyOffline

andyopole

Post #6 Ocena: 0

2024-09-12 13:41:58 (7 miesięcy temu)

andyopole

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2008

Cytat:

2024-09-12 09:25:28, Maat17 napisał(a):
Cytat:

2024-08-12 19:58:11, andyopole napisał(a):

Oj….

Można sprzedać, tylko wtedy trzeba zapłacić cło.

No to wtedy cały misterny plan w p***u...

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,